Magyar English


Az első tábor – Hogyan készítsük fel a gyereket?

- Blog

A táborozás óriási élmény a gyerekeknek, és ha őszinték akarunk lenni, egy szusszanásnyi pihenés a szülőknek. A kérdés már csak az, hogy elég érett-e a csemete ahhoz, hogy életében először táborozhasson, és egy idegen helyen új barátságokat kössön, önállósodjon, jól érezze magát.

Végre itt a nyár, ez azonban sok családban egy kisebb logisztikai feladatot is magában foglal. Az ovis és kisebb gyerekek felügyeletéről is gondoskodni kell. Ahol a szülők otthon tudnak maradni a munkájuk mellett, esetleg egy nagyobb testvér, vagy a nagyszülők és rokonok segítségére lehet támaszkodni, ott ez nem jelent problémát, máskülönben nehezebb megoldani a helyzetet. Akárhogyan is, a gyerekkorhoz hozzátartoznak a tábori élmények. Valószínűleg mi magunk is sok szép emléket őrzünk egyik-másik nyári táborról. Azonban a táborozáshoz is meg kell érni, különben inkább csak rossz élményben lesz része gyermekünknek, és még több gátlással és szorongással vághat neki a második próbálkozásnak.

Tartsuk szem előtt a gyerek igényeit

Az egyik legfontosabb, hogy ő maga is akarjon táborba menni, mert ha ez a nyári program csak egy kényszer, akkor valószínűleg nem úgy fog elsülni a dolog, ahogyan szeretnénk. Ugyancsak fontos, hogy olyan alapvető dolgok, mint az önálló fürdés, öltözés és vécézés, ne okozzanak problémát, és szükség esetén merjen segítséget kérni egy felnőttől. Kifejezetten előnyös, ha korábban volt rá alkalom, hogy az otthontól távol – akár nagyszülőknél, rokonoknál vagy barátoknál – már töltött pár éjszakát a kicsi. Ha ez utóbbira még nem volt példa, gyakorlásképpen akár a nagyiéknál is lehet egy hetet a gyerkőc, így kockázatmentesen, valamint ismerős környezetben kaphat ízelítőt abból, milyen az otthontól, a megszokott kiságytól és a szülőktől távol éjszakázni. Sokkal jobb lesz a kedve, ha egy kis barátjának a szüleivel összebeszélünk, hogy együtt adjuk a gyerekeket táborba. Így biztos nem fogják egyedül érezni magukat, de az is jó megoldás, ha a testvérek mennek együtt táborozni. Ez megnöveli a lurkók biztonságérzetét, és sokkal felszabadultabban szórakoznak majd.

A játék segíti a beilleszkedést

Könnyebbséget jelenthet az is, ha a kedvenc alvós játék is elkíséri a kalandra, ami a távollét talán legkritikusabb pontján segítheti át az első táborozót, mivel elalváskor megnyugtató hatással lesz rá. Továbbá érdemes olyan játékokat is magával vinni, amivel könnyen szerezhet új barátokat. A fiúk esetében ilyen a focilabda, hiszen a legtöbb kisfiú szereti a futballt, és a közös érdeklődés mentén hamar új barátokra lelnek. A szabadban kellemes elfoglaltság lehet a pingpongozás, tollasozás és frizbizés is, a  bárhol játszható UNO, SOLO és más kártyák pedig igazi jolly jokerek.  

Hogyan válasszunk megfelelő tábort?

Ma már rengeteg tábor közül válogathatunk, a legtöbbnek külön témája is van, mint a kézműves foglalkozások, foci, lovaglás, erdő, tánc, zene, ének, katonásdi, sakk és úszás. Vegyük figyelembe, hogy a gyermekünk mivel foglalkozik szívesebben, és ne a mi elvárásainkat tükrözze a tábor típusának kiválasztása! Amíg nem tudjuk, hogyan reagál a tábori szituációra, addig ne az ország másik végébe küldjük nyaralni, inkább a közelünkben keressünk megfelelő gyerektábort. Így a kicsit is megnyugtatja a közelségtudat, másrészt, ha netán kiderül, hogy mégis korai volt az első tábor, bármikor elmehetünk érte. Azt azonban érdemes megfogadni, hogy az első „haza akarok menni” üzenetre még ne ugorjunk. Természetes, ha néha lesz egy kis honvágya a kicsinek, de próbáljuk megbeszélni vele, hogy tudjuk, milyen ügyes, és már csak pár napot kellene kibírnia, de ha most elhozzuk, milyen jó programokból fog kimaradni. Meg kell tanulnia egyedül kezelnie a felmerülő problémákat, ám ha úgy látjuk, hogy valóban túl nagy falat számára a boldogulás, és nem múlik el a rossz kedve, inkább hozzuk haza.

Amikor a kecske és a káposzta is megmarad

Létezik olyan lehetőség is, ami hirtelen nem jelent akkora kihívást, ám fokozatosan mégis rákap a gyerkőc a táborozás édes ízére, így legközelebb talán már az éjszakázás sem jelent gondot. Ez a bejárós tábor, vagyis napközben a kis táborozó részt vehet a programokon és vidáman szórakozhat annak tudatában, hogy este otthon hajthatja álomra a fejét. Ez a megoldás abban is segít, hogy munkaidőben megoldott legyen a gyermek felügyelete.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!