Magyar English


Óvodai beszoktatás tanácsok - mire kell számítanunk?

- Blog

Az óvodakezdés nagy kihívást jelent minden gyermek és szülő számára, hiszen a kicsi számos újdonsággal néz szembe, amikor bekerül egy új közösségbe. Ilyenkor ismerkedik meg a kötelességekkel a mindennapi bejárás és a rendszeres feladatok által, valamint most először építhet igazi kapcsolatokat.

Fontos, hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot a kisgyermek számára, és gondoskodjunk arról, hogy az óvodai beszoktatás zökkenőmentesen menjen. De hány éves kortól kötelező az óvoda? Mik az ovis kezdő szett „kötelező” elemei? Cikkünkben olyan fontos ismereteket és hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze szülőknek, amiket mindenképp érdemes tudni óvodakezdés előtt.

Hány éves kortól kötelező az óvoda?

Bár vannak óvodák, ahol tesznek bizonyos kivételeket, alapvetően 3 éves kortól kötelező óvodába járni. Egyes helyeken befogadnak olyan gyerekeket, akik csak az óvodakezdés utáni néhány hónapban töltik be a harmadik életévüket, azonban ezekben az óvodákban is érvényesek az olyan alapvető előfeltételek, mint pl. a szobatisztaság vagy hogy van-e szabad férőhely.

Fontos, hogy olyan óvodát válasszunk, amely minden igényünknek megfelel és képes lesz befogadni a gyerekeinket. Épp ezért érdemes utánanézni a közeli óvodák szabályainak és szülői fórumokon vagy az ismeretségi körben kérdezősködni.

De mi történik a sikeres beiratkozás után? Ha szeretnéd megtudni, olvass tovább!

Mire kell odafigyelnünk az óvodakezdés időszakában?

Sokak számára az óvodakezdés tűnik a gyermeknevelés egyik legnagyobb kihívásának. Mivel ez az első olyan intézmény, ahova kötelező beíratni a gyerekeket, az ovi rengeteg újdonságot tartogat a szülők számára. Azonban korántsem lesz olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, főleg, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal.

Általában az óvodai beszoktatás a legnagyobb „mumus”, és bár messziről nézve tényleg stresszes helyzetnek tűnhet, valójában nincs mitől félni! Minden gyerek képes hozzászokni a megváltozott környezethez, még akkor is, ha néhányuknak több időre van szükségük, mint a többieknek. A beilleszkedés folyamatát az óvodapedagógusok segítik, így nem kell aggódnunk, amikor otthagyjuk a kicsit az óvodában.

óvodakezdés


Bár az oviban az óvodapedagógusok mindent megtesznek a gyerekek fejlődése és a gördülékeny beilleszkedés érdekében, az is elengedhetetlen, hogy a kicsik megfelelő szülői támogatásban részesüljenek. Még ha aggódunk is a gyerekeink miatt, fontos, hogy ők ezt ne érezzék rajtunk.

Az óvodai beszoktatás folyamatában és az aggodalmunk leküzdésében egyaránt segíthet, ha leülünk a kisgyermekkel beszélgetni, és minden nap megkérdezzük tőle, hogy mi történt aznap az oviban.

A nagy változások közepette fontos, hogy maradjon valami stabilitás a gyermekek életében. Érdemes napi rituálékat és ismétlődő játékokat bevezetni. Az olyan tevékenységek, mint a társasjátékozás vagy a közös programok (pl. séta a parkban, játszóterezés, állatkert stb.) mindkettőtöknek segítenek a stresszoldásban!

Mire lesz szüksége a gyermeknek az óvodai beszoktatás alatt?

Az ovis kezdő szett fontos szerepet játszik az óvodai beszoktatás során, ugyanis főként olyan kellékekből áll, amiket otthon is megtalálhatunk. Az ismerős tárgyak növelik a gyermek biztonságérzetét, ami megkönnyítheti a beilleszkedés folyamatát.

Az óvodai felszerelés egy részét az ovik biztosítják a családok számára, azonban van néhány kellék, amiket nekünk kell magunkkal vinnünk. Ez óvodánként változhat, de jellemzően a következőkből áll:

  • Fogmosó pohár, fogkrém, fogkefe
  • Benti cipő/szandál
  • Váltóruha: nadrág, alsónemű, felső

Vannak óvodák, ahol elvárás egy tornazsák vagy táska beszerzése, ugyanis az óvodai testnevelési órák, a kültéri játékok és az óvodai séták vagy kirándulások alkalmával szükség lesz rájuk.

Az óvodai foglalkozások során gyakran előkerülnek különféle kreatív játékok, amelyek sokféle módon segítenek a gyerekek fejlődése során. Bizonyos óvodákban nem tudják megoldani az óvodai felszerelés kreatív elemeinek biztosítását. Ebben az esetben a következő kellékeket nekünk kell beszereznünk:

 

Ezeket a felszereléseket mind megtalálod egy helyen - a REGIO JÁTÉK kínálatában! Könnyű beilleszkedést és vidámsággal, mókával teli óvodás éveket kívánunk gyermekednek!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!