Magyar English


Ezekkel a játékokkal lepd meg 1-3 éves gyermekedet!

- Blog

Olyan játékot keresel, ami lebilincselő és élvezetes módon szolgálja gyermeked zökkenőmentes fejlődését? Összeszedtük a legnépszerűbb készleteket, amelyek között biztosan megtalálod a tökéletes ajándékot!

 

Ezekre a készségekre érdemes hangsúlyt fektetni az 1-3 éves gyermekek esetében:

  • Mozgáskoordináció: A mozgás az értelmi fejlődés alapja, azt pótolni semmivel nem lehet! A különböző grimaszjátékok és közlekedési eszközök megfelelően megalapozzák a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket, a cuki plüssjátékok pedig a fogást erősítik.
  • Szem-kéz koordináció: A szem és a kéz összehangolt munkája többek között az írás, olvasás, és számos egyéb tevékenység alapja, így érdemes rá nagy hangsúlyt fektetni. Ehhez egy klassz formaválogató, egy építőjáték vagy egy kicsiknek való puzzle is jó választás.
  • Taktilis érzékelés: A bőrön keresztül történő ingerfelvétel fontos a kicsik számára, hiszen a babák minden érzékszervükkel azon vannak, hogy megismerjék a világot. A játékok megtapogatása során szerzett tudás beépül a szókincsbe, de a nagymozgásokhoz és kézügyesség fejlődéséhez is hozzájárul, ezáltal a gondolkodási folyamat nélkülözhetetlen eleme lesz. A különböző építőjátékok, gyurmák segítségével a taktilis érzékelés használata során harmonikusan fejlődhet csemetéd, és megtanulhatja, hogyan azonosítson tárgyakat és formákat.
  • Kommunikáció: Babakorban hatványozottan fontos, hogy minél több élőszót halljon a kicsi, hiszen ilyenkor kifejezetten fogékony az új szavak befogadására, ez pedig segíti őt a későbbiekben abban, hogy megfelelően ki tudja fejezni gondolatait. A meseolvasás vagy diavetítés izgalmas és szórakoztató fejlesztőeszköz ehhez, ráadásul számos pozitív hatása is van

 

Ugyan minden korban fontos, hogy jó minőségű, korának megfelelő játékokkal támogasd gyermeked fejlődését, de az 1 és 3 év közötti időszakban ez hatványozottan igaz, hiszen ekkor válik a mozgás egyre kifinomultabbá, sőt az értelmi fejlődés is nagyon intenzív. Lényeges tehát, hogy olyan készlettel lepd meg csemetédet, ami a szórakoztatáson túl a fejlesztésre is hatványozott hangsúlyt fektet. A következőkben olyan játékokat ismerhetsz meg, amelyek betöltik ezt a feladatot is, válaszd ki közülük a legszimpatikusabb darabot, és induljon a játszva tanulás!

 

Fejlesztő játékok

Minél több érzékszervet dolgoztat meg egy játék, annál izgalmasabb elfoglaltságot nyújt a kicsiknek. Egy jól megválasztott készlettel segíted gyermeked összehangolt mozgáskoordinációját, finommotorikus készségeinek fejlődését. 

 

A LEGO® Duplo® készletek például javítják a szem-kéz koordinációt, a térlátást, illetve a taktilis (tapintásos) érzékelést is, így tökéletes választás, amennyiben azt szeretnéd, hogy egy játék a szórakoztatásnál kicsit többet nyújtson. A PlusPlus építőjátékokkal pedig különböző helyszíneken játszódó - pl. szafari, tanya, kastély, tenger - történeteket mesélhetnek el a totyogók. 

 

Gyermeked vizuális észlelésének fejlődését is szeretnéd elősegíteni? Akkor egy formaválogató játék a legjobb ajándék a csöppség számára, ami segítségével megtanulja a formákat, méreteket és színeket is. Az Első házikóm formakeresővel a felsoroltak mellett a szem-kéz koordinációja és megfigyelése is javul, a Maci formaválogatóval kézügyességét is megdolgoztatja.

 

A gondolkodás fejlesztését sem érdemes elhanyagolni, hiszen ezzel a készséggel lesznek a későbbiekben képesek a gyermekek a fogalmak elvonatkoztatására, következtetések levonására és a megoldások feltárására. Ebben a Thinkfun Első Rush Hour társasjátéka izgalmas módon lesz a kicsi segítségére, de az Brainbox első betűk vagy első számok készletével felfedezi az ábécé és matematika alapjait is.

 

Az fürdőidőt szeretnéd élvezetesebbé tenni babád számára?

Egy kivetítővel felszerelt tengeralattjáróval felfedezi gyermeked a habok alatt rejlő világot, ezáltal megszépülnek a kádban töltött percek számára. Ha egy cuki kisállattal szeretnéd összekötni a pancsizást, a Lubickoló pingvin fürdőjáték biztosan elnyeri majd a csöppség tetszését, ami segít megérteni neki az ok-okozati összefüggéseket és fejleszti a kézügyességet, de a Baby Sharkkal sem lősz mellé, ami a jól ismert dallal teszi felejthetetlenné a fürdést. 

 

Játékbabákkal az észrevétlen fejlődésért

A Baby Born játékbabák kifejezetten jó hatással vannak a kisebbekre és nagyobbakra egyaránt. Játék közben fejlesztik a kicsi finommotorikus készségét, hiszen fésülgetni, öltöztetni, ringatni és etetni kell a babát, de megtanítják a gondoskodás fontosságát is. Mindemellett pedig a nap eseményeit is könnyebben fel tudja dolgozni majd gyermeked, hiszen játékbabázás közben újra átéli őket. A Charlotte játékbabákkal mindemellett gyermeked kommunikációjára is hangsúlyt fektetsz, hiszen magyarul beszél, mondókákat mond csemetédnek az időtöltés közben.

 

Tipp: Olvasd el részletesebben, hogy mi mindenre jó, ha egy babával játszik gyermeked.

 

Biztosítsd a felhőtlen szórakozást járművekkel

1-3 éves kor között imádják a kicsik a szárazföldi és vízi járműveket, így egy kisautóval vagy hajóval biztosan a megfelelő ajándékot találod meg! A Bburago Jr. Ferrari formaegyeztető játékszettje például akár órakra is leköti a kis autórajongót, és a különböző alakzatokat is megismeri móka közben közelebbről. Egy puha tapintású, pattogó VW mikrobusszal pedig bármikor, bárhol kocsikázhat egyet. 

 

Reméljük, ajánlónkkal segítettünk a legmegfelelőbb játékot megtalálni a kicsinek. Amennyiben tovább nézegetnél, látogasd meg webáruházunkat, ahol több mint 400 1-3 éveseknek szóló játék közül találhatod meg a legjobbat!

 

Képek forrása: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!