Magyar English


A társasjátékok pozitív hatásai

- Blog

Egy társasjáték nemcsak minőségi időtöltést, új élményt és rengeteg nevetést biztosít az egész család számára, de számos pozitív hatásáról is ismert. Bojti Andrea gyermekpszichológus segítségével összeszedtük, hogy milyen érvek szólnak amellett, hogy minél gyakrabban előkerüljön egy-egy ilyen készlet. Olvass tovább! 

 

Így fejlesztenek a társasjátékok

Egy jól kiválasztott társasjáték felfedezésre invitálja a játékosokat, miközben megtanítja nekik az osztozkodás, türelem, együttműködés és sportszerűség fontosságát, mindemellett pedig a résztvevők különböző készségeit is megdolgoztatja. 

 

Gondolkodás, logika

A logikai társasjátékok segítségével egyre könnyebben tudja majd gyermeked a fogalmakat elvonatkoztatni, következtetéseket levonni, de a megoldások feltárásában is segítségére lesznek ezek a készletek. A tudományos játékok szintén megállják a helyüket, hiszen ezek a világ felfedezésére sarkallják csemetédet. Nincs más dolgod tehát, mint megtalálni a tökéletes játékot!

 

Memória

Az emlékezés feladata, hogy információkat tároljon, megőrizzen és előhívjon. Ez a tanulás alapja, hiszen segíti gyermekedet abban, hogy minél inkább képes legyen az információk előhívására. A kisebbek biztosan imádni fogják a Halacskázó társasjátékot, amiben cuki halacskákat kell kihorgászni, a nagyobbaknak pedig a Memory kínál szuper kártyajátékokat cuki állatkák, mesefigurák képeivel. 

 

Kommunikáció

A kommunikációs társasjátékok, mint például az Activity, a Dixit vagy a Betűkocka, segítik gyermekedet abban, hogy megtervezze, hogyan tudná továbbadni a gondolatait úgy, hogy mások a lehető legjobban megértsék, így a későbbiekben is könnyebben helyt tud majd állni, mikor szavaival kell kifejeznie magát.

 

Játékfejlődés

Amikor a társasjátékok pozitív hatásairól beszélünk, nagyon fontos megérteni ezt a játékformát a játékfejlődés szempontjából is, a társasjátékok ugyanis a szabályjátékok csoportjába tartoznak, és ezt érdemes többféle szempontból is megvizsgálni - mondta el Bojti Andrea gyermekpszichológus.

 

Fontos, hogy gyermeked korához illő játékot válassz!

A szabályjátékok megértésére, ezen játékok képességének elsajátítására óvodáskor végén, iskoláskor elején képes először gyermeked, hiszen ebben a korban válik igazán fontossá neki a szabályok betartása. Nem véletlenül ez az iskolaérettség egyik kritériuma is.

A szabályjáték egy képzeletbeli szerepjátékból fejlődik ki már egy magasabb szinten, ezáltal egy érettebb személyiségműködést is feltételez. Gyermekednek tudnia kell fokozott önmérsékletet, türelmet tanúsítania, de fontos az önértékelés, a saját képességeinek a felmérése, értékelése, és rendszerezése is. A szabályjátékban a játék örömét leginkább a teljesítmény, a versenyszellem motiválja, amelynek az átélése nagyon fontos szociális készségeket fejleszt kisiskolás korban. Ennek a tudatában fontos látni, hogy egy kisebb gyermektől nem várható el az, hogy betartsa a szabályokat, ne csaljon vagy viselje jól a vereséget - fejtette ki véleményét a gyermekpszichológus.

Fotó: Getty Images

 

Egyéni és csoportos játékok

A szabályjátékok lehetnek egyéniek vagy csoportosak is. Mindkét esetben fejleszti a koncentráció képességét és türelemre tanít. A csoportos játékok fontos szociális készségeket alakítanak ki, mint például a másik teljesítményének az elismerése és tisztelete, a vereség elfogadása vagy az együttműködés kialakításának képessége a közös cél érdekében.

 

Találd meg az egyensúlyt a spontán és szervezett tevékenység között!

A szabályjátékok a szervezés alapján kategorizálva szervezett játéknak minősülnek, azonban nem várható el gyermekedtől, hogy mindig csak szervezetten játsszon, hiszen neki is fontos a spontán, szabad játéktevékenység, ezért nem szabad „fejlesztés” címen állandóan a társasozást előtérbe helyezni - zárta gondolatait Bojti Andrea.

 

Forrás: https://pszichoforyou.hu/tarsasjatek-pozitiv-hatasai/ 

Címlapkép forrása: Getty Images


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!