Magyar English


Hogyan válasszunk megfelelő játékot a babának?

- Blog

Noha minden korban fontos, hogy a gyereknek jó minőségű és korának megfelelő játékai legyenek. Ez a babák esetében hatványozottan igaz, ugyanis az érzékszervek és a mozgás egyre kifinomultabbá válásához és az egészséges értelmi fejlődéshez fontos, hogy már az első perctől kezdve megadjuk a kicsi számára azt a gondoskodó támogatást és külső ingereket, amelyek révén kiegyensúlyozott, boldog és korának megfelelő fejlettségi szintű gyermekké cseperedhet.

A jó játékok a baba zökkenőmentes fejlődését lebilincselő és élvezetes módon szolgálják.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

A legfontosabb kritérium a játékokkal kapcsolatban, hogy biztonságosak legyenek! A picik eleinte még nem tudják akaratlagosan mozgatni a végtagjaikat, ezért könnyen megüthetik magukat. Inkább a puha játékok közül válasszuk ki az első darabokat. A csecsemőkre szabott játékok segítenek a finommotorikus képességek fejlődésében, a fogás erősödésében, az összehangolt mozgáskoordináció kialakulásában, és így egyre ügyesebben tudják majd használni a kezüket és lábukat. Mivel a kisbabák minden érzékszervükkel azon vannak, hogy felfedezzék a világot, számolnunk kell azzal is, hogy babánk mindent be fog venni a szájába. Kerüljük a lenyelhető, törékeny, kis darabokból álló vagy a könnyen leszakadó apró kiegészítőkkel ellátott játékokat, és vegyük figyelembe a játék könnyű tisztántarthatóságát is. A megbízható és felelős gyártók termékeit vásárolva biztosak lehetünk benne, hogy a játékok nem tartalmaznak mérgező anyagokat.

Hogy pontosan mi a legmegfelelőbb játék, az függ a csecsemő életkorától is. Minél több érzékszervet vonunk be a játékba, annál jobban fejleszt és annál izgalmasabb a kicsinek is. A legkisebbeknek, akik a gőgicsélés mellett még csak rúgkapálnak, tökéletes játék a karkötő és zokni csörgő. Csak fel kell húzni a puha, színes anyagból készült csörgőket a baba kis kezére és lábára, és a vidám figurák és a csörgő hangja vidám mocorgásra és kacagásra késztetik a lurkót. A vidámság mellett a csörgő nagyban segíti az anyukát abban, hogy idejekorán észlelje az esetleges rendellenességeket; a játék ugyanis felkelti a baba figyelmét, és egyértelműen látszódik a kicsi reakciója a hanghatásra. A kiságyra, pihenőszékre vagy babakocsira tehető bébijátékok is hasznosak, főleg ha nagyon színesek és egyszerre több érdekesség is van rajtuk, ami felkelti az apróság figyelmét: például rágóka, zörgő kiegészítő vagy babáknak való kis tükör. Szintén összetett fejlesztő játék a felfedező kocka, ami egyidejűleg több érzékszervet is stimulál, miközben a baba kézügyességét fejleszti. A zenélő plüssök is sokszor nagy sikert aratnak a gyerekek körében, és már pár hónaposan felismerik az összefüggést, hogy azért szól a hang, mert azt ők váltották ki. A fogzás idején a különböző rágókákkal felszerelt játékok hatalmas kincsek a babának és a szülőnek egyaránt, ha pedig a sajgó fogínyt egy kedves plüss mulasztja el, a nyűgös hangulatot gyorsan felváltja a széles mosoly. Szintén kitűnő elfoglaltság a kicsinek az állványos babafoglalkoztató, amin rengeteg lógó, csörgő, zenélő, villogó játék kap helyet, amit a babák egyszerűen nem tudnak megunni. Ráadásul ezt akár fekve, akár állva is használhatja a kis gazdája. Az esti lefekvéshez készülődve a félévesnél idősebb babák már a pancsolós játékokat és a fürdőkönyvet is kezdik élvezni, és így a víz viselkedését is gyorsan megismerik. Játékszerekkel könnyen motiválhatók a babák, akár az átfordulásra, kúszásra vagy az első lépések megtételére, illetve időnként ellenőrizhetjük, hogy tudják-e szemmel követni kedvenc játékukat, vagy reagálnak-e a zenélő játék hangjára. Több rendellenességet is időben észlelhetünk a játékok használatával, így szükség esetén időben kérhetjük orvos segítségét, ami a gyógyulási esélyeket is jelentősen javítja.

Neked melyik a legjobban bevált babajátékod?


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!