Magyar English


Szorongó gyermek - mit tehetünk?

- Blog

Minden ember, de különösen a gyerekek akkor érzik magukat a legjobban, ha környezetük kiszámítható és biztonságos. A változások azonban már egészen fiatal kortól részei az életnek, melyek stresszt, szorongást válthatnak ki a kicsikből. Aggodalomra azonban semmi ok! Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi is az a szorongás, milyen fajtái és tünetei vannak, és hasznos tippekkel segítünk, hogy hogyan kezelhető otthon a szorongás.

 

Szorongó gyermek - mi is az a szorongás?

A szorongás egy természetes, normális emberi érzés, amivel élete során mindenki többször találkozik. Amikor új helyzetben vagy egy ismeretlen kihívással találjuk szemben magunkat, még ösztönözhet is bennünket a jobb teljesítményre, de legtöbbször a félelmeinkből, aggodalmainkból táplálkozik. Ha a gyermekünk szorongása már túlzott, és a mindennapi életét nagyban befolyásolja, az viszont már nincs rendben, azt jelzi, hogy túlságosan stresszel, izgul valami miatt. Ez sok dologban akadályozhatja a gyereket, például az iskolai- vagy sportteljesítményben, de akár abban is, hogy jól kijöjjön a barátaival.

 

Mik a szorongás tünetei és fajtái?

A szorongásnak több fajtája is van, ezek

  • a szeparációs szorongás, amit akkor érzékel a gyermek, amikor el kell válnia attól a személytől, akivel mély érzelmi kötelékben áll, például amikor a szülő elmegy dolgozni, vagy hosszabb időre elutazik. Ezt már akár 5 hónapos korától is képes érezni és jelezni a baba. Tünetei lehetnek a gyakori sírás, az idegenektől való félelem, és ha éjszaka nem tud aludni, sokat sír.
  • a szociális szorongás, amit általában mások váltanak ki a gyerekből. Ha például azt vesszük észre, hogy a gyermekünk nem szeretne másokkal játszani a játszótéren, nehezen ismerkedik, és inkább távolodik másoktól, akkor gyanakodhatunk, hogy ezzel van dolga.
  • a generalizált szorongás, ami magától alakul ki a gyerekben, és úgy ismerhetjük fel, hogy a kicsi minden apróság miatt stresszel, folyamatosan aggódik és feszült. Amennyiben ez az állapot 6 hónapnál tovább tart, érdemes orvoshoz fordulni.

A szorongás többféleképpen jelentkezhet, megnyilvánulhat testi tünetekben – hasfájás, izzadás, heves szívdobogás –, viselkedésbeli tünetekben – visszahúzódás, túlzott megfelelési kényszer – és mentálisan is, például egy közelgő esemény miatti folyamatos aggódásban. Ezek sokszor ijesztőek lehetnek, aggodalomra azonban sokszor nincs ok, mert a legtöbb esetben szülőként otthon is sokat segíthetünk gyermekünknek a szorongás enyhítésében.

szorongás tünetei


Szorongás kezelése otthon - hogyan segíthetnek a stresszoldó játékok?

A gyermekek számára a legfontosabb, hogy érezzék a szülők, nagyszülők támogatását. Már azzal nagyon sokat segíthetünk, ha ki tudunk alakítani egy olyan bensőséges légkört otthon, ahol mindenki – a kicsik is - nyíltan, őszintén beszélhetnek az őket foglalkoztató gondolatokról, problémákról.

 

Mivel a szorongás legtöbbször a stresszből ered, segítségül hívhatunk stresszoldó játékokat is, melyekkel megkönnyíthetjük a gyerekek mindennapjait, méghozzá szórakoztató módon. A szülőkkel, tesókkal együtt töltött idő már önmagában is sokat enyhít a szorongáson, de ilyenkor kifejezetten ajánlott elővenni például egy családi társasjátékot is!

A szerepjátékok segítségével a gyerekek mások bőrébe bújva próbálhatnak ki következmények nélkül új szituációkat és megoldásokat, segíthetnek nekik megérteni saját és mások érzelmeit, reakcióit.

A rajzolás, festés segít kifejezni az érzelmeiket, miközben megnyugtató tevékenységet végeznek, de az építőjátékok is hasznos eszközök lehetnek a szorongás leküzdésében a koncentráció által.

A stresszlabdát is nyugodtan bevethetjük, hiszen nem csak a felnőttek esetében képes csodákra! Az összenyomható labdát bárhol, bármikor elő tudja venni a gyerek, és pár perc alatt segít levezetni az idegességet.

 

A stresszoldásról már készítettünk egy cikket korábban, ha szeretnél több mindent megtudni a praktikákról, akkor érdemes azt is elolvasnod!

 

Képek forrása: Canva

 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!