Magyar English


A közös meseolvasás fontossága gyerekkorban

- Blog

Mesét olvasni és mesét hallgatni minden gyerek szeret, és szülőként ez egy igazán emlékezetes program lehet, amit a gyermekünknek nyújtani tudunk. Fontos, hogy ne csak a kütyük előtt fáradjon el a gyerek, hanem olvassunk neki, vagy később, amikor már tud olvasni, olvassunk vele együtt mesét elalvás előtt. Bemutatjuk, hogy miért fontos a közös meseolvasás, milyenek a jó könyvek, és hogy szülőként mire figyeljünk közben! 

 

A meseolvasás előnyei

 

Egymásra hangol

Egy pörgős, munkával és tanulással töltött nap után jól esik lelassulni, összebújni és közösen mesét olvasni a gyerekekkel. A meseolvasás és az együtt töltött idő még évek múlva is eszünkbe juthat, mint idilli pillanat. 

 

Tanítja a gyereket

A meseolvasás hatása számtalan területen megfigyelhető. Hat a gyerekek tanulási képességeire, segíti őket a beszéd, az írás és az olvasás megtanulásában és a fantáziájukat, kreativitásukat is élénkíti, valamint az érzelmi intelligencia is fejlődik.

 

Fejleszti a beszédkészséget

A mese fontossága óvodáskorban sem vitatható! Gyakran inspirálódnak a felnőttek olvasásából, és a fantáziájukat használva “olvasnak”. Ez fejleszti a kreativitásukat, logikai készségeiket, ami később hasznos lesz a szókincs kialakulásánál is. 

 

Fejleszti a kommunikáció készséget

A meseolvasás hatására a gyerekek jellemzően jobban és könnyebben tudják kifejezni magukat. Minél több szófordulatot ismer a gyerek, annál pontosabban tudja majd megfogalmazni, hogy mit szeretne.

 

Fejleszti a logikát

A meseolvasás fontossága a logikai készségek fejlesztésében is megjelenik, hiszen a gyermek meséken keresztül megtanulja például az ok-okozati összefüggéseket, több szempontból is megvizsgálhatja, hogy mit gondol például a sárkány vagy a királyfi. A történtekből következtetéseket tud levonni és tapasztalatokat szerez.

 

Támogatja az alkalmazkodást

Az új helyzetek, például az iskolakezdés, könnyen okozhatnak szorongást, ezért ilyen élethelyzetekben próbáljunk meg hasonló meséket olvasni, mert a történeteken keresztül a gyerek is feldolgozhatja saját félelmeit.

 

Javítja a koncentrációt

Az olvasás során a történet magával ragadja a gyereket, emiatt hosszabb ideig képes koncentrálni. Az így szerzett tapasztalatot az iskolában is hasznosítani tudja: megtanul koncentrálni és fegyelmezett lesz, ha ezt várják tőle.

 

Szórakoztató

Az olvasás rengeteg hasznos, fejlesztő tulajdonsága mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a kikapcsolódás, szórakozás egy nagyon fontos pontja lehet a gyerekek életében. Ha igazán jó könyveket olvasunk nekik gyerekkorukban, garantáltan megszeretik az olvasást!

meseolvasás gyerekeknek

 

Erre figyeljünk szülőként meseolvasás közben

A gyerekek figyelmét azok a történetek ragadják meg leginkább, amik szórakoztatóak és felkeltik a kíváncsiságukat. 

 

Milyen a jó mese?

A jó mese nemcsak szórakoztatja a gyerekeket, hanem morálisan is fejleszti őket. Szülőként érdemes először nekünk megismerni az adott mesét, hogy tudjuk, biztosan megfelel a gyerekünk lelkivilágának. A szülőnek is bele kell tudnia helyezkedni a mese világába annak érdekében, hogy jól elő tudja adni. 

 

Mitől hasznos egy mese?

Ha beindítja a gyerek fantáziáját és szárnyal a képzelőerejük. A mesék gyakran segítenek a gyerekeknek megbékélni a félelmeikkel, vágyaikkal, de bemutatja a problémákat is, amikkel életkortól függetlenül szembesülhetnek. A jó mese feloldja a nehéz helyzeteket, és hatására fejlődik az érzelmi intelligencia is. 

 

A fantázia beindítása legyen a cél!

Igyekezzünk kevésbé illusztrált történeteket választani! Ez arra a készteti a gyerekeket, hogy a saját fantáziájukra bízzák a szereplőket, helyszíneket. Az igazán jó mesék egyik fő ismérve, hogy nem tudnak elavulttá válni, hiszen a szereplők olyan archetípusokat képviselnek, amik segítenek megérteni a világot.

 

Tartsuk szem előtt a gyerekek igényeit! 

Hiába szeretnénk a gyerek megszületésének pillanatában már a Gyűrűk urát olvasni esténként, érdemes a gyermek korához igazítani az olvasmányt. Az olvasás tempóját is ehhez igazítsuk és ha kéri, hogy magyarázzunk el neki egy-két részt, nyugodtan álljunk meg és ha kell, improvizálhatunk is a történetben.

 

Esti mese ötletek és közös mese olvasás

 

Milyen meséket válasszunk?

Az esti mese a gyerekeknek a nap fénypontja lehet, ezért próbáljunk meg körültekintően választani. Az esti mesék száma végtelen! Olvassunk klasszikust, például a Magyar népmesék vagy a Grimm testvérek meséi közül és vegyítsük a modern, szuperhősös mesékkel, képregényekkel is. 

 

Miért jó a közös meseolvasás?

Akár már egy rövid esti mese is közelebb hozza a családot. Ha a gyerek már iskolába jár és tud olvasni, olvashattok együtt is, és tudsz neki segíteni kijavítani a hibákat, tehát azon túl, hogy jó közös program, egyben remek fejlesztő is.

 

Milyen alternatívái vannak a könyveknek?

Ha még kicsi a gyerek a könyvekhez, a könyv formájú kifestők is megfelelnek, hogy szokják a különböző oldalakra figyelést. Kicsit nagyobb korban már jöhetnek az állatos képeskönyvek és a fejlesztő játékok, amik a kreativitást és vizualitást serkentik. Érdemes társasjátékozni is, hiszen ott is aktívan kell figyelni, koncentrálni.

esti mese gyerekeknek

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!