Magyar English


Hogyan hat a babázás gyermekünk fejlődésére?

- Blog

A játékbaba hagyományosan a kislányok kedvence, de valójában mindenkinek való, hiszen egyszerre szórakoztató és készségfejlesztő játék. A babázás hosszú múltra tekint vissza, amit több, különböző kutatás is bizonyít.

 

Fejlesztő gyerekjáték, avagy a babázás pozitív hatásai

A kutatók és a pszichológusok szerint a játékokat kétféle kategóriába csoportosíthatjuk. 

Az első a funkcionális játékok kategóriája, amelybe az összes olyan készségfejlesztő gyerekjáték tartozik, amelyek esetében a cél a játékok rendeltetésszerű használata. Ilyen funkcionális játékok például a labdajátékok és a csapatsportok.

A második kategóriába a szerepjátékok tartoznak. Ezek során a gyermek a játék helyébe képzeli magát, megszemélyesíti, hangot ad neki, de a jellemzők közé tartozik a rendeltetéstől eltérő használat is. A szerepjátékok segítenek felkészülni a felnőtt életre is, mivel a gyerekek valós helyzeteket játszanak el.

A babázás is a szerepjátékok kategóriájába tartozik, hiszen a gyerekek játék közben történeteket találnak ki, beszélgetnek a babával vagy éppen gondoskodnak róla. 

Ez hozzájárul a kognitív képességek fejlődéséhez, valamint kialakul a szimbolikus gondolkodás. A gyermek minden interakciója a babával egy visszajelzés a szülőnek a gyermek személyiségéről, amiből sokat lehet, sőt kell tanulni. Például, ha agresszívan viselkedik a babával, érdemes a dolog végére járni.

Ha a gyermek nem rendeltetésszerűen használ egy játékot vagy furcsa történeteket talál ki, hajlamosak vagyunk rosszul reagálni. Ilyesmiért nem szabad rászólni, mert könnyen elvehetjük a kedvét, amitől bátortalanná válik és előfordulhat, hogy egy ilyen rosszul kezelt helyzettel gátoljuk a kreativitását is.

 

Milyen képességeket sajátít el a gyermek a fejlesztő babajáték által?

A babák azért nagyszerű játékok gyerekeknek, mert nagy szerepet játszanak a képzelőerő fejlesztésében, ami elengedhetetlen a kreatív gondolkodáshoz. Izgalmas játékbaba kiegészítők segítségével azonban még tovább színesíthető a fejleszthető készségek palettája. A babázás kellékei végtelenek: interaktív babák, játék baba babakocsival és más kreatív játékok lányoknak.

A gyermek a játék során a babakocsi ülésébe ülteti a babáját, fésülgeti, simogatja és mozgatja: ezek az aktivitások a finommotoros készségek elsajátítását támogatják, ami majd a kézírás megtanulásakor lesz igazán nagy hasznára a gyermeknek. Ebben sokat segíthet egy öltöztetős baba is.

A babázás a szociális készségek fejlesztésében is nagy szerepet tölt be. Egy egyszerű baba is kialakítja a gyerekben a gondoskodásra való képességet és az empátiát, de egy interaktív baba segítségével még jobban támogathatjuk ebben. 

Egy játék baba kiegészítőkkel maga az önfeledt szórakozás a gyereknek! A babákkal való szerepjáték a babaház szobáiban kiváló módszer a feszültségek feloldására és a szorongás, valamint a félelem legyőzésére.


Kiterjedt készségfejlesztő játék, egy kutatás eredményei

A Barbie és a Cardiff University közös kutatásában a babázás agyműködésre gyakorolt hatásait vizsgálták a résztvevő gyerekeknél a 4-8 éves korosztályból.

A kutatás szerint a babázás leginkább a szociális készségekért felelős agyterületeket aktivizálja, valamint hogy akkor is empatikus a gyerek játék közben, ha egyedül játszik.

Ebben a felmérésben 22 országból, 15.000 szülő (köztük 500 magyar) vett részt. A kutatásból kiderült, hogy a szülők túlnyomó többsége tudja, hogy fontos az empátia fejlesztése, azt azonban csupán a résztvevők harmada tudta, hogy a babázással az empátia fejleszthető.

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!