Magyar English


Stresszoldás gyerekeknek a téli időszakra

- Blog

A téli depresszió, más néven a szezonális hangulatzavar sok felnőttre és gyerekre van hatással minden évben, de vajon mi ez és mit lehet ellene tenni? Cikkünkben megtalálod a válaszokat!

 

A téli lehangoltságot mindenki érzékeli valamilyen szinten, hiszen gyakran borús az ég, korán sötétedik és sok az elintéznivaló is előbb az ünnepek, majd az új év miatt. Mivel ez a hangulatzavar befolyásolhat a napi teendők elvégzésében, hoztunk néhány tippet, hogy könnyedén átvészeljétek gyermekeddel a nehezebb napokat!

 

Mi az a téli depresszió és hogyan hat gyermekeinkre?

A téli depressziót szezonális hangulatzavarnak is hívják, amit télen érzékelünk, hiszen kevés a napfény, rövidebbek a nappalok, vagyis hamarabb sötétedik. A tünetek a következők:

  • ingerlékenység,
  • szomorúság,
  • hangulatingadozás,
  • kevesebb energia,
  • és akár az alvást is befolyásolhatja.

 

Ezeket a tüneteket nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is érzékelik, hiszen amellett, hogy saját magukon tapasztalják a jeleket, előfordul az is, hogy a szülőknek kevesebb türelmük van a gyerkőcök felé, esetleg ingerültebben, feszültebben közelítenek meg egy-egy szituációt. Ezt tanácsos elkerülni, hiszen akár az egész család napját megbélyegezheti a rossz hangulat, ráadásul csupán néhány dologra kell odafigyelni, és máris kellemesebb lesz a légkör otthon. Ez azért is fontos, mert az alacsonyabb energiaszintek miatt nehezebben teljesítenek a csemeték:

  • otthon tanulás közben,
  • az iskolában az órákon,
  • suli utáni edzéseken.

 

Tipp: Mivel napközben amúgy is az iskolai stressznek vannak kitéve a tanulók, fontos, hogy az otthoni harmóniát megteremtsük nekik! 

 

Miben segíthet egy stresszoldó játék?

Egy jó nyugtató játék (például egy nyugilabda) remek stresszoldás a gyerekeknek a mindennapokban. Nem erre gondoltál? Sebaj, rengeteg más játék közül választhatod ki a tökéletes darabot, ami az egész családra jó hatással lesz.

 

Anti stressz játékok

Stresszlabda gyerekeknek

A stresszlabdát sokan alábecsülik, azonban egy nagyon hatékony játékról van szó. Amellett, hogy egyszerűen levezethetitek a stresszt, az ujjaitokat is edzitek általa. És hogy miért jó még?

  • Könnyen hordozható,
  • bárhol elő lehet kapni,
  • mókás figyelemelterelés,
  • és a kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott.

 

A társasjátékok között az egész család megtalálja a számítását, ráadásul szuper fejlesztő hatása mellett fantasztikus időtöltést is biztosít a borús napokon. Annyira belefeledkeztek majd a játékmenetbe, hogy fel sem tűnik, hirtelen milyen jó hangulat leng körbe titeket!

 

Egy puzzle készlet igazi jolly joker, ami türelemre nevel és csapatmunkára tanít, miközben fejleszti a koncentrációs készséget is, és a stresszoldás terén is tökéletes választás. Osszátok fel a kirakós egyes részeit, így mindenkinek jut feladat, az elkészült kép pedig szuper dísz is lehet.

 

A gyurmázás amellett, hogy segít leengedni a fáradt gőzt egy hosszú nap után, szuper kreatív elfoglaltság is, ami fejleszti a képzelőerőt és a fantáziát, de az ujjacskákat is megdolgoztatja. Az alkotásba belemerülve pedig pikk-pakk távozik a rossz hangulat. 

 

Egy mesekönyv pozitív hatása számtalan területen megfigyelhető. Hat a gyerekek tanulási képességeire, segíti őket a beszéd, az írás és az olvasás megtanulásában és a fantáziájukat, kreativitásukat is élénkíti, valamint az érzelmi intelligencia is fejlődik, emellett pedig segít megbirkózni az aznapi stresszel is.

 

Tipp: Ugyan nem mindig napos az idő, azért a szabadtéri időtöltést se felejtsd ki a mindennapokból! A friss levegő segít fitten tartani az agyat és a testet, és kint fergeteges szórakozást lehet csapni egy labdával vagy ügyességi játékkal!

 

Ne engedd, hogy a téli depresszió téged vagy családtagodat maga alá gyűrjön, találj ki mindig színesebbnél színesebb programokat, és meglátod, boldogan, jó kedvvel sokkal izgalmasabb a téli időszak is! 

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!