Magyar English


A rollerezés jótékony hatásai - mit fejleszt a rollerezés?

- Blog

Sokak gyermekkorának meghatározó játéka volt a roller, és ez napjainkban sincs másképp. Az élvezeti faktorok mellett ráadásul számos jótékony hatást is köszönhetünk ennek a járműnek. Összeszedtük a szabadtéri programok egyik kedvencével, a rollerezéssel kapcsolatos tudnivalókat, és Dobó Ágit is megkérdeztük arról, hogy náluk mekkora sztár a roller. Olvass tovább!

 

Beköszöntött a jó idő, ilyenkor pedig nincs is jobb, mint kiélvezni a szabadban töltött órákat! Ez nemcsak a sportolás, rollerezés jótékony hatásai miatt fontos, de az egész család örömét leli a tevékenységben. Dobó Ágiéknál az egész család rollerezik, elmondása szerint ugyanis ez az egyik legjobb edzésforma, amit imád csinálni, viszont arra mindig odafigyel, hogy az egyenletes terhelés miatt váltott lábbal hajtsa a rollert.

 

Számos szabadtéri tevékenység, mint a görkorizás, kismotorozás és labdázás fantasztikus kikapcsolódást nyújt a kinti percekre, de a rollerezés is tökéletes választás erre a célra, amit már egészen kicsi korban el lehet kezdeni, hiszen korán sikerélményt nyújt használójának. Ez Dobó Ágiéknál sem volt másképp: “A gyerekek gyakorlatilag azóta rollereznek, hogy járni tudnak, talán tényleg minden túlzás nélkül állíthatom. A környékünkön sajnos csak hosszabb sétatávolságra van a pékség, a zöldséges, illetve minden, amire napi szinten szüksége lehet egy kisgyermekes családnak, így egyértelmű volt, hogy amint lehetséges, a gyerekekkel saját járgányaikra pattanva tegyük meg ezeket a köröket nap mint nap, együtt.“

 

Rollerezés első lépései - hogyan kezdjünk neki?

Az első és legfontosabb a biztonság. Akármerre induljatok is el a rollerekkel, mindig használjátok a megfelelő biztonsági felszerelést:

  • bukósisak,
  • térdvédő,
  • csuklóvédő,
  • kesztyű.

rollerezés jótékony hatásai

“A bukósisak az alapvető felszerelés, de általában biciklis kesztyűt is vesznek fel a fiúk, ha esnek, a kezeik ne sérüljenek. Ha hosszabb túrára indulunk, vagy esetleg egy gördeszka parkba, akkor térdvédő, könyökvédő is felkerül. De én személy szerint legalább ennyire fontosnak tartom azt, hogy tanuljanak meg közlekedni. Ismerjék meg a legfontosabb szabályokat és a fontosabb táblákat, elsőként pedig a tényt, hogy ezek Rájuk is vonatkoznak, és csak akkor használhatják az utakat, ha ezek mentén közlekednek” - fejtette ki véleményét a biztonságos közlekedésről Dobó Ági.

 

Roller gyerekeknek

Sokféle roller létezik, ezért körültekintően kell kiválasztanod gyermeked számára a megfelelő darabot, ez leginkább életkorhoz, majd a későbbiekben egyedi preferenciához is kötött:

1. Háromkerekű rollerek gyerekeknek

Három éves kor körül érdemes elkezdeni használni, mikor már magabiztosabban jár gyermeked. Ez a verzió kisebb távolságok megtételére alkalmas. Dobó Ági is a háromkerekű járgányt választotta először a fiúknak, a biztonságot szem előtt tartva.

2. Kétkerekű rollerek

Amint úgy látod, hogy kellően magabiztosan hajtja gyermeked a háromkerekűt, válts át a kétkerekűre (általában 4 éves kor körül), amivel már nagyobb távolságokat is könnyedén megtesztek.

3. Elektromos roller

Ez a verzió a városi közlekedés egyik legelterjedtebb formája, azonban inkább távolságok megtételére alkalmas, nem a testmozgást helyezi előtérbe.

 

Tipp: Választástól függetlenül ügyelj rá, hogy ne száguldozzon annyira gyermeked, biztonságos ütemben haladjon járművével.

roller gyerekeknek

Kép forrása: Pinterest

 

Hogyan kell rollerezni?

A rollerezés nem nehéz, arra figyelj oda, hogy gyermeked egyik lába a rolleren, míg másik a földön legyen. Az álló láb kissé hajlítva, de stabilan álljon, hajtás közben pedig kicsit hajlítsa be térdét csemetéd, és már el is sajátította a rollerezés csínját-bínját.

 

Gondoltad volna, hogy a combizom jobban erősödik a rollerezéstől, mint futás vagy kerékpározás által?

 

Válasszatok úticélt!

Amíg kezdő gyermeked, addig csak a közelben menjetek pár kört, mindig a járdán közlekedve! Amint úgy látod, hogy már jobban belejött csemetéd a testmozgásba, menjetek ki a játszótérre, közeli boltokba, később pedig akár már az iskolába, óvodába is használjatok egy kétkerekű rollert. Fontos, hogy addig, amíg kevésbé rutinos gyermeked, addig minden esetben kísérd őt el!

 

Tipp: A játszótér számos lehetőséget kínál a tartalmas időtöltésre! Olvass itt néhány játszótéri játékról.

 

Úgy érzed, gyermeked imádja használni a kis járművét, és kiélvezni a rollerezés hatásait? Akkor válassz összecsukható darabot, ami bármikor veletek lehet úgy, mint Ágiéknál, akiknél sosem maradnak otthon a rollerek, így bárhova mennek belföldön, tudják használni!

 

A rollerezés előnyei 

A rollerezés nemcsak szórakoztat, de fejleszt is:

  • elősegíti az állóképesség kialakulását, 
  • fejleszti a láb- és törzsizomzatot,
  • segíti a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket,
  • megtanítja a lábak összehangolt mozgását (jobb és bal agyfélteke fejlesztése),
  • elősegíti a térészlelés és koncentráció kialakulását,
  • segít megtanítani az alapvető közlekedési szabályokat.

 

Tipp: Állíts fel akadálypályát az udvaron, hogy felkészítsd gyermekedet a forgalmi veszélyekre és nehézségekre!

 

Kellemes és balesetmentes rollerezést kívánunk nektek!

 

Címlapkép forrása: Deposit photos 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!