Magyar English


Segítség, irigy a gyerekem!

- Blog

Sokszor tapasztalhatjuk a kisgyerekeknél, hogy nem szeretnének megosztani valamit másokkal, és az oviban is számtalanszor elhangzik a bűvös mondat: „Add oda szépen másnak is a játékodat, csúnya dolog irigynek lenni!” Vajon tényleg irigy a gyerek? Mit lehet ilyenkor tenni?

Könnyen kétségbe esnek a szülők, ha azt látják, hogy a gyerekük nem hajlandó másnak odaadni a kedvenc játékát, de mindenki megnyugtatására, az osztozkodás egy nagyon hosszadalmas tanulási folyamat eredménye. Az, hogy egy 2-4 éves kisgyerek nem hajlandó megválni a babájától, ragaszkodik a kedvenc plüsséhez, vagy nem adja oda a barátjának kisautóját, még nem jelenti azt, hogy irigy lesz nagyobb korában is.

Először mindenki irigy?

Ebben a korban még teljesen természetes, hogy ragaszkodik a baba vagy a kisgyerek dolgaihoz, a megszokott rutinhoz, az őt körülvevő személyekhez, testvérek esetén pedig akár a szülői figyelemhez. Ez növeli a biztonságérzetét. Persze a csemete temperamentuma is befolyásolja, hogy mennyire ragaszkodik a tárgyakhoz. Egy visszafogottabb, szorongóbb típusú gyermeknél nagyobb eséllyel erősödik fel ez a birtoklási vágy, ami valójában a biztonságra törekvésre épül. Ha elveszik a játékát vagy ő maga odaadja, attól fél, hogy nem kapja vissza, vagy tönkreteszik a tulajdonát. Nem bízik a másikban.

Hogyan tovább?

Mivel még túl kicsi egy 4 éves, általában hiába mondjuk el a felnőtt világ szabályait, amikre ő engedelmesen azt válaszolja, hogy megértette. Sok dolgot valóban felfog már piciként is, ám végül a benne feltámadó erős érzelmek felülírják a szabályokat éles helyzetben. Ha ezután még le is szidod, akkor az többet árthat a gyereknek, mint amennyit használ. Helyette próbáld szépen, fokozatosan kinevelni gyermekedből az irigységet az ő nyelvén.

Tippek

  • Mutass jó példát! Ebben a korban mindig utánozzák a szülőket a lurkók. Figyelj oda, hogy valóban ne tapasztalhasson otthon irigységet. Sőt, menj oda hozzá, és adj oda te is valamit neki. Például adhatsz neki egy finom nasiból, amit éppen eszel, és meséld el neki, hogy te is nagyon szereted, de így még finomabb, hogy neki is adtál belőle. Ezzel azt sugallod neki, hogy jó dolog osztozkodni.
  • Legyen 1-2 játék, amit nem kell megosztania senkivel. Így az osztozkodás mellett is megőrizheti a biztonságérzetét, hiszen valami csak az övé. Ezzel a fogással elejét veheted a kényszeredett osztozkodás nyomán jelentkező féltékenységnek is, ráadásul testvérek között is jól működik.
  • Társasjátékozzatok! Természetesen minden játékkal lehet többen is játszani, de ha olyan játékot kap a gyerkőc, amihez eleve több játékos kell, akkor a móka kedvéért egyre inkább háttérbe szorul az irigység. Ahogy egyre többet társasoztok, egyre több jó élményhez köti azt, hogy közösen játszottatok valamivel, és ez segíthet ledönteni falat.
  • Kérd, hogy adja oda a játékát, de ne kényszerítsd!
  • A diafilmezés is olyan program, aminek az élvezeti értékéből nem von le semmit, ha más is nézi a kivetített mesét. Sőt, társaságban sokkal viccesebb.
  • Legyen minél többet kortárs gyerekek között a gyermeked! Ahol testvér is van, ott szerencsésebb a helyzet, hiszen jóval több szituációban gyakorolja az osztozkodást.
  • Ha eszünk valami finomat, például egy fürt szőlőt, együk meg együtt az „egyet neked, egyet nekem” elv szerint.
  • A kiskedvencek mellett felnövő gyerekek empatikusabbak. Ha van egy kutyus vagy cicus otthon, akit az egész család felelősen gondoz, a megosztásra való képesség sem várat soká magára.
  • Ha valamijét odaadja másnak, feltétlenül dicsérd meg, és mondd el, milyen büszke vagy rá!

Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!