Magyar English


Szabad játék: mit jelent és miért olyan fontos?

- Blog

Manapság a gyerekeknek még az iskolai szünetekben is számos elfoglaltságuk és teendőjük van, hiszen többek között szakkörökre, edzésekre, táborokba járnak. De emlékszel még, milyen jó is volt, amikor gyerekként egész nap a szabadban hancúroztál? Éppen ezért fontos, hogy gyermekednek is legyen ideje a kreatív játékokra is, hiszen ez segítség a gyermek egészséges lelki fejlődése szempontjából is a móka mellett. Cikkünkben kiderül, miért!

 

Mit jelent a szabad játék fogalma?

A gyerekszoba sarkában játszó gyermekre mindig csodálkozva tekintünk, hogy milyen jól elvan egymaga is. Ráadásul tudtad, hogy ez a fajta játszóképesség a fejlődését is szolgálja? A strukturálatlan játék a felnőttek beleszólása nélkül, spontán és szabadon történik, egyedül vagy kortársakkal. 

 

Kreatív játékok: ezért fontos a gyermek fejlődése szempontjából

A mai digitalizált világunkban az offline történő, szabadon végzett játékok mindennél fontosabbak, ráadásul a gyermek pszichológiai fejlődése szempontjából elengedhetetlenek. 

 

A szabad játék fejleszti a:

  • társas készségeket,
  • az önállóság kialakulását,
  • a fantáziát
  • és a figyelmet.

 

Gondoltad volna? Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a szabad játék során azok az agyterületek aktivizálódnak, amik a problémamegoldásért, az érzelemszabályozásért és a tervezésért felelnek.

 

Játszóképesség kialakítása – Így ösztönözheted a szabad játékra!

A szabad játék egy felszabadult cselekvés, ami örömszerzésre szolgál, és minden esetben spontán. Van néhány aranyszabály, amit szülőként érdemes betartanod.

 

Ne vedd ki gyermeked kezéből! Amikor próbálgat valamit gyerkőcöd, ne magyarázd el neki, hogy hogyan kell vele játszani, vagy mit kell vele csinálni. Engedd, hogy magától úgy használja fel, ahogy szeretné.

 

Bízz benne! Gyermeked meg tudja tanulni magától is, hogyan kell egy-egy játékot használni. Engedd, hogy tapasztalatokat szerezzen.

 

Ne adj mást a kezébe! Biztosan vannak hasznosabb fejlesztő játékok, izgalmasabb kreatív játékok, de ne törődj vele, hagyd, hogy azzal játsszon, amit kiválasztott.

 

Tipp: Ne feledd, minél előbb, annál jobb! Egy 2-3 éves gyermek érzelmi fejlődése számos módon kihat csemetéd későbbi életére, így a fentieket érdemes már babakorban is elkezdeni.

fejlesztő játékok

 

Így fogj hozzá! – Szabad játék ötletek

A szabad játék spontán, de akkor hogyan is kell hozzáfogni? A szabad játék az óvodában gyakran bele van tervezve a programba, ezt otthon is megteheted. Íme néhány tipp, amivel könnyebb lesz.

 

Biztosíts nyugodt környezetet! A megfelelő légkörben sokkal könnyebben valósítja meg gyermeked kreatív, fejlesztő ötleteit. Ráadásul egy ilyen környezetben bátran magára is hagyhatod őt.

 

Válaszd külön a közös és az önálló játékot! Ezzel könnyebbé válik a figyelem fejlesztése is, hiszen megtanulja gyermeked, hogy egyszerre csak dologra kell koncentrálnia.

 

Ne légy dühös, ha közben rendetlenséget csinál! A játékidő legyen tényleg mókás, és ne stresszelj azon, mekkora kupi lesz közben a gyerekszoba közepén. Utána pedig közösen pakoljatok el, ezzel is növelve gyermeked felelősségtudatát.

 

A kevesebb néha több, ne halmozd el túl sok játékkal! Elég csak néhány darab, és törekedj az egyszerűségre, hiszen így semmi sem szabhat határt a fantáziájának.

 

Játékok gyerekeknek, amik néha jól jönnek!

A gyerekszoba úgy teljes, ha a kreatív játékok és a fejlesztő játékok mellett a babák, szerepjátékok is helyet kapnak! Ezekkel szintén ösztönözheted gyermekedet arra, hogy szabadon, keretek nélkül játsszon. A Disney figurák, Zookiez plüssök, Zapf babák és különböző szerepjátékok például tökéletes választásnak bizonyulnak erre a célra.

 

Fontos tehát, hogy mindig lehetőséget biztosíts gyermekednek a szabadon történő játékra! Ha még úgy érzed, hogy szükséged lenne néhány ötletre, szuper játékok várnak a webáruházunkban.

 

Képek forrása: 123RF, Freepik


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!