Magyar English


Játékos olvasás - Így szerettesd meg az olvasást gyermekeddel!

- Blog

Az olvasás megszerettetése nem egy könnyű dolog, ezért összeírtunk pár tanácsot, amik segíthetnek abban, hogy hamar könyvmollyá változzanak a gyermekeid!

 

A mai világban nem egyszerű rávenni a gyerekeket az olvasásra, hiszen rengeteg film és játék veszi őket körbe. Azonban jó hírünk van, egyszer kell csak bevezetned ebbe a csodás világba csemetédet, utána már magától is rájön, hogy milyen élvezetes ez a tevékenység. Ebben a cikkben leírjuk, hogy hány éves kortól érdemes ezzel foglalkozni, hogy miért is olyan jó az olvasás, és hogyan lehet játékosan csinálni.

 

Olvasás gyerekeknek - Miért jó olvasni?

Az olvasás több dolog miatt is fontos:

  • Segíthet abban, hogy bővítsétek a tudásotokat a világról!
    • A különböző olvasmányok segítségével megismerhettek új kultúrákat,
    • és különböző tanulságos és szórakoztató irodalmi műveket olvashattok.
  • Az olvasás megszerettetése az élet minden területén hasznos!
    • Bármivel is foglalkozzatok éppen, bárhol is legyetek, olvasnivaló mindig akad.
  • Az olvasás a kommunikációt is fejlesztheti!
    • Bővíti a szókincset,
    • segít abban, hogy más nézőpontokat is megismerjetek.

 

Tipp: A meséknek rengeteg pozitív élettani hatása is van, olvasd el itt, hogy melyek ezek itt!

 

Hány éves kortól érdemes elkezdeni az olvasás megszerettetését?

Amíg még nem tud olvasni gyermeked, fontos, hogy te olvass neki mesekönyvekből rendszeresen, hiszen ezzel nemcsak a szókincsét gyarapítod, de már babakorban is képes gyermeked értelmezni a történeteket, aminek segítségével taníthatod őt. Nemcsak erkölcsi alapokat adhatsz  egy jó történettel, de a rossz szokásairól is segíthetsz neki leszokni. De ez még nem minden! Egy jó történettel segíthetsz a napi stressz leküzdésében is.

 

A válasz tehát az, hogy amíg nem tud magától olvasni gyermeked, addig legyen tiéd ez a szerep, majd a későbbiekben pedig bátorítsd minél gyakrabban arra, hogy ő is sokszor ragadjon könyvet a kezébe.

játékos olvasás

 

Hogyan alkalmazzuk a játékos olvasást?

Létezik pár alapszabály, amit érdemes betartani, hogy sikeresen megszerettesd gyerkőcöddel az olvasást!

 

Ne erőltess semmit gyermekedre! Manapság rengeteg programon vesznek részt a fiatalok, így nem mindig marad idő a pihenésre. Ha suli vagy edzés, netán különóra után gyermeked fáradt, ne erőltesd rá, hogy olvasson, számtalan alkalma lesz még rá, viszont fontos, hogy a feltöltődés is kapjon szerepet a napi rutinban.

 

Olvassatok mesekönyvet röviden! Tűzzetek ki egy oldalszámot, de ne legyen túl sok, különben csak el fog menni gyermeked kedve, netán hamarabb megunja a tevékenységet.

 

Legyen élvezetes az olvasás! Ezt nemcsak klasszikus mesékkel vagy ifjúsági könyvekkel érheted el, hanem játékosan is tehetsz azért, hogy szórakoztató legyen az olvasás gyerekeknek!

 

Az olvasás gyakorlása játékosan arról szól, hogy interaktív módon dobjuk fel történeteket! Például miközben olvasunk, megpróbáljuk eljátszani az olvasottakat játékfigurákkal, LEGO figurákkal vagy plüssjátékokkal, esetleg bábokkal! Ugye, milyen jó ötlet? A bábjáték egyébként is sok mindenben támogatja gyermeked fejlődését, olvass róla többet itt

 

Elő a diamesékkel! A diamesélés hangulata semmihez se fogható: a besötétített szobáról, a film befűzéséről és a képkockák tekeréséről rengeteg szép emlék született már, és nem is kérdés, hogy az olvasást is sokkal izgalmasabbá teszi, hiszen megeleveníti a történeteket! 

 

Csak kreatívan! Számtalan módon segítheted gyerkőcödet abban, hogy minél tovább érdeklődjön az olvasás iránt, és egy fantasztikus hobbivá nője ki magát! Reméljük, hogy kis útmutatónkkal segítettünk ebben, jó olvasást kívánunk!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!