Magyar English


Betegség játékokkal: Így segítsd a beteg gyerek gyógyulását

- Blog

Az őszi téli időszakban a gyerekek immunrendszere legyengül, egyre gyakrabban fordul elő, hogy hazahoznak valamit az oviból, suliból. Azonban a bezártság beteg gyerekkel hamar nehézkessé tud válni, hiszen az ágyhoz kötött lázas beteg is elkezd unatkozni egy idő után.

A szerető gondoskodáson és az orvosi ellátáson túl van még valami, ami ilyenkor sokat segíthet a kis betegnek az egészsége visszanyerésében: a játék. De miért hasznos a játék betegség közben? Cikkünkben választ adunk a kérdésre, és azt is összeszedjük, hogy melyek a legjobb betegség játékok, amikor nem ereszt az ágy.

 

Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

Természetesen ha indokolt, elsőként mindenképp fordulj orvoshoz! Azonban vannak módszerek, amelyek segítségével a gyógyszer mellett te magad is segíthetsz a gyógyulásban. Íme néhány jó tanács betegség esetére:

  • Biztosíts számára biztonságos, csendes, nyugodt környezetet!
  • Gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről!
  • Korlátozd a képernyőidőt!
  • Vidítsd fel játékkal, meseolvasással!

 

Ezért hasznos a játék betegség közben

Elvonja a figyelmet a betegségről

A beteg gyerek rendkívül bele tudja élni magát a játékba, ezzel elhesegetve a rossz érzéseket.

A nevetés gyógyít 

Erősíti az immunrendszerét, fájdalomcsökkentő hatással bír, és jobb közérzete lesz tőle a picúrnak.

Remek unaloműző

Egy gyerek sem szeret sokáig nyugodtan feküdni, főleg ha már picit jobban van, de még mindig nem szabad rohangálnia. Ilyenkor borzasztóan tudnak unatkozni, ami se nekik, se a rájuk vigyázó szülőknek nem jó, hiszen egy nyűgös gyerekkel nehezebben lehet bánni.

Végül, de nem utolsósorban egyszerűen azért, mert örül neki. Egyszóval kellemesebb és gyorsabb így a lábadozás. De melyek a legjobb betegség játékok? Mutatjuk!

meseolvasás beteg gyerekeknek

 

A legjobb játékok, ha beteg a gyerek

Mese minden mennyiségben!

A kicsik szeretik mesék segítségével feldolgozni a velük történteket, ezért a meseolvasás beteg gyerekeknek maga a tökéletes gyógyír! Bár tévében is nézhet mesét, sokkal többet ér, ha mellé kucorodsz, megöleled, és a mesét egy jó könyv vagy az örök kedvenc diavetítő segítségével hívod életre, amihez számos, különféle diafilm közül válogathatsz! A kisebbek azt is élvezik, ha a mesét otthoni báb előadással mondják nekik, és ők is alakíthatják a történetet.

Rajzolás, színezés

A rajzolgatáshoz is elég csak megemelni a lurkó párnáját, hogy legalább félig üljön, és már alkothat is a papírra, netán kiszínezheti a kifestő ábráit. Ha már nem szükséges az ágynyugalom, de a rohangálás még nem megengedett, a Magic Dip készlettel egyedi színörvényeket és csillámokat festhet lábadozó gyermeked különféle tárgyakra.

Kártyák és társasok

Minden korosztály számára léteznek izgalmas kártyajátékok, és különösebb mozgolódást nem igénylő társasjátékok. Így máris szórakoztatóbb lesz a lábadozás! A 3-6 éves korosztálynak a társasjáték kicsiknek szánt változatai okozhatnak örömöt, a kicsit nagyobbacskáknak pedig kicsit összetettebb játékokkal szerezhetsz vidám perceket. Ezek a játékok jókedvre derítik a csöppségeket, és mint már említettük, a nevetésnek gyógyító ereje van. 

Gyöngyözés

Ezt leginkább a kislányok értékelik, ők viszont nagyon, és pont ideális elfoglaltság, ha éppen kénytelenek nyugton maradni. Így viszont mégsem fognak unatkozni, és végül a sikerélmény is mosolyt csal az arcukra. Egy gyöngy készlet segítségével a szép gyöngyökből lehetőség van különböző ékszereket, figurákat és mesehősöket is megalkotni.

Gyógyítsuk meg a játékokat!

A gyermekek szeretik, amikor egy szerepcsere révén a betegből egy pillanat alatt doktornénikké és doktorbácsikká lesznek, akik meggyógyíthatják a kedvenc plüsseiket, babáikat vagy akár saját magukat. Ha van egy saját felszerelt kis orvosi készlet is otthon játék sztetoszkóppal, fecskendővel és sok más eszközzel, biztos jó móka lesz az orvososdi!

Akár az orvososdi, akár a meseolvasás beteg gyerekeknek mindenképp segítsd a felépülésben ezekkel a módszerekkel! A játék betegség közben a gyógyszerek és a pihenés fontos kiegészítő eleme, hiszen elvonja a kicsik figyelmét a rosszullétről és kiváló unaloműző. 

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!