Magyar English


Így lesz gazdag szókincse gyermekednek!

- Blog

A beszédkészség fejlődése már babakorban elkezdődik, és életünk végéig tart. Mivel egy tanult folyamatról beszélünk, egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz annak érdekében, hogy minél gazdagabb szókinccsel rendelkezzen gyermeked, hiszen a kommunikáció segítségével tudja majd érzelmeit, vágyait és gondolatait kifejezni. Természetesen az ismert szavak sokasága függ a környezettől, érdeklődéstől és műveltségtől is, de sok élvezetes elfoglaltság segíteni tudja a folyamatot. Nézzük, melyek ezek! 

 

Minél több kommunikáció

Ugyan csecsemőkorban még nem tudja felfogni gyermeked, hogy mondandódnak mi az értelme, de a nonverbális jeleket, hanglejtést és a gyakran ismétlődő szavakat már érzékeli ilyenkor is, ezért nagyon fontos, hogy minél többet kommunikálj vele! Beszélj hozzá például pelenkázás közben, mondd el neki, hogy mi történik vele, vagy meséld el neki a napodat. Ha elkezd egy-egy szót rosszul használni, ne javítsd ki, inkább mondd ki neki helyesen, hiszen ha előbbit csinálod, könnyen elhagyhatja bátorságát, és nem biztos az sem, hogy megérti majd, mit rontott el. 

Kicsit idősebb korban is ugyanolyan fontos a kommunikáció, hiszen gyorsan eljön az a korszak is, amikor jobban meg akarja majd ismerni a világot, és mindenről tudni szeretné, hogy mi az. Ilyenkor fontos, hogy ne veszítsd el türelmedet, és válaszolj neki sokadjára is a kérdéseire. Bátran beszélgess vele bármiről, mert még ha nem is tud álláspontot foglalni a témában, sokat fog értelmezni belőle.

 

Mesélés

A történetmesélés csodákra képes, hiszen nemcsak gyermeked testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlen eszköz, de a beszédkészség javulása szempontjából is. Ráadásul a mese a feldolgozás fontos eszköze, és segítségével a kialakuló belső képeket fel tudja használni gyermeked a saját életében, játékaiban is, egyértelmű hát, hogy egy mesekönyv vagy egy diavetítőn levetített történet izgalmas és lebilincselő módon segíti majd őt számos területen. Fontos azonban, hogy a mesélő te legyél, hiszen a történet alakulása közben tudja majd gyermeked figyelni a szádat, és ha valami nem egyértelmű számára, rá is tud kérdezni akár többször is, így könnyebben rögzülnek neki az új szavak. Arról nem is beszélve, hogy a korosztályhoz illő mesék olyan szókinccsel rendelkeznek, melyek könnyen tanulhatók, és le tudják kötni a mesehallgató figyelmét hosszabb időre is. Használj bátran intenzív hanglejtést, gesztusokat és mimikákat, hiszen annál maradandóbbá tudod neki tenni a történetet.

 

Szókincsfejlesztésre specializálódott játékok

A szókincs bővülését izgalmas, pont erre kitalált játékokkal is segítheted, melyek amellett, hogy élvezetesek a résztvevők számára, rengeteg új szót tanítanak meg, és még a gondolkodást is beindítják. Például játszhatjátok úgy az Activity-t, hogy csak beszélni kelljen benne, így gyermeked akkor is tanul, amikor a másik van soron, de akkor is, amikor övé a porond. A Dixit asszociációs játékban az a feladat, hogy a játékos valamilyen képpel összekapcsoljon néhány szót, mondatot vagy történetet, így ez is tökéletes választás erre a célra. A Betűkocka szintén egy asszociációs játék, amiben tényleg minden a szavak körül forog, és lényege, hogy minél gyorsabban kell egy szót mondani egy adott kezdőbetűvel. Nem maradhat ki a Sztorikocka sem a sorból, mellyel történetet kell alkotni adott szimbólumok mentén. Olyan játékot érdemes tehát választani, ahol egy-egy játékmenet során minél többet kell önállóan és egymással beszélni. 

 

Ahhoz, hogy gyermeked minél ékesebb szókinccsel rendelkezzen, nem kell mást tenned, csak időt fordítani a beszélgetésre, mesélésre, kommunikációra, hiszen néhány izgalmas programmal rövid idő alatt elősegítheted, hogy új szavakkal ismerkedjen meg, és megtanulja helyesen alkalmazni is őket.

 

Képek forrása: 1, 2, 3


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!