Magyar English


A babázás pozitív hatásai

- Blog

A gyermekek fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a megfelelő játékot, így lényeges, hogy olyan játékszereket válassz, melyek nemcsak szórakoztatóak csemetéd számára, de készségeit is segítik. A játékbabák a világ minden táján töretlen népszerűségnek örvendenek, nem is csoda, hiszen kifejezetten jó hatással vannak a kisebbekre és nagyobbakra is. Olvasd el, miért érdemes egy ilyen játékot levenned a polcról!

 

Kommunikáció, nyelvi készség fejlesztése

Játék közben a gyerkőcök beszélgetnek babáikkal, miközben hintáztatják, etetik őket, de gyakorta mondanak nekik mesét is az altatáshoz, eközben pedig aktívan használják szókincsüket, ezáltal pedig fejlesztik is azt.

 

Finommotorikus készségek fejlesztése

A finommotorikus készségek babakorban szinte észrevétlenül fejlődnek, később azonban tudatosan tehetünk azért, hogy gyermekünk minél jobban megismerje, kezével megtapintsa az őt körülvevő környezetet. Mivel a babát öltöztetni, fésülgetni, ringatni, etetni és itatni lehet, fejleszti kislányod kézügyességét, ami segíti majd többek között az írás elsajátításában is.

 

Megtanít a gondoskodásra

Ma már számos olyan interaktív babát lehet kapni, amely jelzi, ha éhes, szomjas vagy akár fáradt, így a kicsik elsajátíthatják a gondoskodás fontosságát, ez pedig segítségükre lesz, hogy felkészüljenek a felnőtt életre, hiszen biztonságos körülmények között utánozhatnak olyan szerepeket, tevékenységeket, amelyek után még nem kell valódi felelősséget vállalniuk.

 

Segíti a feldolgozást

Nagyon fontos, hogy a gyermekek át tudják újra élni a nap eseményeit, ezáltal pedig fel tudják dolgozni azokat. A játékon keresztül kiengedhetik a nap folyamán felgyülemlett feszültséget vagy frusztrációt. Mindez nemcsak segít nekik megérteni a világ összefüggéseit, de ez lehetővé teszi azt is, hogy a szülő belelásson a gyermekét foglalkoztató gondolatokba, ami visszajelzés lehet emlékezetéről, fantáziájáról és a beszédének fejlettségéről is. 

 

Fontos, hogy bármilyen szituációt játsszon is el gyermeked, ne tituláld badarságnak, hiszen ez az elbátorodását eredményezi, az eljátszott történetek pedig semmiben nem befolyásolják negatívan a fejlődését. Engedd tehát, hogy ő irányítsa a játékmenetet, de legyél aktív résztvevője és megfigyelője, és bátran reflektálj a történtekre.

 

Forrás: https://www.baniko.hu/blog/miert-jo-babazni-ime-5-erv-hogy-babazas-miert-hat-pozitivan-kislanyok-fejlodesere, https://babafalva.hu/miert-fontos-a-babazas/

Képek forrása: Pinterest


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!