Magyar English


Tanítsd meg kreatívan gondolkodni gyermekedet!

- Blog

A kreatív gondolkodás és fantázia kifejezetten fontos a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából, hiszen amit átélnek képzeletben, az segíti őket a való világban kialakult hasonló szituációk megoldásában is. Olvasd el, hogyan vezetheted rá gyermekedet, hogy kreatívan és fantáziadúsan gondolkodjon!

 

A mai, ütemesen változó világban a kreativitás lesz gyermeked segítségére abban, hogy minél könnyebben tudjon alkalmazkodni a környezetváltozáshoz, de útmutató lesz számára abban is, hogyan érdemes reagálni a felmerülő társadalmi igényekre, és a mindennapi problémák megoldásaiban is segíteni fogja őt.

 

A kreativitás fejlesztésével ezeken a területeken aktiválhatod gyermekedet:

  • önmegvalósítás szándéka
  • pszichológiai biztonság
  • nonkonformitás
  • pozitív énkép
  • magabiztosság
  • szabad személyiség

 

Rengeteg játékkal és odafigyeléssel megtaníthatod gyermekednek azt, hogyan tűzzön ki maga elé célokat, és miként motiválja saját magát arra, hogy minél sikeresebb legyen a tevékenység közben. Ha olyan készletekkel hívod mókára csemetédet, amelyekkel észrevétlenül megdolgoztatja képzelőerejét, meglátod, miként változik majd felfogása az idő előrehaladtával, és éri el a fent felsoroltakat. 

 

Induljon az alkotás!

A kézműves feladatok, kreatív játékok számtalan lehetőséget biztosítanak arra, hogy gyermeked kifejezze a benne rejlő kreativitást és fantáziát, és továbbfejlessze azokat. Ahogyan a gondolatait papírra veti rajzolás vagy festés során, úgy egy egészen új világot nyit meg maga előtt, melyben minden korlátot csak ő szab meg, akár a színekről vagy a formákról, karakterekről legyen szó.

 

Amennyiben nincs ötlete gyermekednek, hogyan fejezze ki kreativitását, számos izgalmas és lenyűgöző készlet közül választhatsz neki, amelyekkel bevezeted őt ebbe a világba, és kereteket adnak az elfoglaltságnak, ugyanakkor a képzelőerejét is előhívják. Elkészítheti például saját kis ékszereit vagy divattervezővé válhat, megalkothatja a Naprendszert egy füzérre, de köthet vagy gyöngyöt is vasalhat úgy, ahogyan megálmodja.

 

Szerepjátékok

A szerepjáték során a képzelet és a tapasztalat keveredik, ezáltal a valós események is megjelennek játék közben. Így könnyebben tudja gyermeked feldolgozni az érzelmeket, de megtanulja azt is, hogyan vonatkoztasson el a nem valós dolgoktól úgy, hogy közben saját gondolatait és vágyait is megéli. Mindeközben pedig kreativitására is szüksége van, hiszen neki kell kitalálnia a játékszituációt, amit végigjátszik, így végig aktívan fejleszti magát a játék során.

 

Tipp: Olvasd el itt, milyen további pozitív hatásai vannak a szerepjátékoknak.

 

Meseolvasás

A közös meseolvasás számos pozitív hatást hoz gyermeked életébe. Számottevő szerepe van például az események feldolgozásában, a jellemfejlődésben, a szókincs bővülésében, de gyermeked kreativitását is alaposan megdolgoztatja. Egy klassz mese segítségével beleilleszkedhet a cselekmény világába, és megtanulhatja, hogyan különböztesse meg a jót és a rosszat, ráadásul úgy képzeli el a szereplőket, ahogyan csak szeretné. A megismert motívumokat és karaktereket később rajz formájában is megjelenítheti, ezáltal pedig képzelőerejét is továbbfejlesztheti.

 

Tipp: Olvasd el itt, mennyi mindenre jó a közös meseolvasás, és hogyan tudod gyermekkel megszerettetni a tevékenységet!

Forrás

Képek forrása: 1, 2, 3


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!