Magyar English


A bábjáték fejlesztő hatásai

- Blog

A bábjáték remek időtöltés, ráadásul pozitív hatással van a gyermekek fejlődésére is. Számos készséget fejleszthetünk vele – többet, mint gondolnád! Összegyűjtöttünk mindent, amit a bábozásról tudnod kell és elmondjuk azt is, hogy mi teszi annyira élvezetessé ezt a kreatív játékot!

Mit értünk bábjáték alatt?

A bábjáték rendkívül sokoldalú elfoglaltság, aminek tulajdonképpen csak a képzeletünk szab határt. A bábozás során a klasszikusan bábként ismert kellékek mellett különböző állat figurák, mesekarakterek, plüssök, babák és más játékok is használhatók. 

Ezeknek a játék figuráknak a közös tulajdonsága, hogy mindet “életre” tudjuk kelteni. Az igazi bábokat az különbözteti meg a többitől, hogy egy bábfigurába általában bele tudjuk bújtatni a kezünket, és így az ujjaink segítségével külön tudjuk mozgatni a kezeiket és a fejüket.

Egyes bábokat a bebújós módszer helyett más módokon tudunk életre hívni. A bábszínház előadásaiban például gyakran szerepelnek egész testet takaró jelmez szerű óriásbábok, illetve kötelekkel irányítható marionett bábuk is, míg az ujjra húzható, egyszerűbb figurákat, az ujjbábokat bárhol használhatjuk. Ez utóbbit otthon is könnyűszerrel elkészítheted!

A bábozás alkalmas történetmesélésre és különböző vicces szituációk előadására, ráadásul interaktív, így az egész család számára szórakoztató elfoglaltság lehet!

bábozás


A bábozás pozitív hatásai, avagy mit fejleszt a bábozás?

A jópofa figuráknak és a rengeteg közös nevetésnek köszönhetően a bábjáték szórakoztató funkciója nyilvánvaló, azt azonban kevesebben tudják, hogy a bábozás pozitív hatásai mennyire szerteágazóak. Nézzük, hogy mit fejleszt a bábozás!

Bár a bábozás pozitív hatásai több területet érintenek, elsőként mindenképp az érzelmi intelligencia fejlődésében betöltött szerepét kell megemlítenünk. 

A bábozás gyerekeknek tulajdonképpen nem más, mint egy szerepjáték, amely során a bábok segítségével érzelmeket fejezhetünk ki. Ennek köszönhetően a gyerekek könnyebben megtanulhatják felismerni és megérteni a különböző érzelmeket.

A bábozás egy rendkívül komplex feladat, hiszen a beszéd, a vokalitás, a mozgás és a kommunikáció egyéb, nem verbális módjai egyaránt felhasználhatók a játék során. Amikor a kicsik aktív résztvevőként is kipróbálják a játékot, az érzelmek kifejezése mellett kommunikációs eszköztárukat is fejlesztik

A karakterek megformálása, a történetek kitalálása és eljátszása egy kreatív folyamat, amely során a gyermeket kreatív gondolkodásra késztetjük. Ennek köszönhetően a bábjáték kiválóan alkalmas a fantázia és a képzelőerő fejlesztésére.

A közös bábozás abban is segíti a kicsiket, hogy az „előadás” során megtanulhatják leküzdeni a lámpalázat, miközben fejlődik a beszédkészségük is. Ezek a képességek felnőtt korban is rendkívül hasznosak lehetnek olyan élethelyzetekben, ahol prezentálni kell valamit vagy nyilvánosan kell szerepelni, esetleg beszédet mondani.

A bábjáték kiválóan beleillik a kézügyesség fejlesztő játékok sorába. A bábok életre keltése során végbemenő folyamatos kéz- és ujjmozgatás erősíti az ujjakat és fejleszti a kézügyességet.

bábájáték


Bábozás gyerekeknek: akár otthon is elkészítheted!

Nincs is klasszabb dolog az egyedi báboknál! Nem is csoda, hogy sokan érdeklődnek a bábkészítés iránt, hiszen így a szülők is kiélhetik a kreativitásukat a tervezés és az elkészítés során. Ráadásul a házi készítésű bábokból nincs még egy a világon, így a gyerekek különösen tudnak kötődni ezekhez a darabokhoz. 

A bábkészítés fortélyairól számos részletes útmutatót találhatunk az interneten. Mielőtt nekilátunk, érdemes alaposan szemügyre venni egy-két szabásmintát és összeszedni néhány praktikus tippet. Alapanyagért pedig nem kell rögtön a méteráru boltba rohanni: a kinőtt ruhák és az elhasznált textíliák újrahasznosításának ez a legkedvesebb módja! 

Aki idegenkedik a varrógéptől, az is rengeteg kreatív ötletet fog találni az interneten. A bábkészítés legegyszerűbb módja például az, ha egy rongybaba kezeire és lábaira pár vékony kötelet rögzítünk. És máris kész a marionett bábu!

Ha pedig nem fogott meg a bábkészítés gondolata, de szépen kidolgozott bábokkal szeretnétek játszani, kínálatunkban rengetegféle bábot találhattok, akár meseszereplőket, akár állatokat kerestek!

A bábokkal vegyítve – vagy akár azokat helyettesítve – olyan figurákat is bevonhattok a történetek előadásába, mint a plüssök, az akciófigurák, de bármelyik játék baba is megteszi.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!