Magyar English


A közlekedő eszközök fejlesztő hatása gyermekkorban

- Blog

Töltsd meg a mindennapokat izgalmas programokkal, és használd ki a jó idő minden pillanatát! Fedezzétek fel a családdal a környező mezőket, parkokat, és járjátok be őket egy klassz (futó)biciklivel, kismotorral vagy rollerrel. Amellett, hogy örömet okoz a mozgás gyermekednek, számos pozitív előnye is származik majd a járgány használatából. Olvasd el, melyek ezek!

 

Fejleszti a mozgást, koordinációt és egyensúlyérzéket

A különböző járművek nemcsak a fizikai erőnlétet tartják karban, de a stabilitás, egyensúlyérzék és állóképesség fejlesztésében is jelentős szerepük van. Egy jól megválasztott közlekedési eszközzel a saját tempójában tanulhat meg ügyesen egyensúlyozni a gyermeked, miközben fejlődik a koordinációja is, hiszen haladás közben neki kell a kormánnyal az irányt szabályozni. Közlekedés közben csemetédet gyors és komplex ingerek és hatások érik, ezáltal pedig észlelését és reflexét is alaposan megdolgoztatja, és jobbá teszi a túrák során.

 

Fejleszti a mentális képességeket

Az értelmi fejlődés és a mozgás kapcsolata szorosan egybefonódik, így nem kérdés, hogy a közlekedés pozitívan hat a kognitív teljesítményre is. A kerékpározás, rollerezés, kismotorozás közben olyan agyi pályákat aktivizál gyermeked, melyeknek kedvező hatása van a beszédfejlődésre, az írás és olvasás elsajátítására, de memóriáját és koncentrációját is alaposan megdolgoztatja a tevékenység. Mindemellett a biciklizés, kismotorozás és gokartozás során felváltva használt lábmozdulatok kiválóan hatnak a jobb és bal agyféltekék összehangolására is, ezáltal eredményesebbé válhat gyermeked az élet számos területén.

 

Tipp: Akár napi 15 perc biciklizés, rollerezés, kismotorozás elegendő ahhoz, hogy gyermeked ügyesebben teljesítsen az óvodában, iskolában.

 

Bátorítja gyermekedet

Azáltal, hogy gyermeked megtanulja egyensúlyát és sebességét kontrollálni, fontos visszacsatolást kap önmagáról, amellyel nemcsak önállóbbá válhat, de bátorsága is előtérbe kerülhet, így a visszahúzódóbb gyermekeknek is kifejezetten ajánlott minél gyakrabban felülni egy közlekedési eszközre.

 

Így válassz gyermekednek közlekedési eszközt!

A biciklikkel, rollerrekkel és gokartokkal nagyobb távolságokat is megtehet gyermeked, a görkorcsolya a szórakoztatás mellett az állóképességét is fokozza, míg a kismotorok és lábbal hajtósok a legkisebbeknek is megadják a suhanás élményét. Mutatjuk, mire figyelj, mikor választasz!

Ha egy biciklivel szeretnéd meglepni gyermekedet, ügyelj rá, hogy az egy megbízható, könnyen kezelhető kormánnyal legyen felszerelve! Ha már akkora a gyermeked, hogy a pedálos változatot választod neki, fokozottan figyelj arra, hogy legyen rajta két, egymástól függetlenül is jól működő fék, egy csengő, elől egy kadmiumsárga, hátul pedig egy piros fényű lámpa! A futóbiciklik esetében nem szükséges a fék, hiszen ezeken gyermeked lábával tudja a sebességet szabályozni.

A rollerek esetében a méret a legfontosabb, hiszen ha a kormányfogantyú túl magas, nem lesz könnyű megfelelően irányítani, ha pedig túl alacsony, az rosszat tehet gyermeked tartásának és problémát okozhat a hátának, érdemes tehát olyan darabot választani, ami pont jó, vagy állítható kormánnyal rendelkezik.

Ha gyermekedet egy kismotorral szeretnéd meglepni, szintén a méretre kell legjobban ügyelned, hiszen a túl kicsi darabok kényelmetlenek lehetnek hajtás közben, a túl nagyokat pedig nehéz lehet megállítani a kis motorosnak.

 

Tipp: Fontos, hogy már egészen fiatalon tisztában legyenek a gyermekek a KRESZ szabályokkal, tanítsd meg neki a legfontosabbakat, olvasd el ezeket itt

Forrás: 1,2

Képek forrása: 1,2,3


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!