Magyar English


Családi program ötletek – Így legyen 2024 a családotok éve!

- Blog

Az elmúlt időszakban sok volt a rohanás, és kevés idő jutott a családi kötelék ápolására? Ha a te újévi fogadalmaid között is szerepel, hogy 2024 a ti évetek lesz, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra!

 

Hóban, fagyban is a szabadban! – A legjobb családi programok télen

Szabadtéri játékok gyerekeknek

Nem is kérdés, hogy a kicsiket télen is le kell kötni valahogy. Sajnos egyre ritkábban esik a hó, de ha mégis, akkor érdemes kihasználni, amennyire csak lehet és szánkóra, hócsúszkára, sílécekre pattani. A napsütéses órák se teljenek el anélkül, hogy kimennétek a szabadba, hiszen ez nemcsak szellemileg és testileg frissít fel, de D-vitaminnal is feltölt.

 

Tipp: Szuper téli kirándulóhelyek sétához, szánkózáshoz, hógolyózáshoz: Dobogókő, Normafa, Kékestető, Eplény. Amennyiben komolyabb síelést terveztek, érdemes számításba venni egy hosszabb látogatást valamelyik külföldi síparadicsomba. 

 

Korcsolyázás

Számos korcsolyapálya található szerte az országban, ami biztonságos tanulópálya is lehet kezdőknek. Arról nem is beszélve, hogy a korcsolyázás szórakoztató és emlékezetes program az egész családnak, ráadásul kiváló testedzés is!

 

Kastélyok és várak felfedezése

Rengeteg érdekes várrom és látogatható kastély található hazánkban, ami télen-nyáron izgalmas programlehetőség. Ez egy különleges hangulatú kirándulás, ha pedig a hidegebb időszakban mész a családoddal ilyen helyre, még a tömeg is elkerülhető.

 

Tipp: Egy kis kreativitással igazi kaland lesz a túrázás! Mesébe csomagolva add elő gyermekednek a vár/kastély történetét, így elrepíted őt egy izgalmas világba, ráadásul a történelmi tudását is gyarapítod.

 

A legszebb várak és kastélyok: Boldogkő vára, Vajdahunyad vára, Bory vár, Egri vár, Visegrádi vár, Tatai vár, Festetics-kastély, Edelényi-kastélysziget, Esterházy-kastély.

 

Játék otthon gyerekekkel, rossz idő esetén

Télen gyakran előfordul, hogy az időjárás nem kedvező, így olyan családi játékötletek közül hoztunk párat, amiket otthon is ki tudsz próbálni a gyerkőcökkel.

 

Merülj el a társasjátékok világában!

A családi társasjátékok tuti feldobják a hangulatot, arról nem is beszélve, hogy a játékosokat fejleszti, de a családi köteléket is szorosabbra fűzi. Kell ennél jobb program a négy fal között töltött időre?

 

Itt a diavetítés ideje!

Egy diafilm tökéletes a sötét délutánokon, amiket egy nagy adag forró kakaóval fel is lehet dobni. Neked van kedvenc klasszikus meséd? Elő vele, és vetítsd ki gyermekednek.

 

Te tudtad? Bizonyított tény, hogy a mesék segítenek gyermekednek feldolgozni a nap eseményeit. Egy diakép vagy mesekönyvbeli kép láttán gyermeked további belső képeket alakít ki magában, melyeket aztán fel tud használni saját életében, játékaiban is.

 

Alkossatok együtt!

A téli időszak tökéletes arra, hogy közösen alkossatok valami szépet! Akár gyurmát, festéket, vagy kreatív készletet használtok gyermekeddel, a móka garantált!

 

A kreatív játékoknak számos előnyük van:

  • segítenek a kreativitás kibontakoztatásában,
  • kiválóan alkalmasak az önkifejezés és az önmegvalósítás próbálgatására,
  • remek módja a tehetséggondozásnak,
  • növelik az önbizalmat,
  • fejlesztik a finommotorikus készségeket,
  • javítják a hangulatot, csökkentik a stresszt és a szorongást.

 

Alapítsatok családi zenekart!

Néhány hangszer segítségével egy igazi családi zenekart alapíthattok, ami nemcsak jó móka, de a felgyülemlett stresszel is könnyedén leszámol. A zenélő játékok mellett ráadásul otthoni tárgyakból is lehet hangszereket készíteni, például egy üres üveg lehet a fúvós, a fakanalak pedig a dobverők.

családi program ötletek

 

Családi program ötletek Budapest környékén

Ingyenes családi programok Budapest környékén is akadnak szép számmal, íme néhány példa:

  • Bicajozz gyermekeddel a Duna-parton!
  • Fedezd fel családoddal a Duna-kanyart!
  • Kirándulj egyet a kicsikkel a Pilisben!
  • Irány a Hármashatárhegyi reptér!

 

Hétvégi családi programok, ha beköszönt a jó idő

Tavasztól őszig rengeteg alkalom lesz a szabadban lenni, használd ki!

 

Fedezd fel Magyarország tájait a családdal!

Rengeteg csodás kirándulóhely és élmény vár Magyarország különböző tájain. Pattanj biciklire, és járd körbe a családoddal a Balatont vagy csodáljátok a tájat a Tisza-tó körül. Ha pedig inkább gyalog indulnál útnak a gyerkőcökkel, akkor számos túraútvonal közül biztosan meg fogod találni azt, ami az egész család számára tökéletes.

 

Kempingezésre fel!

Ha valami izgalomra vágysz, de nem akarsz hozzá messzire elutazni, akkor kempingezz otthon a családdal! Verjetek sátrat a kertben vagy a nappaliban, és már indulhat is a szórakozás! Miért jó móka? Azért, mert:

  • éjjel a zseblámpa fényénél tudtok olvasni,
  • kipróbálhatjátok az árnyjátékot,
  • a kertben akár tábortüzet is lehet rakni,
  • és nem utolsó sorban a gyerekek imádni fogják.

 

Egy igazi klasszikus: kertmozi

A diavetítő egy igazi univerzális darab, hiszen télen-nyáron remek programot biztosít a lurkóknak. Emeljétek egy újabb szintre, és feszíts ki egy vetítővásznat vagy egy fehér lepedőt a kertben, csinálj kuckót plédekkel és párnákkal, és már indulhatnak is a kedvenc mesék! Inkább nagyobb társaságban szórakoznátok? Hívjátok át akár a barátokat is!

 

Régi kirándulóhelyek újrafelfedezése

Fedezd fel a családdal a régi kirándulóhelyeket újra, vagy akár járd körbe a kertet a kicsikkel, miközben egy varázslatos mesevilágot találsz ki, amihez kincskereső térképet is készíthetsz! Ehhez a programhoz semmi másra nem lesz szükség, csak egy kis fantáziára.

 

Szabadtéri játékok gyerekeknek (és felnőtteknek), amiket bárhol játszhattok

A játék a gyerekekkel a szabadban tud igazán határtalan lenni. Következzen néhány szabadtéri játék, ami nemcsak a kertben, hanem a nyaraláson vagy a kiránduláson is kellemes időtöltést biztosít.

 

Vicces szabadtéri játékok gyerekeknek

Bekötött szemű fogócska: mennyivel izgalmasabb, mint a sima fogócska, igaz?

Szobrocskáim: Egyszerű játék, amihez csak egy zenelejátszó kell. Indítsd el a zenét, és kezdjen el mindenki táncolni, majd mikor leállítod, mindenkinek mozdulatlanul kell várnia a felvett pózban. Ki lesz benne a legügyesebb?

Vízipisztoly csata: Ugyan ehhez már meleg idő szükséges, de ne felejtsd el beiktatni nyárra minél többször.

 

Az ügyességi játékokkal garantáltan nem lőhetsz mellé, ha programlehetőséget keresel. Az ugróiskola, fogócska, bújócska és papírsárkány eregetés mellett csak a képzelet szab határt annak, hogy mivel ütitek el az időt közösen. 

 

Tipp: Egy labda például végtelen lehetőséget biztosít, hiszen rúgható, dobható, pattogtatható és gurítható is. A tökéletes játék gyerekekkel!

 

Legyen ez az év a családé, és töltsetek minél több minőségi időt együtt akár a szabadban szuper kültéri játékokkal, akár négy fal között! Webáruházunkban rengeteg játékkal várunk, amivel fel tudod dobni a közös perceket!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!