Magyar English


A baba látásának fejlődése - hogyan segíthetjük?

- Blog

Születéskor a pici baba látása teljesen különbözik a mienktől. Azonban amint kibújnak az anyaméhből, rengeteg inger éri az újszülötteket és azonnal kezdetét is veszi a fejlődésük. Az első változások az agyi éréssel párhuzamosan, már pár hetes korban elkezdődnek, azonban ez a folyamat akár évekig is eltarthat.

 

1 hónapos baba látása

A születés pillanatában a csecsemő a “sötétségből” hirtelenjében a “fény kavalkádba” csöppen. Ebben a kezdeti időszakban a babák látása még igen fejletlen. Tulajdonképpen rövidlátók, hiszen mindössze 20-30cm-ig képesek ellátni. Életük kezdete olyan, mintha egy kaleidoszkópon keresztül szemlélnék a világot.

Az első hetekben már jócskán beindul a baba fejlődése, azonban napjai nagy részét még alvással tölti. A rövidke ébrenlétek alatt elkezdi gyakorolni, hogy hogyan tartsa a szemkontaktust, de ekkortájt még nehezen fókuszál, és kizárólag mozgó tárgyakat vagy alakokat képes megkülönböztetni.

A csecsemő látása nagyjából kéthetes korára fejlődik ki annyira, hogy már a különböző tónusokat is képes felismerni. A harmadik hét után pedig a legtöbb baba már képes egy dologra hosszabb ideig fókuszálni (10-12 mp).

 

3 hónapos baba látása

Egy 3 hónapos baba látása már jóval fejlettebb. Ilyenkorra a két szem mozgása összehangolódik, és a korai (egyébként teljesen természetes) kancsalítás mérséklődik vagy teljesen megszűnik.

A harmadik hónap végére a csecsemő látása eléri a kb. 30%-os fejlettséget. Távolabbra, akár a szoba másik végébe is egész jól ellát már, egyre több felé jár a tekintete és hosszabb ideig tartja a tekintetét az arcokon.

Ebben az időszakban kezdi felfedezni és megismerni saját magát is: egyre többet nézi a kezecskéit és a lábacskáit. Ilyenkor érdemes megfontolni olyan játékok beszerzését, amik stimulálják őt. Ilyen többek közt a kiságy fölé helyezhető forgó, ami kiválóan leköti a hátán fekvő picit.

 

Mikortól lát a baba?

A baba látása a születés pillanatától kb. 3-5 éves koráig fejlődik. Mint ahogy azt fentebb is írtuk, a csecsemő az első hetekben ismerkedik a szemkontaktussal és kezdi megkülönböztetni a formákat és tónusokat. 3 hónapos korára pedig eléri a 30%-os kifejlettséget. 

Az, hogy mikortól lát a baba, talán kevésbé kézzelfogható, mint az, hogy mikorra éri el a fontosabb mérföldköveket. 6-12 hónapos kora között kialakul a térlátása, ami elengedhetetlen a járás gyakorlása során.

Egy 8 hónapos gyermekről jó eséllyel elmondhatjuk, hogy látása 80%-os fejlettségű, 1 éves korára pedig azt, hogy élesen és tisztán lát, már távolra is.

A baba fejlődése egytől kétéves koráig a finommotorika terén a leglátványosabb. Ez idő alatt a szemmel követést, a mélység érzékelést és a szem-kéz koordinációt gyakorolja, amiben mi is sokat tudunk neki segíteni.

mikortól lát a baba 

 

A baba látás fejlesztése játékosan

Az egyes érési szakaszokban a baba látás fejlesztése rendkívül fontos feladat. Mint minden, ez is sokkal könnyebben megy játékosan mind a babáknak, mind a szülők számára. És így a színes játékokkal nem csak a nyűgös perceket lehet elűzni, de a baba látása is fejleszthető!

 

A bébijáték készlet első darabjai között mindenképp szerencsés, ha ott szerepel a csörgő és az egyszerűbb alakzatú játékok, amelyek fogdosása és nézegetése során a csecsemő könnyebben felfedezheti a formákat.

A számtalan különböző zenélő játék változatok minden kisbabát jobb kedvre derítenek. De ebben az esetben is keveredik a kellemes és a hasznos, hiszen a fény- és hanghatások is stimulálják a kicsi érzékszerveit.

Egyes babák imádnak fürdeni, míg mások alig várják, hogy vége legyen a tisztálkodásnak. Egy igazán klassz baba fürdőjáték minden csecsemő számára mókásabbá teszi a fürdést, és még a finommotorikus készségek fejlesztésében is segíti őket.

Számtalan készségfejlesztő bébijáték létezik, és mindegyik más és más területeken segít a cseperedő gyermekeknek. Ezek közül az egymásra rakhatós-szétszedhetős játékok a kéz- és szem koordináció fejlesztését támogatják.

Hiába a megannyi változatos játék, ha a legegyszerűbb és legrégebbi fejlesztő eszközökről megfeledkezünk. Egy mesekönyv gyakran többet ér mindennél, ráadásul a meseolvasás a szülő és a gyerek közti kötődést is erősíti.

A baba látásának fejlesztése mellett a mozgás is kiváltképp fontos. Egy szép színes játszószőnyeg lehetőséget biztosít a kezek és a lábak átmozgatására, valamint a kúszás gyakorlására.

 

Egy kisbaba látásának megfelelő fejlesztése és megtartása a szülők egyik legfontosabb feladata. A REGIO JÁTÉK kínálatában számtalan erre alkalmas játékot találsz, nézd meg őket, és írd meg nekünk a kedvenc látást fejlesztő játékodat!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!