Magyar English


Sátorozás gyerekekkel - tippek és tanácsok a családi kalandhoz

- Blog

A nyári vakáció a gyerekek számára a kalandról és az új élményekről szól, ehhez pedig a szülőknek is alkalmazkodni kell. A vakáció beköszöntével a kerti játékok mellett a kempingezést is sok gyerek szeretné kipróbálni, esetleg a sátrazás-rajongó szülők szeretnék gyerekeikkel is megismertetni az élményét. A sátrazás Magyarországon nagyon népszerű, de mielőtt nyakunkba vesszük a természetet, érdemes néhány dolognak utánanézni. 

 

Miért jó kaland a sátorozás az egész család számára?

Izgalmas

Az erdőben vagy egy tóparton éjszakázás teljesen új élmény lehet a gyerekünknek a megszokott, hálószobai alváson túli izgalmas kaland. 

 

Pénztárcabarát élmény 

Ha már megvan a kemping felszerelésünk, fillérekből gyűjthetünk életre szóló élményeket. Akár a kertünkben is felállíthatjuk a sátrunkat, de a kiépített kempingek is általában olcsóbbak, mint egy középkategóriás szállás.

 

Közösségi élmény

Van jobb családi csapatépítő, mint egy sátorozás gyerekekkel? A kempingezésben mindenki meg tudja találni a saját feladatát, hogy sikeres legyen például a sátor felállítása. 

 

Szélesíti a komfortzónát

Kisebb gyerekeknek elsőre félelmetesnek tűnhet a biztonságos otthonon kívül aludni, de könnyen rájönnek, hogy milyen fantasztikus élmény a sátrazás. 

Önbizalmat is ad a gyerekeknek, kevésbé lesznek félősek, kivéve persze, ha egy medve zavarja meg az éjszakát, de szerencsére erre Magyarországon kicsi az esély. 

 

A sátorozás kellékei

Ha egy igazán sikeres sátorozós élményt szeretnénk magunknak és a családunknak, akkor érdemes alaposan felkészülni, hogy komfortosan tudjunk nyaralni.

 

Milyen sátrak közül választhatunk? 

  • A tipikus sátor gyerekeknek az indián sátor, ami a kempingezés előszobája. Ezek a játszósátrak felállíthatók a szobában vagy a kertben is egy délutáni alváshoz. Akár éjszakára is maradhatunk, hogy szoktassuk a gyerekeket a nagy kalandhoz. Jópofa jelmezek ezt a bulit is feldobják! 
  • A hagyományos, egy légterű sátrak jellemzően a kint éjszakázáshoz lettek kialakítva. A használatát addig javasoljuk, míg kicsik a gyerekek, hogy még kényelmesen elférjen mindenki.
  • A családi sátrak több légterűek, nagyobb gyerekekre és családokra alakították ki, a sátoron belül jellemzően több hálófülke van.

sátorozás kellékei

Forrás: iStock

 

Milyen részei vannak a sátornak?

  • Cövekek: mindig ellenőrizzük, hogy legyen belőle elegendő mennyiség. Ezekkel fogjuk a földhöz rögzíteni a sátrunkat.
  • Belső sátor: ez szinte maga a sátor. Az alsó része vastagabb, igyekezzünk vízállót választani belőle. Az ajtaján található szúnyogháló is, ami a nagy nyári hőségekben azért is praktikus, mert ha nem esik az eső, elég ha csak a szúnyoghálót húzzuk be, így jobban szellőzik a sátrunk.
  • Rudak: amitől a sátornak sátor formája lesz. Vigyázzunk, hogy meglegyen az összes darab és ne törjük el őket, mert egy törött sátorrúd keresztbe húzhatja a családi sátorozást.
  • Külső sátor: ez a réteg megvéd minket az eső ellen és napsütésben árnyékolóként is funkcionál.
  • Zsinórok: segítségükkel kifeszíthetjük a sátrunkat.

 

Mi van a sátron túl?

  • Matrac/polifoam: ha az otthonunkhoz hasonló kényelmet szeretnénk elérni az erdőben is, mindenképpen legyen alattunk egy összetekerhető polifoam vagy egy felfújható matrac.
  • Hálózsák: a sátrazás elengedhetetlen kelléke. Helyettesíthetjük akár egy takaróval is, ezt az időjárástól függően tudjuk eldönteni.
  • Párna: választhatunk felfújhatósat, az otthonit vagy akár a ruháinkból is a fejünk alá tehetünk néhány puhább darabot.
  • Fejlámpa/zseblámpa: hogy a sátorban is tudjunk világítani.
  • Extra tipp: legyen nálunk szúnyog- és kullancsirtó, illetve füldugó is, ha túl hangos lenne a környezet.

 

A sátrazás szabályai

Ne rongáljuk a környezetet!

Csak olyan helyre verjük fel a sátrunkat, ahol nem károsítunk vele semmit. Mindig figyeljünk arra, hogy a lehető legkisebb nyomot hagyjuk magunk után a természetben és fokozottan figyeljünk a tájvédelmi körzet jelölésekre is! 

 

Óvatosan a fák alatt!

Túl öreg fa alá ne verjük fel a sátrunkat. Csak olyan fa alatt kempingezzünk, amin nincsenek nagy, száraz ágak, amiket esetleg a szél lefújhat. A szélben dülöngélő fáktól pedig próbáljunk minél messzebb sátrat verni.

 

Magasabban fekvő helyet keressünk!

Próbáljuk meg kisebb dombra állítani a sátrunkat, ahonnan le tud folyni a víz eső esetén. Kerüljük a völgyeket, mocsaras helyeket, mert könnyen befolyhat a víz és elázhat a sátrunk. 

 

Ne rakjunk tüzet közvetlenül a sátor mellett!

A tűzből felszálló pernye kiégetheti a sátrunkat, ezért vigyázzunk vele. Ha mindenképpen a sátrunk közelében tudunk csak tüzet gyújtani, akkor ügyeljünk rá, hogy ne tartózkodjon senki a sátorban, amíg ég a tűz.

 

Legyen olyan út a közelben, amit ismerünk!

Ha bármilyen probléma, vihar, hirtelen megbetegedés vagy más miatt hirtelen haza kell indulni, jó, ha van a közelben olyan út, amit jól ismerünk.

 

Sátrazás tippek - erre figyeljenek a gyerekek és az egész család

A sátorozás gyerekekkel egy életre szóló, izgalmas kaland. Törekedjünk arra, hogy a gyerekek végig jól érezzék magukat és biztonságban legyenek. 

  • Meséljünk a természetről, korábbi pozitív sátras élményeinkről!
  • Játékos formában tanítsuk meg és kérdezzük ki a sátrazás szabályait!
  • Tanítsuk őket a természetről, a fákról, az erdőben élő állatokról!
  • Mindenképpen vonjuk be a gyerekeket is a sátorállítás feladataiba és a táborhely kialakításába!
  • Engedjük át a hely kiválasztásának szabadságát a sátrunkon belül is!
  • Rakjunk a gyerekek közelébe lámpát, amit bármikor felkapcsolhatnak, ha szükségét érzik!
  • Kísérjük ki őket, ha éjszaka WC-re szeretnének menni!
  • Lefekvés előtt meséljünk nyugtató, kedves történeteket, hogy ne féljenek éjszaka!
  • Legyünk testi kapcsolatban is a gyerekekkel, hogy biztonságban érezzék magukat!
  • Ha zajokat hallanak, nyugtassuk meg őket. Legyünk mi is magabiztosak és igyekezzünk könnyedén, viccesen felfogni mindent!

sátorozás gyerekekkel

Forrás: 123RF

 

Címlapkép forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!