Magyar English


Miért fontos a közös meseolvasás?

- Blog

Sokszor nagy könnyebbséget jelent a fáradt és elfoglalt szülőknek az, ha egy rajzfilmmel le tudják foglalni kis időre a csemetéjüket. Nincs is azzal baj, ha néha ehhez a módszerhez folyamodnak, de azt tudniuk kell, hogy mese és mese között is óriási különbség van. Nézzük, hogy mit, miért és hogyan érdemes mesélni!

Miért jó a mese?

A mese pozitív hatásaihoz nem fér kétség. A szakemberek szerint számos érv szól amellett, hogy nap mint nap szakíts egy kis időt a közös meseolvasásra, mert

  • ez egy szuper közös program, amivel kifejezheted a gyermekednek, hogy szereted, fontos számodra és ott vagy mellette,
  • erősíti a kapcsolatotokat,
  • megdolgoztatja a gyerek képzelőerejét,
  • gazdagítja a szókincsét, így majd választékosabban tudja kifejezni magát, ami a tanulmányai során és felnőtt korában is hasznos lesz,
  • segít feldolgozni és feloldani a konfliktusait, levezetni az indulatait és a szorongást a mesékből vett minták alapján,
  • növeli az önbizalmát, hiszen mindig a jó, a „legkisebb”, a „legesélytelenebb” győz a végén, amiből láthatja, hogy neki is sikerülhet, ha ő is kitart,
  • megnyugtatja és ellazítja,
  • a mesék révén szórakozva tanul,
  • fejlődik a jelleme,
  • megtanulja megkülönböztetni a jót és a rosszat,
  • a mese által érthetővé válik a világ,
  • fejlődik a koncentrálóképessége és a memóriája,
  • megszereti az olvasást,
  • és ha netán lebetegedne, még a gyógyulás is gyorsabban megy, ha odabújhat anyához vagy apához, akik mesélnek neki.

Miért nem mindegy, hogy a kisgyerek elképzeli vagy nézi a mesét?

Valószínűleg sok szülőben él tévesen az az elképzelés, hogy a mese akkor is ugyanolyan mese, ha ők mondják, és akkor is, ha a tévében vagy a YouTube-on nézi azt a lurkó. A különbség azonban óriási az általunk mondott mese javára, ennélfogva jobb, ha minél többször kapjátok elő otthon gyermekeddel a mesekönyvet, vagy ami még talán ennél is jobb, ha fejből mondasz neki kedves történeteket. Ugyanis a korábban felsorolt előnyök egy része csak a közös meséléskor jelentkezik, a rajzfilmek nézésétől hiába várnánk. Sőt, mivel a tapasztalatok feldolgozásához a saját belső képeken át vezet az út –  ami tévézéskor nem, csak szóban hallott mesék során működik –, ezért a képernyőt nézve csak még több feszültség gyülemlik fel a piciben. További nagy előnye a közös mesélésnek, hogy míg a rajzfilmekben lévő gonosznak csak az alkotók fantáziája szab határt (ez pedig traumát okozhat a gyereknek), addig a hallgatott mesében csak olyan mértékben lesz mindez gonosz és félelmetes, amennyire a kisgyerek be tudja fogadni. Ez a pozitívum a diafilmezésnél is áll, melynek képi világa a mesekönyvek illusztrációihoz hasonlóan jóval lassabbak, mint egy sodró rajzfilm esetében. Így a gyermek könnyebben fel tudja venni az események fonalát, és bármikor van ideje kérdezni és megbeszélni a mese részleteit, de akár az olvasás elsajátításában és megszeretésében is szerepe lehet. A diafilmezés sokunk kedvenc elfoglaltságai közé tartozott gyerekkorunkban. Ezt az emlékeinkben élő meghitt családi együttlétet most te is megadhatod szülőként a csemetédnek, aki biztosan örömmel venné a mesélésnek ezt a hangulatos módját, ami számára is örök és kedves emlékként fog megmaradni.

Milyen mesét válassz?

A legkisebbek az egyszerűbb történeteket és mondókákat kedvelik, amik olyan hétköznapi dolgokról szólnak, amiket ők is átélnek. Kezdésnek tökéletesek az állatmesék és a kicsik nagy kedvence, a Bogyó és Babóca mesekönyvek Bartos Erika tollából, melyek mind egy-egy kedves kis kalandot írnak le. 3-4 éves kortól már fantáziadúsabb mesékre lesz igényük a gyerekeknek, úgyhogy lassan jöhetnek a népmesék és tündérmesék. Próbáld minél több történettel megismertetni a kicsit, így több mintája lesz a saját élményei feldolgozásához. Azonban ha ugyanazt a mesét kéri, olvasd neki inkább azt, mert ezek szerint abban találhatott megoldást az ő aktuális élethelyzetére. Ha a lurkó kiválasztotta a kedvenc meséit, akár a kedvenc mesehősét ábrázoló játékokkal vagy plüssökkel is meglepheted.

Hogyan mesélj?

Bármilyen szóban mondott mese jobb a semminél. Még ha te úgy is érzed, hogy neked nem megy, ez az érzés ne fogjon vissza, mert gyermeked így is élvezettel fog elmerülni szavaid nyomán a képzeletbeli kalandban!

  1. Próbálj kifejezően, dallamosan mesélni!
  2. Kitalálhatsz te is új történeteket, de egy általad ismert mesét is elmondhatsz emlékezetből, mert nem gond, ha kimarad pár részlet.
  3. A könyvek mellett használhatsz diavetítőt is, ami kicsiknek és nagyoknak is különleges élmény, miközben nem kell lemondani a közös meseolvasás előnyeiről sem. A számos diafilm közül biztos találsz olyat, amit szívesen megnéznétek együtt.

Jó szórakozást kívánunk a mesékhez!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!