Magyar English


Móka és fejlődés egyszerre: miért jó homokozni?

- Blog

A homokozás egy időtlen játék, a kisebb és nagyobb gyerekek között is nagy népszerűségnek örvend. A homokozóban töltött idő azonban nemcsak a napi szórakozásért felelős, de számos módon fejleszti is gyermekedet. Bojti Andrea gyermekpszichológus segítségével összeszedtük, hogy mi mindenre jó ez a kikapcsolódási forma, olvasd el te is!

 

Készségfejlesztés móka közben

A sarazás, várépítés és homoksütik készítése nemcsak felhőtlen móka a gyermekek számára, de a készségfejlesztő játékok között is topon van. 

“A homokozás mint szabad játéktevékenység kiválóan fejleszti a finommotorikát, a kézügyességet, a képzelőerőt és fantáziát valamint a szókincset is. Ezen kívül maga a koszolás, az önfeledt játék sokat segít általánosságban is a szorongás oldásán. Egy kisgyermek számára az óvodában, iskolában való jelenlét önmagában is fárasztó, hiszen az intézményi szabályoknak meg kell felelni, ezek betartása komoly erőfeszítést igényel a részükről. Nincs is jobb annál, mint egy ovis nap után önfeledten homokozni, sarazni, koszolni a homokozóban. Szülőként fontos tudnod, hogy ez a játéktevékenység akkor igazán szorongásoldó, ha közben nem kell arra figyelni, hogy koszos lesz a ruhája. Hagyd, ne fegyelmezd” - fejtette ki véleményét a témában Bojti Andrea gyermekpszichológus.

 

Szocializáció a homokozóban

Mivel a homokozás egy közösségi élmény, és többen is részt vesznek a játékban, sokat segít a szocializációban. Van azonban néhány íratlan szabály, amikre tudatosan oda kell figyelned, hogy minden flottul menjen. Bojti Andrea javaslatai a következők:

  •  A játszótérre, a homokozóba kivitt saját játékaitok arra az időre rendszerint közössé válnak. Valószínűleg el fogja más kisgyermek kérni tőletek, ezért csak olyan játékok legyenek nálatok, amit nem sajnáltok.
  • A saját játékával a te gyermekednek van elsőbbsége játszani. Ha éppen ő játszik vele, ne kérd, hogy adja oda másnak. Ezt a másik kisgyermeknek is nyugodtan elmondhatod.
  • Osztozkodni azon a játékon lehet, amivel éppen nem játszik. A kezében lévő játék elkérését ki kell várnia a másik gyermeknek.
  • A közös homokozás egy fontos szabálya, hogy egymás építményét tartsuk tiszteletben és vigyázzunk a gyerekek testi épségére. 

 

Mit érdemes játszani a homokozóban?

A homokozó egy igazi aduász, hiszen akár saját formákkal és vödrökkel is érkezhettek, de a puszta kezével is építhet gyermeked várakat, formákat.

“Egy homokozásnak van néhány alap játéka, amivel a legtöbb kisgyermek szívesen és kreatívan tud játszani. Egy lapát, egy vödör, néhány forma és a szita a legtöbb játékhoz elegendő alapfelszereltség. Ezeken kívül a gyermekek szívesen játszanak a természetben talált kincsekkel is. Kövek, levelek, gallyak is színesíthetik a játékot.

Érdemes a gyerekeket hagyni és a legkevésbé irányítani a homokozásban. Legyen az az ő döntése, hogy épít vagy rombol. A szülő pedig inkább csendes résztvevője legyen a játékának. A legjobb, ha csak akkor és olyan módon kapcsolódik be, ahogyan azt a gyermek kéri” - mondta el a gyermekpszichológus.

Fotó: Pinterest

 

Ezekre figyelj oda játék közben!

Játék közben előfordulhatnak váratlan helyzetek, melyekre nem árt előre felkészülni. Ebben szintén segítségedre lesz Bojti Andrea néhány gondolattal:

“Kisebb gyermekek előszeretettel szórják a homokot vagy bántják meg társaikat a játékokkal, rombolják le a homokvárakat. Ez 4 éves kor alatt egy életkori sajátosság, nem szándékos agresszió. Ezért fontos az, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekeikre és amikor ilyen helyzet áll elő, ők maguk kezeljék azt. A kicsik nem képesek még rendet tenni egymás között és ez nem is várható el tőlük.

Ilyenkor a helytelen viselkedést meg kell állítani, pl. ne szórja a homokot. Aztán érdemes magunkban elemezni a kialakult helyzetet, és megmutatni a gyermeknek az elvárt helyes viselkedést. Ha a kicsi így szerette volna elkérni a másik játékát, akkor a szülő narrálva a jelenetet, mutassa meg, milyen módon lehet a másiktól elkérni a játékot. Ebben az esetben a hangsúly a példamutatáson van.”

 

Címlapkép forrása: Pinterest


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!