Magyar English


A Barbie baba története: Újra hódítanak a népszerű lányos játékok

- Blog

A Mattel Barbie babája egy igazi legendás játék, ami a lányos játékok koronázatlan királynője. Olvasd el, hogy mit érdemes tudni az ikonikus játék baba történetéről, milyen üzenetet hordoz a kislányok számára, és pontosan mi is a Mattel társadalmi szerepvállalása.

 

60 fölött is jó formában: A Mattel Barbie baba története

Az első Barbie baba 1959. március 9-én mutatkozott be a nagyközönség előtt. Megálmodója Ruth Handler, a Mattel társalapítója volt, aki lányáról, Barbara Millicent Robertről nevezte el a játékot. Az elmúlt 60+ év során a Mattel több mint 1 milliárd babát adott el, ez idő alatt pedig rengeteget változott a figura karaktere.

 

Az első generációs Barbie baba eredeti munkaköre tinédzser modell volt, tekintete pedig alázatosan félrenézett. A 60-as években azonban felgyorsultak az események, először megjelent Ken és a Barbie álomház is, és már többféle szerepet tudhatott magáénak a szőkeség. Sorra jelentek meg az izgalmas foglalkozású babák, az emberek találkozhattak az űrhajós (1968), sebész (1973) és vezérigazgató Barbie-val (1985)  is a polcokon. Ugye, milyen klassz?

 

Gondoltad volna? Barbie-t Ruth kislánya mellett a német Bild Lilli baba is inspirálta, aki a Bild újság képregényhősnője volt. A magas, szőke és csinos Lilli népszerűsége miatt játékfiguraként is a polcokra került. Erre figyelt fel Ruth Handler.

első Barbie baba

 

Az időnek ellenálló divat baba ma is igazi kedvenc a gyermekek körében, a Mattel tesz is ezért, hiszen a folyamatosan változó világ igényeihez is igazodik. Mára már a Balmain ruhamárka kollaborációból megszülettek a gendersemleges babák, de ezen kívül hátrányos helyzetű, mindenféle nemzetiségű játékok várják, hogy egy kislány álmát beteljesítsék. Emellett nemcsak márkás holmikkal vásárolhatók a Barbie-k, de foglalkozásukat tekintve is igen széles spektrumon mozognak, így mindenki megtalálhatja az igényeihez tökéletesen passzoló babát. Ha pedig ez nem lenne elég, egy Barbie baba család is könnyen összeállítható, hiszen kislányok, kisfiúk és férfi babák is megtalálhatók a kínálatban.

 

Barbie baba játékok: Mit üzennek a kislányoknak?

Ugyan a kezdetekben gyakran váltott ki vitákat a játék, hiszen hatást gyakorolt a kislányok testképére, ezt a problémát a Mattel is felismerte. 2016-ban a Times címlapján jelentették be, hogy piacra került egy alacsonyabb, egy magasabb és egy teltkarcsú verzió is, azóta pedig töretlenül azon dolgoznak, hogy minden kisgyermek megtalálja azt a babát, amivel a leginkább tud azonosulni.

 

Tipp: a babázás hatásait itt olvashatod el.

 

Legyen a sokszínűség természetes! – Különleges Barbie babák

2022-ben került a piacra a korábban már említett gendersemleges Balmain kollekció, de a Mattel már máskor is kiadott különleges babákat:

  • 1997-ben jelent meg Becky, a kerekesszékes baba
  • 2019-ben az első protézist viselő kerekesszékes baba került a kínálatba,
  • 2023-ban pedig a down szindrómás Barbie is megtalálható a polcokon.

 

Barbie babával a zöld jövőért! – Környezetbarát Barbie

A Mattel kitűzött egy célt 2030-ig, mégpedig azt, hogy 100%-ban újrahasznosított, újrahasznosítható vagy természetes alapanyagokból készíti a temékeit és azok csomagolásait. Az első lépést már megtették, az Együtt a Földért Barbie ugyanis újrahasznosított hulladékból készült.

 

Itt még nem állt meg a márka, oktatóvideókkal mutatja be a gyerekeknek, hogy miként védhetik meg a bolygót, illetve indított egy Playback programot, így visszaküldhetjük a régi Barbie-kat és más játékokat, ezeket pedig felhasználják az új játékok készítése során.

 

A Barbie baba története folytatódik: A Barbie film már a mozikban! 

A nagy Barbie rajongóknak már be sem kell mutatni, de a baba egy új filmet is inspirált Greta Gerwing rendezésében. A 2023. július 20-án bemutatott mozifilm Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével igazi kasszasiker lett, nem is akármilyen mondanivalóval! A film szembeállítja a feminizmust és a patriarchátus társadalmat, mindezt szórakoztató és emészthető módon. Amellett pedig, hogy kritikus, kedvet kapunk a baba játékokhoz is!

 

Kedvet kaptál egy kis Barbie-záshoz? Nézz szét webáruházunkban, és találd meg a szívetekhez legközelebb álló babát, és induljon a játék!

 

Képek forrása: Pinterest


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!