Magyar English


Éjszakai félelem gyerekeknél – Így győzd le a mumusokat!

- Blog

Az elalvás gyakran még szülőként is nehezen megy, és a legtöbb felnőttnek megvannak a saját félelmei. De mitévő legyél, ha ez a legféltettebb kincseddel történik? Ebben a cikkben választ adunk arra, hogy mi állhat a hátterében annak, ha nehezen alszik el a gyerek, és hogy miért alakul ki a félelem a sötéttől. Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan segíthetsz, ha a gyerek fél a sötétben, olvass tovább!

 

Nehezen alszik el a gyerek? – Ez állhat a háttérben

Az alvás, altatás sok szülő számára jelent kihívást. Igazán szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknek „jó alvó” a gyerekük – náluk az esetek többségében az esti altatás gond nélkül megy. 

De miért megy olyan nehezen az elalvás, és miért annyira gyakori a rossz álom a többieknél?

Ha nehezen alszik el a gyerek, előfordulhat, hogy fél. A félelem kialakulása egy teljesen természetes folyamat. A legtöbben persze olyantól rettegnek, ami önmagában nem is veszélyes, ám felkelti a fantáziájukban élő ijesztőbbnél ijesztőbb gondolatokat: ez a sötétség.

A gyerek félelem a sötétben egy teljesen természetes kivetülése az aznap tapasztalt, a kicsi számára ijesztő élményeknek és kiváló „hely” a fantáziájában élő mumusok számára is. Ha szeretnéd tudni, hogy mikor és miért alakul ki a félelem a sötéttől, olvass tovább!

 

Félelem a sötéttől – Mikor és miért alakul ki?

Mint azt már írtuk, az éjszakai félelem gyerekeknél egy teljesen normális jelenség, hiszen a fejlődésük szerves részét képezi.

Úgyhogy aggodalomra semmi ok! Az, hogy a baba fél a sötétben, annak a jele, hogy egyre inkább tudatában van a körülötte lévő világnak, és próbálja értelmezni az érzékelt dolgokat.

Ez a félelem nem velünk született tulajdonság, az agynak a félelemérzetért felelős része csak később aktiválódik oly mértékben, hogy valódi félelemről beszélhessünk. Nagyjából 2-3 éves kortól érkezik el az az idő, amikor a gyermeki fantáziavilág fejlődésével együtt bármiben megtalálhatja félelme tárgyát a babácska, legyen az akár egy szimpla hajvágás, fürdővíz, wc, libbenő függöny vagy akár a sötétség.

éjszakai félelem gyerekeknél

 

Így segíthetsz, ha a gyerek fél a sötétben

Ha azt veszed észre, hogy gyermeked fél a sötétben, fontos, hogy megfelelően kezeld a helyzetet. És ami még ennél is fontosabb: semmiképp se ijesztegesd (még viccből se) és ne bagatellizáld a félelmeit. Kerüld az ijesztő filmeket, és lehetőleg az esti rajzfilmnézést is cseréld olvasásra. És hogyan segítheted még? Íme!

  • Esti mese: 

Az esti rutin kialakítása biztonságérzetet teremt, a közös meseolvasás pedig segít kivédeni, hogy olyan képi világgal találkozzon a kicsike, ami traumatizálhatja. 

A mesekönyv vagy diafilm segítségével csak annyira részletgazdag a kép, amennyire azt ő megalkotja magának képzeletben. Ezzel a mumusok egy részét ki is zárhatod az életéből, plusz rengeteg további rövid és hosszú távú pozitív hatást érzékelhetsz.

  • Alvós játékok: 

Egy-egy védelmező plüss állatka sokat segíthet, méghozzá jóval többet, mint azt felnőtt fejjel gondolnád. A maximális hatás érdekében kérd meg lefekvéskor gyermeked előtt a kedvenc plüss figuráját, hogy vigyázzon a kis gazdájára éjszaka.

  • Éjjeli fény: 

Megnyugtató, ha a kiságy mellé, karnyújtásnyira helyezel egy kislámpát, vagy egy „éjjeli fénynek” nevezett berendezést.

  • Mesés praktikák: 

Még ha mese is okozta a félelmet, a mese lehet a megoldás is. Például ha tanítasz egy varázsigét a gyerkőcnek, mondván, hogy ez elijeszt minden szörnyet. Vagy készíthetsz kis permetező flakonba szörnyirtó koktélt. Esetleg megmutathatod, hogyan kell megcsavarni az orrát a boszorkánynak, de az éjjeli fényt is felruházhatod gonoszt távoltartó tulajdonsággal.

  • Közös utánajárás: 

Mutasd meg, hogy nincs mitől félni! Ha együtt, kézen fogva megbizonyosodtok arról, hogy nincs is az ágy alatt és a szekrény mögött semmi ijesztő, az megnyugtató lehet a lurkónak. 

Hagyd, hogy ő kapcsolja le a lámpát, várjátok meg, hogy lassan megszokja a szemetek a sötétséget, mutasd meg, hogy milyen tárgy vetíti esetleg a félelmetesnek hitt árnyékot, majd kapcsoljátok fel a villanyt, és nézzetek körül, hogy lám, nincs is itt semmi.

  • Nem utolsósorban: ÖLELÉS. Hiszen mindenre gyógyír anya és apa ölelő karjaiba bújni. Ráadásul, míg a fenti ötletek némelyike csak nagyobb gyerekeknél működik, ez a legkisebbek esetében is hatékony, nem mellesleg a legfontosabb módja a félelem elűzésének.

Az éjszakai félelem gyerekeknél teljesen természetes. És még ha azt is tapasztalod, hogy nehezen alszik el a gyerek, nem kell kétségbe esned, hiszen szerencsére számos módszer van, amelyekkel segíthetsz, ha a gyerek fél a sötétben. Ha a fenti tippeket kipróbálod, elég valószínű, hogy a rossz álom hamar elszáll!

 

Képek forrása: Freepik, Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!