Magyar English


Tavaszi játékok gyerekeknek: itt a kikelet!

- Blog

A jó idő beköszöntével minden gyermek a természetbe vágyik, ahol jobbnál jobb tavaszi játékok várják őket. Lehet az mozgásos vagy kézzel készített, a legfontosabb a jókedv. Hoztunk néhány játékötletet a kint töltött órákra!

 

Egyre kellemesebb az idő, ilyenkor a természet mindenkit kicsalogat! A téli bekuckózás után a váltás azonban nem mindig zökkenőmentes, ezért érdemes bevetni néhány klassz tavaszi kreatív ötletet, amivel rávezetheted csemetédet a szabadban töltött idő fontosságára, szépségére.

 

Tavaszi játékok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt

Kezdjetek a kötelező programokkal

A tavasszal együtt jár a nagytakarítás és a kertrendezés is, ami lehet akár jó móka és közös családi program is! Nemcsak együtt töltitek az erre szánt időt, de türelemre, felelősségvállalásra, önállóságra is tanítod közben gyermekedet, ráadásul finommotorikus készségeit is fejleszted. Nincs más dolgod, csak belecsempészni a könnyebb, gyermekkel is elvégezhető házimunkába egy kis szórakozást. Ha például megtanultok egy klassz mondókát, miközben dolgoztok, vagy szójátékokat játszotok, garantáltan mindenki élvezi majd a teendők elvégzését. A virágültetésnél pedig adj némi teret a kis alkotónak, hadd találja ki ő, hogy hova kerüljenek a virágok!

 

Levezetésnek kapjatok elő egy klassz játékot!

Társasjátékok: Ki mondta, hogy a társasjátékokkal csak bent lehet játszani? Vigyétek ki magatokkal kedvenceiteket és induljon a menet, így nemcsak a kicsik, de a felnőttek is kellemesen töltik majd az időt. Arról nem is beszélve, hogy egy klassz készlet számos pozitív hatást gyakorol a játékosokra. Olvasd el itt, melyek ezek!

 

Kössétek egybe egy kis mozgással a kintlétet: eregessetek szélsárkányt, fújjatok buborékot vagy pingáljátok ki a járdát csodálatos rajzokkal!

tavaszi kreatív ötletek

Kép forrása: Shutterstock

 

Nincs megállás: tavaszi mozgásos játékok a szabadban

Egy labdával kortól függetlenül mindenki szívesen játszik, szórakoztató szerepe mellett pedig fontos hatással bír a készségek fejlődésére is:

  • fejleszti az izmokat,
  • javítja a szem-kéz koordinációt,
  • segíti a kézügyességet és célzást,
  • csapatmunkára nevel.

Ráadásul azon sem kell sokat törnöd a fejed, hogy mit játsszatok, hiszen a sporteszközzel lehet kosárlabdázni, focizni, kidobósozni, vagy akár gurítani, dobálgatni is. A csoportos játékban pedig mindenki jól érzi majd magát!

 

A különböző járművekkel akár nagyobb kirándulásokat is tehettek, ráadásul egy lábbal hajtós fejleszti gyermeked mozgását, koordinációját, egyensúlyérzékét, de még kognitív készségeit is. Hát nem tökéletes tavaszi fejlesztőjáték?

Tipp: napi 15 perc biciklizéssel, rollerezéssel vagy kismotorozással ügyesebben tud majd teljesíteni gyermeked az óvodában/iskolában.

tavaszi játékok

Kép forrás: 123RF

 

A hintázás javítja gyermeked egyensúlyát és ritmusérzékét, a csúszdázás pedig a mélység és magasság érzékelésére tanítja meg őt! Arról nem is beszélve, hogy mindkét elfoglaltság a kicsik és nagyok kedvence, így érdemes felszerelni az udvart ezekkel a kerti játékokkal, ha van rá lehetőségetek, más esetben pedig irány a játszótér!

 

Tavaszi kézműves ötletek, avagy kézzel-lábbal és jókedvvel

A jó idő elhozza magával a kézműveskedés idejét is, hiszen ilyenkor megihleti az embert az ébredező természet, ráadásul a húsvét is számos lehetőséget biztosít az ilyen programokhoz! Szeretnéd idén kézzel készített díszekkel feldobni az ünnepet? Nézd meg ötleteinket itt!

 

Szabadtéri társasjátékok az egész család számára

Twister a kertben! Játsszatok a már meglévő szőnyeggel a fűben vagy fújjatok saját színes köröket az udvaron természetbarát festékkel!

 

Kavicsos amőba! Keressetek formás kavicsokat, majd fessetek rá cuki állatkákat! Addig, ameddig száradnak, pingáljátok fel a rácsokat egy sima felületre vagy egy farönkre.

 

Dobjatok célba! Ehhez nem lesz másra szükségetek csak néhány konzervre vagy palackra, melyeket beszínezés után be kell számozni. Már dobálhatjátok is le őket egy kis labda segítségével.

 

Használjátok a memóriátokat! Vágjatok ki virág- vagy kártyaformákat, melyeknek hátuljára rajzoljatok tavaszhoz kapcsolódó szimbólumokat úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Ezután terítsétek le őket az asztalra, és induljon a párkeresés!

 

Címlapkép forrása: Getty Images


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!