Magyar English


Így győzzétek le a gyerekszoba mumusait!

- Blog

Közeleg a halloween, amikor nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberek a rémisztő dolgokra. Azonban a gyakorlott szülők tudhatják, hogy halloween ide vagy oda, a hétköznapokban is sok dolog indokolatlanul válthatja ki a kisgyerekek félelmét. A legtöbben ráadásul olyantól rettegnek, ami önmagában nem is veszélyes, ám felkelti a fantáziájukban élő ijesztőbbnél ijesztőbb gondolatokat: ez a sötétség.

Ez a félelem nem velünk született tulajdonság, az agynak a félelemérzetért felelős része csak később aktiválódik oly mértékben, hogy valódi félelemről beszélhessünk. Nagyjából 2 éves kortól érkezik el az az idő, amikor a gyermeki fantáziavilág fejlődésével együtt bármiben megtalálhatja félelme tárgyát a babácska, legyen az akár egy szimpla hajvágás, fürdővíz, wc, libbenő függöny vagy akár a sötétség.

Miért olyan ijesztő a sötétség?

Tedd a szívedre a kezed, és válaszolj őszintén a kérdésre: emlékszel arra, amikor féltél a sötétségtől? Esetleg tartasz tőle most is? Teljesen természetes, ha igennel válaszoltál, hiszen ezt súgja az ösztönünk. Nincs ez másképp a gyerek esetében sem. Éjszaka a sötétben nem látja a környezetét, kiszolgáltatottnak, védtelennek érzi magát emiatt. Ráadásul bizonyos korig ezzel együtt azt is gondolhatja, hogy nemcsak a világ, de ő maga és anya is elveszett, ez pedig ijesztőnek tűnik. Ha pedig ez nem lenne elég, beindulnak a legkülönfélébb elképzelések is, hogy mi minden rejtőzhet a sötétségben. A kialakulóban lévő gyermeki képzelőerő a legkülönfélébb kreálmányokat jeleníti meg gondolatban. Ezért is fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy gyermekünk csak a korának megfelelő médiatartalmakkal találkozzon, hiszen egy rosszul megválasztott rajzfilm is elég az újabb álmatlan éjszakákhoz. 

Mit tehetünk a félelem ellen?  

  • Meseolvasás rajzfilmek helyett: A közös meséléssel fejből, mesekönyvből vagy diafilm alapján kivédhető, hogy olyan képi világgal találkozzon a kicsike, ami traumatizálhatja, hiszen így csak annyira részletgazdag a kép, amennyire azt ő megalkotja magának képzeletben. Ezzel a mumusok egy részét ki is zárhatod az életéből, plusz rengeteg további rövid és hosszú távú pozitív hatást érzékelhetsz.
  • Kedves alvós játékok: Egy-egy védelmező plüss állatka sokat segíthet, méghozzá jóval többet, mint azt felnőtt fejjel gondolnád. A maximális hatás érdekében kérd meg lefekvéskor gyermeked előtt a kedvenc plüss figuráját, hogy vigyázzon a kis gazdájára éjszaka.
  • Éjjeli fény: Megnyugtató, ha a kiságy mellé, karnyújtásnyira helyezünk egy kislámpát, vagy egy „éjjeli fénynek” nevezett berendezést. A Totum éjjeli fény kreatív készlettel ráadásul saját, egyedi lámpáját is elkészíthetik a kislányok.
  • Éjjellátó távcső: Nagyobbacskák élvezettel használják a SpyX éjjellátó távcsövet, amivel sötétben is akár 8 méterre elláthatnak, ezért jól jön játék közben és éjjel is, ha netán félnének.
  • Mesés praktikák: Még ha mese is okozta a félelmet, a mese lehet a megoldás is. Például ha tanítasz egy varázsigét a gyerkőcnek, mondván, hogy ez elijeszt minden szörnyet. Vagy készíthetsz kis permetező flakonba szörnyirtó koktélt. Csak töltsd fel vízzel, adj hozzá pár csepp illóolajat (pl.: levendula, citrom, édesnarancs), és készen is van a mágikus permet, amivel ha fúj egyet éjszaka, messze elkerülik a mumusok a környéket is. Esetleg megmutathatod, hogyan kell megcsavarni az orrát a boszorkánynak, de az éjjeli fényt is felruházhatod gonoszt távoltartó tulajdonsággal.
  • Közös utánajárás: Mutasd meg, hogy nincs mitől félni! Ha együtt, kézen fogva megbizonyosodtok arról, hogy nincs is az ágy alatt és a szekrény mögött semmi ijesztő, az megnyugtató lehet a lurkónak. Hagyd, hogy ő kapcsolja le a lámpát, várjátok meg, hogy lassan megszokja a szemetek a sötétséget, mutasd meg, hogy milyen tárgy vetíti esetleg a félelmetesnek hitt árnyékot, majd kapcsoljátok fel a villanyt, és nézzetek körül, hogy lám, nincs is itt semmi.
  • Szerepcsere: Halloween apropóján itt is az alkalom, hogy gyermeked belebújjon egy szörnyecske vagy kísértet bőrébe. Innen nézve már nem is lesz egyik sem olyan ijesztő. Rengeteg jelmez közül válogathatsz, persze nem muszáj ijesztőnek lennie, ha a pici mást szeretne inkább.
  • Nem utolsósorban: ÖLELÉS. Hiszen mindenre gyógyír anya és apa ölelő karjaiba bújni. Ráadásul, míg a fenti ötletek némelyike többéves gyerek esetében működik, ez a legkisebbek esetében is hatékony, nem mellesleg a legfontosabb módja a félelem elűzésének.

 

Akármennyire is tudod, hogy gyermeked félelme alaptalan, nem szabad elfelejtened, hogy ő igenis valós veszélynek éli meg, ám öleléssel, szeretettel és pár hasznos trükkel messzire űzheted a félelmeit.


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!