Magyar English


Slime – A színes nyálka, ami meghódította a világot

- Blog

Egy-egy újonnan felbukkanó játék villámgyorsan képes terjedni az aktív online életet élő gyerekek körében, de a fiataloknak szóló tévécsatornákon és műsorokban is felfigyelhetnek az aktuális trendekre. A legújabb őrület a slime, amit hívhatnánk zselégyurmának, trutyinak, ragacsnak, de a régebben divatos műtakony elnevezés is illik rá.

Akárhogyan is nevezzük, ez valójában egy nyúlós, nyálkás, ragacsos, gyurmázható anyag. Hogy mitől lett ennyire népszerű, az éppen akkora rejtély, mint a fidget spinner sikere. „Bizonyára benne van az újdonság ereje, kamaszok esetében talán még az a polgárpukkasztó faktor is, hogy ezekkel – különösen a slime-mal – eléggé ki tudják borítani a felnőtteket” – fejtegette a népszerűség okát Labancz Dániel gyermekpszichológus.

 

Válassz biztonságos terméket!

Szeretnéd biztonságban tudni gyermekedet, miközben a slime nyújtotta örömöktől sem fosztanád meg? Válassz olyan slime-ot, amiért felelősséget vállal a gyártó, és amit szigorú előírások alapján készítettek és ellenőriztek. A REGIO JÁTÉK kínálatában több különböző típusú ragacs közül válogathatsz. Például a slime WC-ben típust 6 különböző színben kérheted, a telhetetleneknek a 750 grammos slime vödrös zselét ajánljuk, az ínyenceknek pedig a Slime Baff fürdő nyálka lesz a kedvencük. Utóbbi egy olyan por, amit a fürdővízbe kell önteni, és a víz folyékony, csúszós zselévé alakul tőle, ami nem tartalmaz egészségre káros anyagot. A tisztálkodás így sokkal viccesebb lesz, mégsem kell mellékhatásoktól tartanod. A fürdés végén elég még több vízzel felhígítani a zselét, így könnyen távozik a lefolyón keresztül. 

 

Házi vagy bolti?

Ahogy az lenni szokott, a slime-ból is megszülettek a házi verziók is. Rengeteg recept érhető el az interneten, és talán könnyűnek is gondolnád az otthoni elkészítést, bár sokan nem elégedettek az eredménnyel az első próbálkozás után. Mielőtt belevágnál a slime gyártásába, mérlegeld, hogy biztosan ezt találod-e a legjobb megoldásnak. Az interneten általánosságban sokszor keringenek valójában ártalmas, egészségre káros tanácsok, kihívások, így a slime recepteket is kezeld fenntartásokkal!

 
A legtöbb házi recept bóraxot, ragasztót, vizet, borotvahabot és ételfestéket tartalmaz. Csakhogy ezek az alapanyagok a vizen és az ételfestéken kívül nem biztonságosak. A bórax például többek között vese- és májelégtelenséget okozhat, és jobb tudni, hogy kis mértékben a bőrön át is felszívódik. A ragasztó belélegzése is komoly tüneteket produkál, főleg gyakori használat mellett. Még az ártalmatlannak tűnő borotvahabnak is vannak olyan összetevői, amelyek az egészségre kifejezetten károsak.

 

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos véleménye a házi készítésű slime-ról: „Napjainkban annyi, de annyi kémiai ártalomnak vannak kitéve gyermekeink, amit sajnos nem, vagy alig tudunk kivédeni, hogy nem helyes saját magunk által készített kémiai szerrel bombázni őket, még akkor sem, ha nem nyúl a szemébe, nem veszi a szájába a kezét, nem keni szét a bőrén, ahonnan aztán ki tudja, mennyi szívódik fel, kerül be a keringésbe és a különböző szervekbe”

 

Összességében a slime jó móka, és üdítő, hogy a fiatalokat ez hozza lázba, miközben sokszor éppen az a vád éri a generációjukat, hogy túl sok időt töltenek az okos kütyükkel. Innen nézve inkább lehetőségként érdemes a slime-ra tekinteni, ami képes lekötni a figyelmüket a digitális világ térhódítása ellenére. Mindössze arra figyelj, hogy biztonságos terméket válassz, így az önfeledt játéknak semmi sem szabhat határt!

 

Forrás: 1, 2, 3

 

Kép forrása: stayathomemum.com.au


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!