Magyar English


Minden kisgyermek kedvence: a lábbal hajtós kismotor

- Blog

A gyerekeknek már egészen kicsi korukban megnövekszik a mozgásigényük, nem szeretnek - és nem is jó - folyton a babakocsiban ülni. A lábbal hajtós kismotor amellett, hogy szórakoztató, kiváló készségfejlesztő hatásai is vannak és segítségével a legkisebbek is kielégíthetik mozgásigényüket.

 

A kismotor gyerek fejlődésére gyakorolt pozitív hatásai 

A gyerek kismotor a mozgás öröme mellett számos további pozitív hatással bír, például bátorságra nevel, hiszen a gyermek akár már az első lépések megtétele után felül a járműre. A lábbal hajtós gyerek járművek használatával együtt jár az esések és bukások kockázata és - bár segítséggel, de -  részt vesz a “közlekedésben”.

A műanyag kismotor hajtása javítja a fizikai erőnlétet és az egyensúlyérzéket. A gyorsítás, lassítás, fékezés, valamint a kormányzás pedig a mozgáskoordináció fejlesztésében játszik fontos szerepet. 

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy mi a közlekedő eszközök fejlesztő hatása gyermekkorban, olvasd el kapcsolódó cikkünket!

 

Hány éves kortól ajánlott a kismotor gyerekeknek?

Bár a kismotor babáknak is kiváló gyakorlás, akár már az első lépések megtétele után, azonban komolyabb segítség nélkül, “élesben” akkor ajánlatos elkezdeni, amikor a tipegő már magabiztosan jár.

Ettől függetlenül érdemes már korábban megismertetni a járművel: a kismotor 1 éves kortól nyugodtan bekerülhet a kedvenc játékok közé, ám 18 hónapos korig lehetőleg csak a lakásban, a gyerekszobában “gyakoroljon”.

 

Nem mindegy, hogy melyik gyerek kismotor típust választjuk!

Különböző méretekben és fajtákban készül kismotor gyerekeknek, de azt, hogy melyik milyen korosztály számára ideális, leginkább a kerekek száma alapján lehet eldönteni. A motorok között két fő kategóriát különböztetünk meg: a négy- és a háromkerekű típusokat.

A négykerekű baba kismotor ajánlott elsőnek. Ez a belépő kismotor 1 évesnek vagy másfél éveseknek ajánlott, akik még kevésbé magabiztosak. Éppen emiatt a biztonság a legfontosabb szempont, így az elöl, hátul két-két kerekű kismotorok gyerekeknek stabil műanyagból készülnek. Ez a kategória kiválóan felkészíti őket a következő szintre.

A következő szint a háromkerekű kismotor 3 évesnek, de akár már egy évvel a négykerekű után, kb. 2.5 éves korban kipróbálhatják a gyerkőcök. Ezek a járgányok erőteljesebben fejlesztik a készségeket: az akadályok kerülgetésének és az egyensúlyozás gyakorlásának számos pozitív hatása van.

 

Műanyag kismotor méretek kicsiktől a nagyokig!

Vásárlás előtt az egyik legfontosabb szempont, hogy a jármű mérete ideális legyen a gyermek számára. A műanyag kismotor méretek a motor elején vagy oldalán található a számozással vannak jelölve.

A 2-es méret leginkább az 1-2 éves gyerekek számára testhezálló, míg a 3-as és 4-es kismotor méretek a 3 éves korosztály részére készülnek. Az 5-ös méretű kismotor már sokkal inkább az óvodás, 4-5 éves korcsoportnak ideális.

 

3 fontos tanács a lábbal hajtható kismotor használatához

A motor gyerekeknek szuper elfoglaltság, a szülőknek pedig jó lehetőség, hogy egy kis időt töltsenek együtt a gyerekekekkel. Felhőtlen élmény lehet, ha megfogadunk néhány tanácsot.

  1. Tanítsuk folyamatosan a KRESZ-re!
  2. Mindig legyünk mellette, amikor motorizk!
  3. Fokozatosan térjetek a forgalmasabb helyekre!

Egy hosszú nap után nincs is jobb levezetése a délutáni motorozásnak, mint egy közös családi társasjátékozás, majd lefekvés előtt egy diavetítővel felkészülni az alvásra.

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!