Magyar English


Együttműködési készség fejlesztése gyerekeknél

- Blog

Hogyan vehetők rá a gyerekek, hogy kooperáljanak a szülőkkel, társaikkal? Az együttműködési készség fejlesztése nem egyszerű, viszont fontos már korán elkezdeni! Hoztunk hozzá pár tippet!

 

Előfordult már, hogy küzdened kellett csemetéddel, hogy egy-egy hétköznapi feladatban segítsen? Néha előfordul egy kis nézeteltérés, de veszekedés nélkül mindenkinek jobban telik a nap, és a szülő-gyermek kapcsolat is jobban el tud mélyülni. Segítünk, hogyan nevelj kooperatív gyereket.

 

Miért fontos az együttműködési készség fejlesztése?

Az együttműködés nem egyenlő az engedelmeskedéssel, és a túl sok szabály felállítása sem jó a gyerekeknek. Az együttműködési készség fejlesztése és kialakítása azonban mindenki számára előnyös, hiszen kevesebb veszekedéssel, illetve feszültséggel jár. A kooperatív viselkedés az igények kölcsönös összehangolása, ami a jó családi kapcsolat alapja, és segítségével a mindennapok is gördülékenyebbé válnak. 

 

Tipp: A kooperatív készség elsajátítása a későbbiekben is hasznára válik gyermekednek, akár a munkahelyén vagy a párkapcsolatában.

 

Szülő-gyermek viszony javítása

Ha a szülő-gyermek kapcsolat a parancsolgatás, illetve engedelmeskedés helyett az együttműködésen alapszik, akkor mindenki sokkal jobban fogja magát érezni. Íme néhány tipp, hogyan vágjatok bele:

  • Mutass jó példát! A gyermekek sok esetben ezen keresztül tanulnak, és a legjobb, amit tehetsz az az, hogy helyesen cselekszel, és olyat vársz csak el, amit te is teljesíteni tudsz.
  • Amikor kérsz valamit, magyarázd el, hogy miért! Ezt a legegyszerűbben úgy teheted, ha érthetően, példákon keresztül mutatod meg neki, hogy a különböző szabályrendszerek hogyan hatnak a család életére.
  • Ha valamit nem engedsz meg neki, kínálj helyette alternatívát! Például ha a falra szeretne krétával rajzolni, adj neki ötletet, hogy hova máshova rajzolhat.
  • Végezzétek el együtt a házimunkát! Bátran bízz rá könnyebb feladatokat, és ha együttműködően viselkedik, dicsérd meg!

 

Kooperatív társasjáték gyerekeknek - melyiket válasszam?

Egy jó társasjáték mindig kapóra jön, ráadásul megtanítja a játékosoknak az osztozkodás, türelem, együttműködés és sportszerűség fontosságát, de a résztvevők különböző készségeit is alaposan megdolgoztatja. A legjobb kooperatív játékok közé a családi társasjátékok, kártyák és kreatív készletek tartoznak.

kooperatív társasjáték gyerekeknek

 

Legjobb kooperatív játékok gyerekeknek

A társasjátékokon kívül más tevékenységekkel is tehetsz gyermeked együttműködési készségének fejlődéséért. Ehhez pedig nem is kell sok minden, mindössze néhány otthon is fellelhető apróság, sőt bizonyos programokhoz elég csak a képzeleterő.

 

A háromrészes krokodil

Nemcsak a játékosok együttműködési készségét, de a kreativitást is fejleszti ez a mókás kis program. Ki kell találni egy állatot, amit három részre kell bontani, például egy krokodilt. Az egyik játékos a száját jelképezi, és a kezeit nagyra tátja, míg másikuk a testét, ami ide-oda mozog, a harmadik résztvevő pedig a farka, ami csapkod. Ugye, milyen szórakoztató?

 

Szókockacukor

Amire szükséged lesz hozzá:

  • kockacukor,
  • filctoll.

A feladat egyszerű, a család minden tagja kap 3-3 kockacukrot, aminek minden oldalára fel kell írnia egy-egy betűt. Fontos, hogy egy betűt csak egyszer használjatok fel, így könnyebb dolgotok lesz a későbbiekben. Miután mindenki felkészült, ideje az alkotásnak. Az összes résztvevőnek építenie kell úgy egy tornyot, hogy az valamilyen szót alkosson. Az nyer, akinek sikerül a legmagasabbat megépítenie.

 

Közös montázs

Amire szükséged lesz hozzá:

  • csomagolópapír,
  • színes újságok, 
  • ragasztó,
  • olló.

Vegyetek elő néhány régi színes újságot, és vágjatok ki belőle tetszőlegesen képeket. Ha ezzel végeztetek, terítsétek ki őket, alkossatok 2 csoportot, válasszátok ki a nektek tetsző képeket, majd készítsetek montázsokat. Ha elkészültetek, akkor értékeljétek a másik csapat munkáját.

 

A lényeg, hogy minél több időt töltsetek együtt, játsszatok, amennyit csak lehet, és pillanatok alatt kialakul gyermekedben az együttműködési készség.

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!