Magyar English


7 praktika a fogzás könnyítésére

- Blog

Vannak szerencsésebb babák, akiknél pusztán abból lehet észrevenni, hogy kibújt a fogacskájuk, hogy megkoccan a kiskanál a szájukban, de sajnos bőven akadnak olyanok is, akik megszenvedik a fogzást. Amelyik családban az utóbbi eset áll fenn, ott a szülők tudják, hogy ez bizony a babát, sőt az egész családot megviseli. Próbáld ki praktikáinkat, és űzd el a gondokat!

 

Általában féléves korban kezdenek kibújni az első tejfogak, ám ez nem törvényszerű, így akkor sem kell megijedned, ha korábban, vagy jóval később, akár bőven a babád első születésnapja után tűnik fel az első fogacska. Ha pedig kipipáltátok az első fogakat, várhatóan felgyorsulnak az események, ugyanis nagyjából havonta újabb fogacskák csatlakoznak a kint lévőkhöz. Általában párosával jelennek meg az új fogak, de ebben is tapasztalhatsz eltérést, mert akár hetek is eltelhetnek, mire egy fog párja is ott mosolyog a gyermeked szájában. Egy-egy fog áttörése 4-7 napig tart, és jó esetben ez nem terheli meg a babát. Azonban könnyen előfordulhat, hogy fáj neki a folyamat, ami az éjjelekre és a nappalokra is rányomja a bélyegét.

 

Milyen jelei vannak a fogzásnak?

Ha ezek közül többre is felfigyelsz, jó eséllyel a fogzás tüneteivel állsz szemben.

  • Fokozott nyáltermelés.
  • Duzzadt íny.
  • Fehér íny.
  • Megnő a rágási kedv, ezért a saját kezét is gyakran teszi a szájába.
  • Alvásproblémák jelentkeznek, amennyiben korábban jól aludt a kicsi.
  • Gyakori sírás és nyűgösség.
  • Száj körüli kiütés.
  • Hasmenés.
  • Hőemelkedés, láz.
  • Étvágytalanság.
  • Duzzadt nyirokcsomók.

 

Milyen sorrendben bújnak ki a tejfogak?

Általában először az alsó, középső metszőfogak, másodjára a felső metszők jönnek elő, majd az oldalsó metszőfogak bújnak ki, ezeket követik az első őrlők, a szemfogak, végül pedig a hátsó őrlők. Általában a gyermek két és fél éves korára mind a 20 pici tejfog a helyére kerül. A tévhittel ellentétben nagy gondot kell fordítani a tejfogak tisztítására, ápolására is, mivel állapotuk a későbbi maradandó csontfogak egészségére is hatással lehet.

 

Mit tehetek a fájdalom csökkentése érdekében?

Minden babánál más módszer nyújt hatékony segítséget, ezért érdemes addig keresni a megoldást, amíg rá nem találsz az igazira. Persze idővel változhat a fájdalom természete, még az is lehet, hogy más kezelést igényel nappal, és mást éjszaka. Ezért jobb, ha egyszerre több praktika van a tarsolyodban szükség esetére.

  1. A rágási kényszer nem véletlen. A duzzadt, sajgó fogínyt a rágás kellemesen masszírozza. A babáknak kifejlesztett rágókák biztonságosak és a kialakításuknak köszönhetően valóban finoman masszíroznak. A hűthető rágókák duplán hatékonyak, mert a gyulladt, fájó ínyt emellett hűsítik is, ami csillapítja a fájdalmat. Elég néhány percre a hűtőbe tenni a játékot a bevetés előtt.
  2. Próbáld kicsit elterelni babád figyelmét különféle játékokkal! Válassz például csörgőt vagy zenélő játékot, mely sokszínű hanghatásaival elvarázsolja a kicsiket. Az estéket is megkönnyítheted, ha a pancsolás élményét mókás fürdőjátékokkal fokozod, majd vedd elő a pici kedvenc szundikendőjét vagy plüssállatát, valamint egy kiságyra is felakasztható éjjeli zenélő bébijátékot, melyek segítségével könnyebben álomba szenderül kisgyermeked.
  3. Az ínydörzsölés is enyhítheti a panaszokat. Babafogkefével, tiszta ujjal vagy nedves textilpelenkával dörzsölheted át a feszülő fogínyt. Egy kis aloe verát is tehetsz az ujjadra a művelethez, ami közismert gyulladáscsökkentő hatásáról.
  4. Néhány babamasszázs-fogás is jól jöhet a nehéz helyzetben. Az arcocska, fülek és száj környékének finom masszírozásával elűzheted a fájdalmat.
  5. A gyógyszertárakban és drogériákban is kaphatóak különböző fogzási kenőcsök és gélek, amiket az ínyre kenve csökkenthető a kellemetlen érzés. Ezek közül is azokat keresd elsősorban, amelyeket használat előtt hűtőben kell lehűteni. Ha kenőcsöt vagy gélt szeretnél kipróbálni, feltétlenül olvasd el a használati utasítást, amitől semmi esetre se térj el!
  6. Hűs itallal, és hígabb, hűs ételekkel is megkönnyítheted a fogzási időszakot. Az ilyenkor jelentkező étvágytalanságnak az az egyik oka, hogy a darabosabb, melegebb ételek túlságosan ingerlik a fájó ínyt. Ha a hűs és hígabb ételeket kínálod a babádnak, kevésbé fogja megviselni ez a pár nap.

 

Tipp: Hasznos ajándékot keresel babának? Akár még csak a babaváró bulira készülsz, akár a születése után látogatod meg a csecsemőt, vagy első születésnapjára válogatsz megfelelő meglepetést, színes, vidám rágókával garantáltan sikert aratsz! A legtöbb rágóka ráadásul olyan textillel van borítva, mely fejleszti a baba tapintását és érzékelését.

 

Források: 1, 2, 3, 4


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!