Magyar English


Diavetítés: visszatérő divat a hagyományos diavetítő

- Blog

A diavetítés régen óriási divat volt a családok körében, és úgy tűnik, most újra virágkorát éli, hiszen egyre több szülő lepi meg gyermekét egy divetítővel. Ez a játék nemcsak remek nosztalgia az idősebb korosztálynak és jó szórakozás a kicsiknek, de számos pozitív hatásáról is ismert, amelyről Bojti Andrea gyermekpszichológus számol be bővebben. Olvasd el cikkünket, és tudj meg néhány hasznos információt a diavetítőzésről.

 

A diavetítés rövid története

A ma ismert diafilm vetítőgép megjelenése hosszas technikai fejlődés eredménye, és évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Európába a 13. századra jutott el kezdetben árnyjátékként, majd tudatos lépések sorozata után megszületett a camera obscura, amibe már gyűjtőlencse, majd később fényforrás is került. Az első vetítőgép, a laterna magica a 17. században vált ismertté, melyhez a következő áttörő lendületet a fényképezés feltalálása, majd a villamos világítás és az izzólámpa felfedezése adta meg. 

A laterna magica korszaka napjainkra lezárult, és átvette a helyét a ma is ismert régi diavetítő gép, amely a 90-es évek hullámvölgye után újjáéledt, és modern dizájnt kapott. 2003-ban pedig megjelent az első új kiadású diafilm is, A kis Mukk története, és ma már évente több mint hat új diafilm is születik.

 

A diavetítés pozitív hatásai

A kisgyermekes családok körében reneszánszát éli a hagyományos diavetítő használata, ami számos szempontból nagyon jó irány a klasszikus televíziós mesék nézése helyett Bojti Andrea gyermekpszichológus szerint:

  • A diavetítés egy közös családi program. Szülőként is tevékeny részese lehetsz a mesélésnek, ellentétben az animációs mesékkel, melyeket egymás mellett néz a család. A diákról való mesélés kapcsolódás a gyermeki világhoz, ami igazi minőségi időtöltés.
  • A diafilm kockái sokkal kevésbé terhelik a fejlődő agyat, mint a vibráló képernyő. A készen kapott mesék helyett ilyenkor gyermeked képzelőereje dolgozik, hiszen hasonlóan a könyvolvasáshoz, itt is a fantázia az, ami meghatározza az élményt. Ráadásul gyerkőcöd olyan jeleneteket képzel el a diák kapcsán, amelyektől nem fél. Mivel a vetítés sebességét a szülők szabályozzák, így egy-egy filmkocka között könnyebb megállni és megbeszélni a látottakat.
  • A hagyományos diafilmek között számos klasszikus mesét vagy népmesét is megtalálsz. Érdemes változatosan nézni ezeket, hogy gyermeked megismerkedhessen a kulturális értékekkel, népi hagyományokkal. A klasszikus mesék pedig megtanítják őt a világ igazságosságára: a jó mindig győzedelmeskedik, a rossz megkapja méltó büntetését.
  • Szülőként mindig tartsd észben, hogy a gyermekek a meséket a saját gyermeki szemszögükből értelmezik. Számukra a Piroska és a Farkas mesében a farkas hasának a felvágása nem egy véres jelenet, hanem a jó győzedelmeskedése. Ez a mese arra is kiváló példa, mennyire nem mindegy, hogy a jelenetet a gyermek a tévében látja, azaz készen kapja vagy ő maga képzeli el egy szülők által elmondott mese alapján. Utóbbi esetben biztosan jobban feldolgozható a történet - fejtette ki Bojti Andrea gyermekpszichológus.

 

A diavetítő működése és tisztítása

A futurisztikus megjelenésű diavetítő egy olyan szerkezet, amely akár 130 cm-es képnagyságot is be tud mutatni a kis közönségnek. A diavetítés indítása egyszerű, akár gyermekek is könnyedén beüzemelhetik, a diavetítés elindításához ugyanis nem kell más, csak egy klassz diafilm, egy nagy fehér felület háttérnek, egy sötét szoba, és már mehet is a diavetítőzés. 

  1. Tartsd nyomva a kioldó gombot, és helyezd a befűző nyílásba a filmet.
  2. Kapcsold be a diavetítőt, majd a filmtovábbító gombbal a következő diára léphetsz, illetve váltogathatsz a diák között. 
  3. A kioldó gomb nyomva tartásával be tudod állítani a kívánt képet, illetve annak magasságát. Az élességen az élesség állító gomb segítségével tudsz módosítani.
  4. Nyomd a filmtovábbító gombot, amíg végig nem érsz a diafilmen, majd ha végeztél, kapcsold ki a gépet.

 

Ezekre ügyelj diavetítés közben

  • Ügyelj rá, hogy a filmet a megfelelő oldalán fűzd be.
  • A vetítőt irányítsd fehér felületre, hogy minél láthatóbb legyen a kép.
  • Sötétítsd be a szobát, ezzel növelve a diavetítés élményét.
  • Ha szükséges, vidd távolabb a faltól a diavetítőt, hogy minél élesebb képet kapj.
  • A vetítés szögének beállításához használd a magasságállító talpat.
  • Miután végeztetek a diavetítéssel, kapcsold ki a gépet, és hagyd lehűlni.

 

A diavetítő tisztántartása 

A diavetítő lencsét szemüvegtisztító ronggyal vagy nedves törlőkendővel töröld át, mikor szükségét látod, illetve időközönként a teljes gépet is portalanítsd le.

 

A legjobb retro diafilmek 

  1. Öreg néne őzikéje
  2. Vuk I.
  3. Bogyó és Babóca I. - A szivárvány
  4. A három kismalac
  5. Süsü, a sárkány
  6. A kiskakas gyémánt félkrajcárja 
  7. Piroska és a farkas
  8. Hófehérke és a hét törpe
  9. Sün Balázs
  10. Holle anyó

 

Rövid leírást a TOP10 meséről itt találsz: https://blog.regiojatek.hu/blog/a-legjobb-10-diamese-a-szorakoztato-fejlodesert 

 

A REGIO JÁTÉK kínálatában megvásárolhatod a diavetítő gépet, és számos diamesével is várunk, melyek közül garantáltan megtalálod gyermeked kedvenceit is, akár a legjobb mese listáról szemeztél, akár egy másik klasszikust keresel! Nézz szét a regiojatek.hu oldalon, és induljon a mesedélután!

 

Forrás: http://diafilm.osaarchivum.org/public/?html=6 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!