Magyar English


Esti mese - ezért fontos a közös meseolvasás!

- Blog

A közös meseolvasás rengeteg okból hasznos a gyermekek számára. De vajon melyek ezek? Mi a haszna annak, ha bevonjuk őket is az olvasásba? Hány éves kortól érdemes elkezdeni? Ebben a cikkben minden kérdésre megkapod a választ és adunk néhány hasznos tanácsot is!

Ezért fontos a közös meseolvasás!

A meseolvasás számos pozitív hatással jár – talán többel is, mint gondolnád! Ezek közül az egyik legfontosabb a nyelvi fejlődésre gyakorolt hatása, ugyanis a mesék hallgatása során a gyermek új szavakkal és kifejezésekkel ismerkedik meg, ezáltal gazdagodik a szókincse. 

Mivel számos mese erkölcsi példákra és a társadalmunk normarendszerére épül, a közös meseolvasás segít megtanítani a gyereknek a jó és a rossz, a szabad és a tiltott dolgok közötti különbségeket.

A különböző forrásból származó történetek abban segítenek, hogy a gyermek megismerkedjen a világ különböző kultúráival. Egészen másról szólnak és más nyelvezetet használnak a magyar népmesék, mint egy kortárs külföldi szerzők által írt mesekönyv.

A mese olvasás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató program, ami erősíti a gyermek és szülő közötti köteléket. A gondoskodás egy remek formája, amin keresztül a szeretetünket is kifejezhetjük. 

A gyermekek számára nagyon fontos a rendszeresség, ezért a minden nap ismétlődő esti mese, és az, hogy az ágyban odabújhatnak szüleikhez, megnyugtatja őket és segíti a pihentető alvást, aminél egy kisgyermek számára nincs is fontosabb! 

A közös meseolvasás azonban nem csak az altatás során válik hasznunkra: kiváló feszültségoldás egy hosszú iskolai nap után, amikor pedig megbetegszenek, a kedvenc mese könyv lapozgatása igazi léleksimogató „orvossággá” változhat.

esti mese olvasás


Nem lehet elég korán elkezdeni: mikortól ajánlott a közös olvasás? 

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni! Azonban a gyermek fejlettségi szintjétől függően más-más meséket tud befogadni, ezért érdemes arra figyelni, hogy a mesekönyv a korának megfelelő legyen. 

A kisbabákat az első néhány hónapban még kevésbé lehet lekötni képek nézegetésével, ám az éneklés, mint a mesemondás előfutára rendkívül fontos szerepet tölt be a fejlődésükben. Majd ahogy elérik a 7 hónapos kort, el lehet kezdeni megismertetni velük a képeskönyveket. A színes rajzok segítenek fenntartani a kisgyermek figyelmét.

Egy éves kortól el lehet kezdeni az altatás során minden nap „igazi” meséket olvasni. Az összes ennek a korosztálynak szóló mesekönyv túl egyszerűnek tűnhet, azonban ilyenkor még csak az a lényeg, hogy fejlesszük a gyerek koncentrációját, képzelőerejét és a szókincsét. A bonyolult történetek befogadása megterhelő lehet számukra.

A régi, klasszikus meséket az után érdemes csak elővenni, hogy a gyermek elérte a 3 éves kort. Az olyan alapművek, mint az Andersen és a Grimm mesék, tele vannak erkölcsi példákkal, amiket a gyerekek elemezhetnek a mesélés közben.

közös meseolvasás


Tanácsok, amelyekkel érdekesebb lehet a meseolvasás

Az esti mese elsődleges funkciói közül a legfontosabb, hogy jó élményekkel gazdagítsuk a kicsiket, ezért mindenképp figyelembe kell venni, hogy a gyermek az adott pillanatban nyitott-e a mesélésre. A „kötelező” meseolvasás kontraproduktív lehet, ezért ha nincs kedve, ne erőltessük!

Előfordul, hogy a gyermek valamiért nehezebben tud elaludni, máskor pedig néhány oldal is elég neki, ezért fogadjuk el, hogy van, hogy hosszabbra, van, hogy rövidebbre sikerül a meseolvasás!

Ha egy mese többszöri próbálkozás után sem köti le a kicsi figyelmét, érdemes másik történet után nézni. Mindig van egy-két olyan mesekönyv, amiből végül örök kedvenc lesz! Van, hogy ezeket az aktuális „slágereket” egymás után többször is kérik a lurkók, ami a repetitív gyakorlatokra való igényükből fakad. Ilyenkor bátran fel lehet olvasni újra a mesét!

Amikor pedig szeretnétek felrázni a mindennapokat és az esti mese helyett hasonlóan jó alternatívát kerestek, a diavetítő mindenki számára szórakoztató megoldás lesz! A diafilm képekben meséli el a történeteket, amit akár a gyerekekkel közösen narrálhattok. Majd amikor az esti mesét felváltja a nappali játék, előkerülhetnek a plüss figurák! 

Ha új történeteket kerestek, mesekönyv kínálatunkban minden korosztály számára találtok olvasnivalót! 

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!