Magyar English


A pihenés fontossága gyermekkorban

- Blog

A pihenés fontossága alapvető a gyermekek számára. Az egészséges alvás és szabadidő élesíti az elmét, erősíti az immunrendszert és hozzájárul a boldog gyermekkorhoz. Érdekel, hogy milyen hatással van a nyári pihenés és a délutáni alvás gyermekedre, és hogyan segítheted őt? Olvasd el tippjeinket!

 

Ezért fontos a nyári vakáció és délutáni pihenés az óvodában!

A mai rohanó világban a gyerekeket már az iskolában fenyegeti a kiégés veszélye, hiszen rengeteg elvárással és tennivalóval kell nap mint nap szembenézniük. A teendők végeláthatatlan sora mentális, érzelmi fáradtsághoz, és a kognitív funkciók és produktivitás csökkenéséhez vezethetnek. Szülőként fontos feladatod, hogy gyermekedet segítsd saját ideje beosztásában, és megtanítsd neki, hogy olykor nagyon fontos egy kis pihenőidőt tartani.

 

Gondoltad volna? Az elegendő pihenés elősegíti a pozitív érzelmi állapotot, csökkenti az ingerlékenységet és a hangulatingadozásokat, és segít a viselkedési problémák megelőzésében is, emellett pedig önreflexióra sarkall. 

 

Nyári pihenés

A nyári szünidő rengeteg izgalmas programmal, mókával kecsegtet, ilyenkor nincsenek olyan magas elvárások a gyerkőcök felé, sokkal több idő jut élvezetes elfoglaltságokra és a pihenésre is. Egy nehéz iskolaév után szükség is van a kikapcsolódásra, hiszen ilyenkor erőt tudnak meríteni a kicsik és nagyok, hogy aztán gördülékenyen vágjanak bele a következő tanévbe. 

 

Ez az időszak pozitívan hat:

  • a memóriára,
  • koncentrációra,
  • és a problémamegoldó képességre.

 

Tipp: A tökéletes pihenéshez hozz létre egy kuckót, ahol kényelmes tere lehet gyermekednek megpihenni, és taníts neki egy könnyed relaxációs folyamatot, amit bármikor használhat.

pihenés gyerek

 

Délutáni alvás

Kortól függetlenül jellemző, hogy a gyerekek délelőttje eseménydús. Az oviban ilyenkor vannak a különböző elfoglaltságok, játékok és ebéd, amit aztán ki kell pihenni. A kicsik élményfeldolgozása főként alvás közben megy végbe, ellentétben a felnőttekkel, ezért fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a délutáni pihenésre.

 

Gondoltad volna? A gyerekeknek egészen kisiskolás korig igényük van a délutáni alvásra. 

 

Milyen a kielégítő pihenés gyerek fejjel?

Tervezz előre! Legyen egy meghatározott időszak a pihenésre, akár néhány pihentető játékkal, akár közös semmittevéssel is könnyen elérhetitek, hogy testileg és lelkileg is felfrissüljetek.

 

Töltsetek külön is pihenőidőt! A szülők kipihentsége és példamutatása itt is kulcsfontosságú. Egy kis énidővel mindenki üdébb lesz, a struktúra nélküli felhőtlen játék pedig gyermeked kreativitását is fejleszti. Ugye, milyen jó, ha mindenki tud kicsit magára fókuszálni?

 

Bátorítsd gyermekedet arra, hogy kifejezze, ha szüksége van egy kis pihenésre! Nincs baj azzal, ha elmondja, hogy neki nincs kedve programozni, és inkább a pihenésre fektetne hangsúlyt.

 

Pihentető játékok gyerekeknek

Pihenni nemcsak úgy lehet, ha lefekszik gyermeked a kanapéra, és behunyja a szemét. Vannak fantasztikus játékok, amik fejlesztő hatásuk mellett segítenek ellazulni, sőt akár az elalvásban is szerepet játszanak.

 

Egy plüss vagy baba elősegíti a jó közérzetet, segíti az endorfin felszabadulását az agyban, ezáltal csökkenti a stresszreakciót és megnyugtatja gyermekedet. Ennél több már nem is kell ahhoz, hogy aztán álomba szenderüljön egy jó játék után.

 

Egy mesekönyv vagy diafilm kiváló feszültségoldó hatással bír, segít a csemetéknek feldolgozni az aznapi eseményeket, megtanítja nekik a jó és a rossz közti különbségeket, és mindemellett ellazítja őket, és a nyugodt és pihentető alvásban is kulcsszerepet játszanak.

 

Akár kikcsapolódással, akár délutáni alvással tesztek érte, hogy elmétek rendezettebb, testetek aktívabb legyen, biztos, hogy hosszú távon érezni fogjátok a pihenés pozitív hatását. További pihentető játékok gyerekeknek a webáruházunkban várnak!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!