Magyar English


Osztálykirándulás ötletek szülőknek - Hogyan engedjük útnak a gyereket?

- Blog

Az osztálykirándulás a gyerekek egyik kedvenc napja, hiszen az egész éves tanulás jutalma, gyümölcse a közös kimozdulás és időtöltés. Egy ottalvós osztálykirándulás igazán különleges alkalom arra, hogy iskolai kereteken kívül töltsenek időt a pajtásokkal. Új barátságok és életre szóló emlékek születhetnek ilyenkor. Sok szülőnek viszont igen stresszes egy osztálykirándulás, pláne, amikor először engedik el egyedül a gyereket teljesen a tanárokra bízva őt. Vajon tud már vigyázni magára az a gyerek? Vajon elég tanár lesz ott, hogy mindenkire megfelelő figyelem jusson? A megfelelő úti csomag összekészítése is fejtörésre adhat okot. Mi kerüljön a táskába? Mire lesz szükség? Mit felejtünk el? Hogy minden szükséges dolgot összekészítsünk, praktikusan át kell gondolni az egész eseményt. 

 

Mi az osztálykirándulás célja?

Egy osztálykirándulás a diákokban és a tanárokban is vethet fel ellenérzéseket. A legtöbb diák ilyenkor attól tart, hogy túlságosan kötöttek lesznek a programok, olyan dolgokban is részt kell venniük, ami nem igazán érdekli őket. Alkalmazkodni kell mindenkihez, akár 20-30 másik gyerekhez és a tanárok elképzeléseihez is. Bár „szabadságra” mennek, komoly szabályokat kell majd betartani. Előfordul, hogy nem szeretik a tanárukat, nem szívesen töltenek vele időt. Esetleg van olyan osztálytárs, akivel nincsenek éppen jóban és tartanak tőle, hogy a szokatlan helyezet újabb konfliktusokat fog szülni. 

A tanárokra pedig nagyobb felelősség hárul, mint a hétköznapokban és még az egynapos osztálykirándulások megszervezése is sok feladattal, többletmunkával jár. A szülőket pedig érzékenyen érintheti a többletkiadás, a felmerülő költségek. Ne felejtsük el azonban, hogy az osztálykirándulások, vagy egy nyári tábor új helyekkel és élethelyzetekkel ismertetik meg a gyerekeket, kimondottan erősítik a csapatszellemet és valóban élethosszig tartó élményeket jelenthetnek minden gyerek számára. 

 

Hogy legyen mit felvenni, avagy otthoni osztálykirándulás szervezés 

Az otthoni készülődés a megfelelő osztálykirándulás csomag összekészítésével kezdődik. Nem mindegy, hogy egy sportos osztálykirándulásra vagy egy erdei iskolára készülünk. Alapkellékek minden esetben egy kényelmes, lehetőleg vízhatlan hátizsák, egy kényelmes cipő és kényelmes ruházat. A közös fürdőszoba használatához jól jön egy gumipapucs, ami könnyen kitörölhető és a szobában is használható. Készüljünk egy esetleges esőre is, tegyünk be mindenből egy száraz pótlékot és az esernyő vagy az esőkabát se maradjon otthon. Bármilyen meleg is az időjárás a kirándulás idején, egy melegebb pulóver vagy polár kardigán mindenképpen kerüljön be a táskába. 

TIPP: ne felejtsük el megnézni az időjárás előrejelzést, igazítsuk hozzá a felszerelést.

 

Töltsük meg elemózsiával az osztálykirándulás csomag tartalmát!

A ruházat és a felszerelések után következhet a másik legfontosabb csomag, az elemózsiás készlet összekészítése. A gyerekek hamar megéhezhetnek, ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen kéznél valamilyen harapnivaló. Rendszerezzük uzsonnás dobozba a szendvicseket, melyek minél kevesebb romlandó élelmiszerrel készüljenek. Töltsük meg a kulacsot sok vízzel, hiszen a hidratálás nagyon fontos.  Nassolni való is kerüljön a táskába, chips, müzli, csoki, ropi. Nyáron vigyázzunk a csokival, könnyen szétolvadhat és összemaszatolhatja az egész táska tartalmát.

 

Osztálykirándulás tippek a biztonság érdekében

Legyen szó egynapos, vagy 2 napos osztálykirándulásról, készítsük össze úgy a gyerek cuccát, mintha családi kirándulásra mennénk. Menjünk végig a csekklistán, vegyük figyelembe a várható időjárást. Tavasz végén, nyár elején mindenképpen legyen valamilyen kalap vagy sapka a táskában és a naptejet se hagyjuk otthon. Erdő közelében, vízparton fontos a rovarriasztó spray, szúnyog-és kullancsriasztó készülékek. Ne maradjon ki a ragtapasz, fertőtlenítő szer sem a táskából, hiszen ezekre bármikor szükség lehet. 

 

Érezzük jól magunkat! Csapatépítő osztálykirándulás

Az osztálykirándulások legfőbb célja az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Egy-egy ilyen alkalom összehozza a társaságot, új kapcsolatok és új felfedezések születnek. Az osztálytársak megismerhetik egymást közelebbről egy teljesen új élethelyzetben. A közös esti program, a közös szobában alvás mind-mind csupa izgalom és újdonság.  A kötelező múzeumlátogatások és programok után érdemes az időt a szórakozásra, játékra, kikapcsolódásra szánni. Előkerülhet egy úti társas, de izgalmas és vicces lehet egy kitalálós játék, szólánc vagy egy óriási kártyaparti is. Túrázás közbeni pihenőkön, zöld területeken előkerülhetnek a labdák. Egy rögtönzött focimeccs különösen erősíti a csapatszellemet, de egyetlen labdával számos kreatív és vicces csapatjátékot is játszhatunk. 

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!