Magyar English


Társasjáték gyerekeknek: kicsiktől a nagyokig

- Blog

A családi társasjátékok segítenek kiszakadni a ránk zúduló digitális zajból és izgalmas világokba repítenek minket.

Az újbóli népszerűségnek köszönhetően rengeteg új, izgalmas játékot dobnak piacra, melyek közül sok az olyan társasjáték gyerekeknek, ami nemcsak szórakoztatja, hanem fejleszti is a kicsiket.

 

Hogyan fejlődik a gyerek társasjáték által?

Számos kutatás készült a témában, amelyek eredményei mind azt bizonyítják, hogy van összefüggés a gyerek társasjáték használata és a fejlődése között. 

A közös családi játék a szülőkkel való kapcsolatot erősíti, továbbá a személyiségfejlődésben is szerepet vállal. Társasjáték 2 éves kortól 99 éves korig minden korosztály számára készül, de fontos, hogy a kicsi mindig az életkorának megfelelő játékkal játsszon. 

 

A társasjátékok pozítív hatásairól itt olvashatsz bővebben!

 

Társasjáték 3 éveseknek, avagy kezdjük az alapoknál!

A legtöbb társasjáték 3 éveseknek azonban komolyabb asszociációs készséget igényel, így elsősorban ezen a területen fejleszti a kicsiket. 

Kifejezetten ajánlott társasjáték 3 éves kortól bármelyik memóriafejlesztő játék. Ennek a készségnek a fejlesztésére a legjobb társasjáték 3 éveseknek a Halacskázó társasjáték

Ennek a jópofa memóriajátéknak a menete sokban hasonlít a régi iskolás, kártyás változatokra: a kicsiknek meg kell találniuk a színes halacska párokat, miközben azok mozognak a táblán. A Halacskázó egy kiváló belépő társasjáték gyerekeknek 3 éves kortól.

 

Társasjáték kicsiknek a szórakozás szolgálatában

Bár a gyerek társasjátékok többnyire a kognitív képességek fejlesztésére épülnek, a legjobb társasok az ügyességet is fejlesztik. A legtöbb ilyen társasjáték 4 éves kortól már teljes mértékben élvezhető, miközben kiválóan javítja a gyerekek reakcióidejét.

Az egyik ilyen szuper társasjáték 4 éveseknek, egy kapzsi kismajomról kapta a nevét. A Banana Joe társasjáték lényege, hogy a játékosok minél több banánt szerezzenek maguknak Banana Joe-tól és egymástól. Egy vicces, akciódús társasjáték gyerekeknek 4 éves kortól 10 éves korig.

Szintén izgalmas ügyességi társasjáték 4-5 éveseknek a Csikis zsiráf társasjáték. A játék során a résztvevők apró madarakkal ugrándoznak feljebb és feljebb a zsiráf nyakán, de vigyázz! A zsiráf megrázhatja a fejét, lepotyoghatnak a madarak és indulhatnak elölről. 

 

Szószátyároknak: Társasjáték 5 éves kortól

Sok a piacon a szuper társasjáték 5-6 éveseknek, de ebben a korban érdemes azokat a játékokat előnyben részesíteni, amelyek a kommunikációs készségeket erősítik, így játszva megismerjük a gyerekeket, és ők is minket és egymást. 

A Hedz Up társasjáték egy szórakoztató példa erre, a társasjáték 6 éves kortól, de akár felnőttek számára is élvezhető. A társasjáték 6 éves kortól már simán mehet bármelyik gyerekzsúrban! Ez most a legjobb társasjáték 6 éveseknek.

 

Gondolkodós társasjáték gyerekeknek 7 éves kortól

Az iskola mindenki életében fordulópont. Első osztályos korában rengeteg változáson megy keresztül a gyermek: egy rakat új dologhoz kell hozzászoknia, miközben számos régi szokását kénytelen hátrahagyni. 

A Rush Hour csúcsforgalom társasjáték 10 éves gyerekeknek ugyanolyan szórakoztató, mint a kisebb, 6 év körüli korosztálynak. Ez annak köszönhető, hogy a tologatós logikai játék 4 nehézségi szinten, 40 db feladatkártyát tartalmaz. 

Kiváló példa a pénzügyi tudatosság elmélyítésében a régi-új kedvenc, a Gazdálkodj okosan társasjáték, ami egy klasszikus táblajáték. A főszerepben a pénz áll és a játék során kiderül, hogy ki gazdálkodik vele a legokosabban.

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!