Magyar English


Tavaszi játékok óvodásoknak - fejlődés és szórakozás

- Blog

Most, hogy vége a télnek, és beköszönt a jó idő, a hosszú bezárkózás után a természetbe vágyik mindenki. A gyerekek is várták már a tavaszt: nagy részük örömmel megy a szabadba, ám van, akit nehezebb kimozdítani a képernyők elől, de a megfelelő tavaszi játékötletek segítségével mindenkit ki lehet csalogatni.

 

Fejlesztő tavaszi játékok gyerekeknek

Óvodáskorban a gyermek rengeteg változáson megy át: nem is baba, de nem is kisgyermek. Ez az időszak, amikor először kerül igazi közösségbe, sok másik gyerek közé.

A tavaszi mozgásos játékok sok egyéb mellett fejlesztik a mozgáskoordinációt, ami az értelmi fejlődés alapja, valamint a szem-kéz koordinációt, ami olyan fontos készségek megalapozója, mint például az írás vagy az olvasás, emellett kiválóan fejlesztik a kommunikációt is.

TIPP: Beszéljünk minél többet a gyermek előtt, hogy minél több szót halljon, ismerjen meg, míg végül használja is őket!

 

Klasszikus tavaszi fejlesztő játékok

Az egyik legősibb gyerekjáték a babázás. A baba fésülése, öltöztetése által fejlődnek a finommotoros készségek, a babákról való gondoskodás és a velük eljátszott szituációk pedig a szociális készségeket is fejlesztik. Léteznek már modern, interaktív baba játékok gyerekeknek - ezek további tulajdonságokkal segítik a fejlődést. 

A plüss játékokkal hasonló hatások érhetők el, mint a babákkal, annyi különbséggel, hogy azok emberek helyett általában állatokat formáznak.

TIPP: jó időben szervezzetek teadélutánokat a kertben, ahol ott lehetnek a plüssök és babák egyaránt!

Többre vagy kíváncsi? Olvasd el korábbi cikkünket babázás témában!

Kép forrása: Canva

Az óvodás és az annál kisebb korosztály számára inkább a
LEGO Duplo ajánlott, ami nagyobb darabokból áll.

A Duplo színes figurái által megismerkedhetnek formákkal, színekkel, állatokkal és különböző élethelyzeteket játszhat el velük.

 

Játékok a mindennapokban - nem csak tavasszal

A különböző járművek közül a lábbal hajthatós kismotor a kisgyerekek nagy kedvence. Oviba is lehet vele menni de akár hétvégi kirándulásokkor is használható.

Szintén szuper tavaszi játékok óvodásoknak a távirányítós autók és hajók, mert segítenek kicsalogatni a gyermeket a természetbe.

Olvasd el korábbi cikkünket a kismotorozás témájában!

A labdázás és a labdás sportok a legjobb tavaszi mozgásos játékok óvodásoknak. Szuper apropó arra, hogy a gyerekek az ovi után vagy hétvégén együtt mozogjanak barátaikkal vagy családjukkal, ami csapatszellemre nevel, miközben értékes időt tölthetnek együtt.

A fürdés nagy nyűg minden kicsi számára, és így a szülőknek is sok nehézséget okoz. Néhány jópofa fürdőjáték segítségével szerencsére könnyen leköthetjük a kicsiket és megkönnyíthetjük mindannyiunk dolgát.

Gyakran a lefekvés napi rituáléja sem tartozik a kedvencek közé. Azonban a mesék varázserejével és a képzelőerőt fejlesztő diavetítő segítségével ezt is vonzóvá tehetjük a gyerekek számára.

Tudj meg többet a diavetítés rejtelmeiről! 

 

Tavaszi játékötletek: Egyszerű, de nagyszerű! 

Az olyan alkotó folyamatok, mint a rajzolás vagy a gyurmázás, az önkifejezés legjobb eszközei. Ezeken keresztül a gyermek megélheti az alkotás örömét, miközben segítenek a kézügyesség fejlesztésében.

Vonjuk be a gyerekeket a természetjárásba és a kertészkedésbe!

A gyermek egészséges mentális és testi fejlődése szempontjából is nagyon fontos a szabad levegőn töltött idő. A közös szabadtéri ügyességi játékok pedig a szülő-gyermek kapcsolatot is remekül erősítik. 

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!