Magyar English


Milyen fejlesztő hatása van a gyerek járgányoknak?

- Blog

A mozgás örömet okoz a kicsiknek – De tudtad, hogy a mozgásos játékoknak, például a gyerek járműveknek számos pozitív hatásuk is van? Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mi mindent fejleszthet egy gyerek motor, hogy mi a gyermekjármű szerepe a szem kéz koordináció és az egyensúlyérzék javításában, és hogyan hat mindez a mentális készségekre.

És ha ez nem lenne elég: abban is segítünk, hogy hogyan válasszatok a jobbnál jobb gyerek járgányok közül!


Nézzük, mi mindent fejlesztenek a gyerek járgányok!

Egy gyermekjármű rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik: amellett, hogy ezek a játékok általában jól néznek ki és rendkívül szórakoztatóak, számos fizikai- és mentális készséget fejleszthetünk velük. Ezek rövid- és hosszú távon is fontos szerepet játszanak a gyermek életében.

Minden korosztálynak más képességek fejlesztésére van szüksége, ezért életkoronként más és más típusú gyermekjármű típusok használata ajánlott. Érdemes már az egész kicsikkel megismertetni a lábbal hajtós járgányok világát, azonban fontos, hogy csak akkor vágjunk bele, amikor a gyermek eléri a megfelelő testi- és szellemi fejlettségi szintet. Erről bővebben később írunk.


Most nézzük, melyek is azok a készségek, amik hatékonyan fejleszthetők a gyerek járgányok segítségével!

  • nagymotoros képesség
  • izomzat és állóképesség
  • testtudat
  • egyensúlyérzék
  • szem-kéz koordináció
  • koncentráció
  • térbeli tájékozódás
  • szabályok elfogadása és betartása


Ám a játékos közlekedés nem csak a testi képességeket fejleszti:

  • beszédfejlődés
  • vizuális készség
  • kreativitás
  • memória
  • önbizalom
  • énkép


Mozgásos játékok fejlesztő hatása a koordinációra és az egyensúlyérzékre

Minden gyermekjármű közös tulajdonsága, hogy jó hatással vannak a mozgás fejlődésére és a fizikai erőnlétre, sőt, a legtöbbször egyéb területekre is. A mozgásos játékok – és azon belül kiváltképp az olyan lábbal hajtós járgányok, mint a gyerek futóbicikli – kiváló segítséget nyújtanak a stabilitás, az egyensúlyérzék vagy az állóképesség javításában.

A mozgásos játékok fejlesztő hatása csodálatos, azonban csak akkor válik be igazán, ha tudjuk, hogy melyiket mire és mikor (!) használjuk. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen eszközt választunk a kicsinek, mert minden korosztály számára más típusú gyermekjármű az ideális. Fontos, hogy a kiválasztáskor mérlegeljük a kicsi fejlettségét!

Egy jól megválasztott közlekedési eszközzel a gyermek a saját tempójában tanulhat meg ügyesen egyensúlyozni, miközben fejlődik a koordinációja is, hiszen haladás közben neki kell a kormánnyal az irányt szabályozni.

Közlekedés közben a kicsi agyát és testét gyors és komplex ingerek és hatások érik, ezáltal pedig észlelését és reflexét is alaposan megdolgoztatja, aminek köszönhetően folyamatosan fejlődik.


Hogyan fejleszti egy gyermekjármű a mentális képességeket?

A mozgásos játékok fejlesztő hatása egybefonódik az érzelmi-, értelmi fejlődéssel, így nem kérdés, hogy a közlekedés pozitívan hat a kognitív teljesítményre is.

Mivel a közlekedés tanítása gyerekeknek bizonyítottan pozitívan hat a kognitív készségekre, érdemes egészen fiatalon elkezdeni és iskolás korban is folytatni a gyakorlást! Valószínűleg nem véletlen, hogy az iskoláskorú gyerekeket vonzzák az olyan járművek, mint a roller vagy a bicikli, hiszen a biciklizés és a rollerezés jótékony hatásai közé számos fontos dolog sorolható:

  • Fontos agyi pályákat aktivizál
  • Segíti a beszédfejlődést
  • Segíti az írás és olvasás tanulást
  • Fejleszti a memóriát
  • Javítja a koncentrációt
  • Elősegítik a jobb és bal agyféltekék összehangolását

Tipp: Akár napi 15 perc biciklizés, rollerezés, vagy kismotor hajtás elegendő ahhoz, hogy gyermeked ügyesebben teljesítsen az óvodában, iskolában.

mozgásos játékok fejlesztő hatása


Tudtad? – A pedálos és a lábbal hajtós járgányok is segítenek a gyermek bátorításában!

Akár pedálos, akár lábbal hajtós járgányok, a közlekedés tanítása gyerekeknek nem csak kiváló módszer a készségfejlesztésre, hanem abban is segít, hogy bátorítsuk a kicsiket!

A gyerekek a közlekedés során számos hasznos tudással gazdagodhatnak. Többek között megtanulják, hogy hogyan kontrollálják az egyensúlyukat, hogy hogyan koordinálják a mozgásukat és hogyan szabályozzák a sebességüket.

Ezeknek a dolgoknak a megtapasztalása segít nekik abban, hogy egyre önállóbbá váljanak, és ezzel egy időben nő az önbizalmuk, és ezáltal bátrabbak is lesznek, akár még a zárkózottabb gyerekek is.

Tipp: A visszahúzódó gyerekeknek segít kinyílni, ezért érdemes gyakran felültetni őket ezekre az eszközökre!


Gyerek járgányok – Így válassz!

Egyes gyerek járgányok kialakítása és használata rendkívül eltérő, ugyanis ezek az eszközök egyes korcsoportok számára lettek kitalálva és kifejlesztve. Bár az ideális gyermekjármű korosztályonként változik, a móka megmarad! Azonban ahhoz, hogy a szórakozás garantált legyen, fontos, hogy a kicsi fejlettségének megfelelő típust válasszuk.

A kiválasztáskor figyelembe kell venni, hogy a gyermek képes-e már önállóan járni és mennyire fejlett az egyensúlyérzéke.

A nagyobb gyerekeknek való járművek, mint a bicikli vagy a görkorcsolya használatát hosszú tanulási folyamat előzi meg, amit kiválóan megalapozhattok azzal, ha már korán elkezdtek gyakorolni a kisebbeknek szóló járgányokkal.


Közlekedés gyerekeknek - Milyen gyermekjármű ajánlott?

1-2 éves kortól:

Kismotor, mindörökké. Ha gyermekednek egy lábbal hajtós kismotor után kutatsz, a méretre kell legjobban ügyelned, hiszen a túl kicsi darabok kényelmetlenek lehetnek hajtás közben, a túl nagyokat pedig nehéz lehet megállítani a kis motorosnak. Fontos, hogy csak akkor vágjatok bele, ha gyermeked már képes önállóan lépdelni. És ne feledd: fő a fokozatosság!

Óvodáskortól:

A pedálos járművek és a gyerek roller segítségével nagyobb távolságokat is megtehet gyermeked, és akár az óvodáskorú kicsiknek is megadják a suhanás élményét! Fontos azonban ügyelni a biztonságra, mert egy-egy esésből már komolyabb sérülések is keletkezhetnek.

Iskolás kortól:

A gyerek bicikli és a görkorcsolya minden kisiskolás szerelme, nem véletlenül! Azonban, ha egy biciklivel szeretnéd meglepni gyermekedet, ügyelj rá, hogy az egy megbízható, könnyen kezelhető kormánnyal legyen felszerelve és legyen rajta két, egymástól függetlenül is jól működő fék, egy csengő, elől egy kadmiumsárga, hátul pedig egy piros fényű lámpa!

Tipp: Fontos, hogy már egészen fiatalon tisztában legyenek a gyermekek a KRESZ szabályokkal, tanítsd meg neki a legfontosabbakat!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!