Magyar English


Kishölgy születik – első lépések anya nyomdokaiban

- Blog

Amikor világra jön az újszülött, az öröklött gének meghatározzák a nemét, ám az elkövetkező évek is sokat nyomnak a latba, hogy valóságos kishölggyé cseperedjen. Itt nem kell feltétlenül a habos-babos kislányos viselkedésre gondolni, hanem egyáltalán arra, hogy megtanulja, milyen lánynak lenni. A gyerekek 3 éves korukra már tisztában vannak a nemekkel, és azt is tudják, ők melyikhez tartoznak, érdekli is őket a különbség, és ez alapján 6 éves korukra rögzül bennük, és azonosulnak a nemükkel.

„Olyan szeretnék lenni, mint anya.”

Amikor már tudja a kislány, hogy ő is lány, akárcsak az anyukája, kezdi eltanulni és utánozni az azonos nemű szülő viselkedését. Nem is csoda, ha pár évesen anya cipőjében és ruhájában flangál a házban, ez teljesen természetes, mivel ezekkel a játékokkal tanulja meg a szerepeket. Sokszor nem is gondolnánk, milyen apró mozzanatokat is magukévá tesznek a picikék, hiszen valójában folyamatosan figyelnek, még ha látszólag valami egészen más dolog is köti le őket. Az agy ebben a korban olyan, mint a szivacs, valósággal szívja magába a sok információt a külvilágból, és az elsőszámú minta mindig a szülők viselkedése, a szűkebb, majd tágabb környezet csak fokozatosan és később kapcsolódik be a sorba. Nem árt erre figyelni, hiszen az anyukájától tanulja meg többek között azt is, hogy milyen nőnek és anyának lenni, és miként éljen majd egy párkapcsolatban, de közben apukát is fürkészi, és ez a későbbi párválasztását is befolyásolja, hiszen mint tudjuk, a nők sokszor tudat alatt is az apjukhoz hasonló férfi mellett kötnek ki. Ha ebbe jobban belegondolnak az apukák, rájönnek, hogy ha a legjobbat szeretnék a kislányuknak, akkor szeressék, tiszteljék és kezeljék partnerként a feleségüket, mert így jó eséllyel a gyerekük is ezeket a tulajdonságokat fogja keresni élete párjában. Illetve az anyukák is éljenek olyan értékek szerint, melyeket örökül kívánnak hagyni, például a gondoskodás, a szeretet, a kölcsönös tisztelet, a céltudatosság, és így tovább. Tehát a szülőknek óriási a felelősségük abban, hogy a csöpp lánykából egészséges önbizalommal teli nagylány és magabiztos, kiegyensúlyozott felnőtt nő válhasson.

 

A kisleányok kedvenc játékai

Természetesen minden gyerek más, és a lányok is játszanak néha fiús játékokkal, de azért van néhány jellegzetesen csajos dolog, amit szinte mindegyikőjük szeret. Talán a legkézenfekvőbb a babázás. A kisebbeknek való rongybabáktól, a Barbie babákon keresztül egészen a többfunkciós élethű babákig rengeteg termék közül válogathatnak a csemeték és szüleik. A babázás során az anya oldaláról tapasztalt szerető gondoskodást próbálgathatják a gyerekek szórakoztató játék formájában, miközben ezzel akár a saját igényeiket is kifejezhetik számunkra. Önkéntelenül utánozzák a kicsik, amit otthon látnak, nincs ez másképp a házimunkával sem. Egy kis mini konyhával, konyhai eszközökkel és háztartási gépekkel máris teret adhatunk a mókának, ami azért is hasznos, mert ha ilyenkor közelebb kerülnek hozzájuk ezek a teendők, később nem érzik majd nagy nyűgnek, ha segíteni kell otthon. A lányok általában kedvelik a csecsebecséket, és egy kis kreatív alkotómunkával a saját elképzelésüket is megvalósíthatják az ékszerkészítő szettek segítségével. Kis barátnőikkel együtt boldogan csinosítgathatják magukat anyukájukhoz hasonlóan a számukra kifejlesztett szépségszettekkel, hajcsatokkal és bizsukkal, ami a nagyobbacskák esetében szuper csajos program lehet. Van néhány mese, ami kifejezetten népszerű mostanában, és ha lányunk van, nagy eséllyel imádja őket és a hozzájuk köthető termékeket. Ilyen a Jégvarázs, a My Little Pony, a legfiatalabbaknak pedig a Hello Kitty.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!