Magyar English


Játék a szabadban: ezekre ügyelj, hogy örömteli legyen a kinti időtöltés

- Blog

Itt a jó idő, és vele együtt a gyerekek is egyre több időt töltenek a szabad levegőn, aminek rengeteg pozitív hatása van. Készülj fel jó tanácsainkkal a kinti időtöltésre, és élvezzétek együtt a családdal a végtelen játék örömét!  

Figyelj az időjárásra!

Tavasszal még nagyon becsapós az időjárás, ezért sokan fáznak meg, mert alulöltöznek. Bármennyire is naposnak tűnik az idő, nézd meg, hogy hány fok van a napon és az árnyékban, hogy fúj-e a szél, és tájékozódj arról is, milyen idő várható a nap hátralevő részében, és ez alapján döntsd el, milyen ruhát viseljen aznap a gyerkőc. Jó választás a réteges öltözködés, hiszen így könnyen le- vagy felvehető egy-egy ruhadarab az aktuális időnek megfelelően, és így sokkal komfortosabban érezheti magát a kicsi, mert nem fog sem fázni, sem izzadni a ruha alatt. Amennyiben csapadékos napnak ígérkezik, érdemes magatokkal vinni az esőkabátot és esetleg egy gumicsizmát.

A szabadtéri játékok közben könnyen összepiszkolódhat a ruha, ezért érdemes tartani otthon néhány játszós ruhát, amit nem kell félteni például a homokozóban vagy a pocsolyáktól. Ha pedig a kismotoros korszakban vagytok, a folyamatos súrlódástól egy cipővédővel védheted meg gyermeked cipőjét a kopástól és kilyukadástól.

Nemcsak a hideg, esős idő rejthet veszélyt, hiszen az erős napfény ellen is védeni kell a picik bőrét a tavaszi hónapoktól kezdődően. Ezt legkönnyebben úgy oldhatod meg, hogy a déli órák helyett reggel vagy késő délután veszitek az irányt az udvarra vagy a játszótér felé. Ezenkívül a jól szellőző ruha, vászonsapka és a gyerekek bőrére kifejlesztett naptej jelent nagy segítséget számodra, így kivédheted az ártalmas UV sugarak okozta leégést és a napszúrást!

A nagy melegben a folyadékpótlásról is gondoskodni kell, szerencsére ez a Hangszál szívószállal könnyű feladat lesz. Ez a speciális szívószál kortyolás közben élethű állat- és járműhangokkal szórakoztat, így biztos nem kell kétszer mondani a lurkónak, hogy igyon még egy keveset.

Ügyelj a higiéniára!

A kinti játék óhatatlanul is némi szennyeződéssel jár, ezért különösen praktikus, ha a táskádban mindig van nedves törlőkendő. Kézfertőtlenítés után tiszta kézzel akár a játszótéren is megehetitek az otthonról vitt finom uzsonnát, már csak a kedvenc uzsonnás dobozt kell kiválasztani hozzá.

Házi patika – jobb felkészülni

Ha eddig nem volt otthon házi patikád, akkor állíts össze egy készletet, hogy szükség esetén kéznél legyen a segítség. Ezeket ajánljuk: sebfertőtlenítő, géz, sebtapasz, hámosító, gél rovarcsípésre, hűsítő spray égési sérülésre, kullancskiszedő kanál és fájdalomcsillapító. Persze anya gyógypuszija nyugtatja meg leginkább a lurkókat. J

Ne adj esélyt a kullancsoknak!

A szabadtéri játék általában zöld környezetben zajlik, márpedig ott kullancsok is élnek, amik veszélyes betegségeket terjesztenek. Úgy tudod megvédeni gyermekedet, ha olyan ruhában engeded ki játszani, ami minél nagyobb bőrfelületet fed, ezt pedig zárt cipővel és egy vagány sültös sapkával egészíted ki. Vannak a gyógyszertárban bőrre kenhető kullancsriasztó szerek, illetve létezik oltás, ami a fertőzött kullancsok által terjesztett legveszélyesebb kór, az egyvelőgyulladás ellen véd. Ezek rendkívül hasznosak lehetnek, de este így tanácsos átnézni fürdés előtt a teljes bőrfelületet, kiemelten a testhajlatokat (pl.: fül mögött, nyaki tájékon) és a hajas fejbőrt. Hogy mit szabad tenni és mit nem, ha kullancsot találsz, arról itt tájékozódhatsz!

Légy készenlétben!

Egy fél pillanat is elég ahhoz, hogy olyan dolog történjen a játszótéren, a kertben – de akár a négy fal között is –, amit egy felnőtt meg tudna előzni. Ezért különösen fontos, hogy ne hagyd magára a gyermekedet, fél szemmel mindig figyelj rá. Azt a YouTube-videót akkor is megnézheted, amikor gyermeked már alszik.

 

Forrás


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!