Magyar English


Pénzről gyerekeknek - A pénzügyi tudatosság tanítása kicsiknek

- Blog

Szülőként rengeteg olyan fontos tudást és készséget adunk át a gyerekeknek, amiket a felnőtt életükben fognak alkalmazni. Ennek része a gyerekek pénzügyi nevelése is, ami a mai gazdasági helyzetben még indokoltabb. A bizonytalanság stresszelheti a gyerekeket, ezért érdemes velük beszélgetni arról, hogy mi is folyik a nagyvilágban. Ezzel megalapozhatjuk számukra, hogy később tudatosan bánjanak a pénzzel, ráadásul miközben beszélünk a gazdaságról és a pénzről a gyerekeknek, átgondoljuk a saját pénzügyeinket, amivel mi is jól járunk.

 

A pénzügyi tudatosság fontossága

A szülők feladata, hogy óvodás vagy legkésőbb kisiskolás korban elkezdjék a pénzügyi tudatosság alapjainak átadását. A pénzügyi tudatosságra nevelés során az is megmutatkozik, hogy mi hogyan gazdálkodunk az anyagi javainkkal. Képesek vagyunk-e a döntés előtt mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat, illetve tudunk-e hosszú távra tervezni?

 

Általános igazság, hogy a gyermek az otthonról hozott mintákat követi, a szülőket figyeli és tőlük lesi el a tudást. A pénzügyi tudatosság terén is sokat nyom a latba a gyermekkorban látott szülői minta, ezért elengedhetetlen, hogy jó példával szolgáljunk gyermekeinknek a pénz kezelésével kapcsolatban.

 

Miben segít a gyerekek pénzügyi nevelése a tanulmányaik során?

  • Matematika, számolás
  • Stratégiaalkotás
  • Logika
  • Erőforrás beosztás, takarékoskodás


pénzügyi tudatosság nevelés gyerekeknek

 

Pénzről gyerekeknek érthetően

Mutassátok meg a gyereknek a háztartás költségvetését!

Ha jön egy rezsiszámla, együtt bontsátok fel a borítékot! Ha már iskolás, írjátok kis füzetbe, hogy abban a hónapban mennyi pénzt költötök a rezsire, és eközben magyarázd el, hogy ezért kell lekapcsolni a szobában a villanyt, ha nem vagytok odabent. 

 

Ismertessétek meg vele a munka és a fizetés értékét!

Érdemes megtanítani, hogy a pénz nem száll alá az égből, azért a szülei keményen megdolgoznak. Beszéljétek át, hogy pontosan kinek mi a munkája, és ezért mennyi pénzt kap. Persze arra is érdemes kitérnetek, hogy a szülei fizetése családi titok, tehát a gyerekek tudhatják, de másoknak nem kell elmondaniuk.

 

Tipp: Ha elég nagy hozzá, zsebpénz fejébe bízz rá apróbb teendőket (pl. házimunkát)!

 

Mutassatok példát!

A pénzügyi nevelés gyerekeknek és felnőtteknek is hasznára válik. Ha ebben a kérdésben te magad is szétszórt vagy, nehezen fog menni a tudatosságra tanítás. Tartsd szem előtt, hogy a gyerek a te példádat követi, és igyekezz ennek megfelelően bánni az anyagiakkal.

 

Tipp: Minden hónapban tegyetek félre némi pénzt egy malacperselybe, hogy a gyerek lássa, ahogy sok kicsi végül tényleg sokra megy.

 

Menjetek együtt vásárolni!

A rezsi után a legtöbb pénzt élelmiszerre, háztartási cikkekre és ruházatra költjük, ezért a vásárláskor is fontos a tudatosság. Mielőtt elindultok a boltba, írjatok listát arról, mire van szükségetek, és számoljátok ki, hogy nagyjából mennyibe fog kerülni! 

A boltban segítsen levenni a polcról a vásárolnivalókat. Nézzétek az árakat, és menet közben számoljatok, hogy nagyjából mire lesz elég a pénzetek.

 

Játsszatok a tudásért!

Pénzügy gyerekeknek játékosan? – Mindenképp! A fejlesztő játékok célja, hogy a gyerekek a játékba feledkezve sajátítsanak el tudást és készségeket. Ezeket a gyerekek pénzügyi nevelése során is jól alkalmazhatod! 

A kártyajátékok is kiválóan fejlesztik a tudatos gazdálkodáshoz szükséges készségeket, az olyan stratégiai társasjátékok, mint a “Gazdálkodj okosan!” pedig kifejezetten a takarékoskodást helyezik a játék középpontjába.

pénzről gyerekeknek

 

A zsebpénz szerepe

A zsebpénz az egyik első lépés az önállóság felé – beleértve az anyagi önállóságot is. Az, hogy a zsebpénz mikortól jó ötlet, attól is függ, hogy a gyermek mennyire független. Érdemes kis lépésekkel kezdeni: először csak keveset, kontrolláltan, aztán ha már biztonságos, bízz rá egy-két kisebb vásárlást is!

Üljetek le és beszéljétek meg, hogy azt a bizonyos összeget ő mire szeretné költeni, és hogyan lehet vele takarékoskodni! Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy megtanulja: ha elszórja a pénzét valami felesleges dologra, akkor lehet, hogy abban a hónapban nem tud megvenni valami számára fontosat. 

Mondd el neki azt is, hogy ha a pénzéből minden hónapban félretesz egy kicsit a perselybe, akkor egy idő után valami nagyobb dolgot is megvehet! Meséld el, hogy te is így csinálod, és mondj neki személyes példákat is, például, hogy hány hónapon keresztül spóroltál egy új biciklire.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!