Magyar English


Segítsd elő gyermeked készségfejlődését!

- Blog

A készségek fejlesztése mindig tanulás során jön létre, az erre irányuló tevékenység ismétlésével pedig automatizálttá válik, így tudatos felidézés nélkül működik. Éppen ezért a megfontolt gyakorlás nagyon fontos, hiszen a későbbiekben nagy segítség lesz gyermekünknek az összefüggések felismerésében. A készségek fejlesztésére számos módszer és játék létezik, ám először érdemes tisztázni az alapvető fogalmakat, amelyek birtokában tudatosan választhatunk elfoglaltságot, játékszert gyermekeinknek. 

 

Kognitív készségek

Ezek a készségek az érzékszervekből érkező információk feldolgozására épülnek. Ilyen a látás, a hallás, a tapintás, amelyek az észlelést, a figyelmet, a gondolkodást és az emlékezetet hivatottak fejleszteni.

 

I. Észlelés

A vizuális észlelés feladata az, hogy a formák, méretek, színek állandóságát felismerjük, majd ezeket el tudjuk különíteni egymástól vagy egységként tudják felfogni őket. Ezt a készséget formaválogató, csoportosító játékokkal remekül lehet fejleszteni. Ugyanakkor az építőjátékokkal sem lőhetünk mellé, amelyek számos jó tulajdonságuk mellett a szem-kéz koordinációt is javítják, amely a szem és a mozgás tudatos összekapcsolását jelenti. Ez lesz az alapja számos tevékenységnek, úgymint az olvasás és az írás is.

Az auditív észlelés segít felismerni a hangok egymásutániságát, és megtanítja, hogy ezeknek csak egy adott sorrendben van jelentése. A zenélő játékok csodákat tesznek gyermekünk ezen készségével.

A taktilis észlelés alapja a tapintás. Ennek megismerése során azt tanuljuk meg, hogyan tudjuk a tárgyakat azonosítani, alakjukat és méretüket megállapítani. E készség elsajátítása fontos a későbbi társas kapcsolatok kialakításában is. Ezt fejleszteni például gyurmázással és gyöngyvasalással tudjuk.

 

II. Figyelem

A figyelem egy szelektív folyamat, amelyben fel kell tudnunk dolgozni azt, hogy a minket érő ingerek és információk közül mi az, ami számunkra fontos vagy elhanyagolható. Ezen készség fejlesztésével elérhetjük, hogy gyermekünk meglássa a számára fontos információkat, illetve hogy könnyebben tudjon koncentrálni, azaz tartósan figyelni a fontos dolgokra. A kirakósok, memóriajátékok és kakukktojás játékok a szórakozás mellett fejlesztik a gyermekek figyelmét is.

 

III. Memória

Az emlékezés feladata, hogy információkat tároljon, megőrizzen és előhívjon. Ez a tanulás alapja, hiszen segíti a gyermekeket abban, hogy minél inkább képesek legyenek az információk előhívására. Ennek fejlesztésére szuper memóriajátékok vannak, amelyekkel észrevétlenül is segítjük gyermekeink emlékezőképességének fejlődését.

 

IV. Gondolkodás

A gondolkodás fejlesztését nem szabad elhanyagolni, hiszen ezzel a készséggel a gyermekek képesek lesznek a fogalmak elvonatkoztatására, a következtetések levonására, a megoldások feltárására, méghozzá produktív módon. Az logikai társasjátékok és az egyfajta sorrendet megkövetelő játékok is segítségünkre lehetnek. Utóbbi foglalkozik a tér és idő felismerésének témakörével is, ugyanakkor a különböző párosító játékok, tudományos játékok is megállják a helyüket, amelyek segítenek a gyermeknek felfedezni az összefüggéseket. 

 

Mozgással összefüggő készségek

A finommotorikus készség, azaz a kézügyesség az ovis és kisiskolás években fejlődik legintenzívebben. Nélkülözhetetlen az írás, az olvasás és a számolás elsajátításához, ráadásul a gondolkodást is befolyásolja. A különböző építőjátékok, kirakósok kiválóan segítenek a gyerkőcöknek abban, hogy a kisebb izomcsoportok teljes mértékben őket szolgálják. 

A mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék fejlesztéséhez különböző sportszerek, közlekedési eszközök, grimaszjátékok ajánlottak. Ne felejtsük el, hogy a mozgás az értelmi fejlődés alapja, azt pótolni semmivel nem lehet!

 

Beszéddel összefüggő készségek

A kommunikáció nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen ennek segítségével tudjuk magunkat kifejezni, érzelmeinket, vágyainkat megosztani másokkal. Babakorban, amikor még csak a tanulófázisa van ennek, a legjobb az, ha minél több élőszót hall a gyermek, a meseolvasás pedig izgalmas és szórakoztató fejlesztőeszköz ehhez, ami a gyerkőcnek és a szülőnek is mókás lehet. 

A későbbiekben fontossá válik, hogy gyermekünk megfelelően tudja kifejezni magát, ehhez tökéletes választás az összes olyan társasjáték, amelyben a játékosoknak el kell magyarázniuk valamit. Ilyen az Activity, a Dixit vagy a Betűkocka is. Ezek mind segítik a gyermeket abban, hogy megtervezze, hogyan tudná továbbadni a gondolatait úgy, hogy mások a lehető legjobban megértsék.

Az artikulációs gesztusok is fejleszthetők. Ehhez a különböző ajakgyakorlatok, szójátékok lesznek a segítségedre. Utánozzátok például az állatok hangját, vagy próbáljatok meg szájról olvasni!  

 

Képek forrása: 1, 2, 3, 4


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!