Magyar English


Mi kell egy családi kirándulás megtervezéséhez?

- Blog

Amikor beköszöntenek a tavasz első melegebb napjai és a természet elkezd felébredni téli álmából, a jó idő és a csodálatos tavaszi rügyfakadás szinte mindenkit kicsalogat a szabadba. A hétvégi családi programokba elkezdjük beiktatni a túrázást és a családi kirándulást. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy pár órára kikapcsolódjunk, kellemeset sétáljunk és a gyerekek is felfedezhessék az erdő érdekességeit. Hazánkban rengeteg csodálatos túraútvonal van, melyek egy része a fővárostól sem esik messze.

 

Kirándulás gyerekkel: tervezzünk előre! 

Egy 1 napos családi kirándulás megtervezésekor számos dolgot figyelembe kell venni. Szem előtt kell tartani a gyerekek érdeklődését, teherbírását, kitartását. Az első és legfontosabb lépés a megfelelő helyszín és túrahossz kiválasztása. Tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek mennyire vannak hozzászokva a gyalogláshoz. Érdemes kis távolságban gondolkozni, amennyiben kicsik a gyerekek és kevésbé bírják a hosszabb távokat. Kavicsos, hegyes, nehezebb terepekre csak idősebb gyerekekkel érdemes elindulni. Vegyük figyelembe a helyszín természeti adottságait is. Egy patakokkal, forrásokkal, vízesésekkel tűzdelt erdei túra, nemzeti park vagy tanösvény jobban leköti a kicsik figyelmét. Ha kiválasztottuk a megfelelő helyszínt, elkezdhetjük megtervezni a túracsomagokat. 

TIPP: érdemes hosszabb időre kalkulálni a túraleírásban megadottnál, a kis felfedezőkkel szinte biztos, hogy lassabban fogjuk teljesíteni a távot. 

 

Többnapos vagy egynapos kirándulás gyerekekkel: mindenre felkészültnek kell lenni.

Talán a legfontosabb kényelmi kérdés, hogy milyen felszerelést vigyünk magunkkal, milyen ruházatot válasszunk a gyerekeknek és magunknak. Elsődleges szempont a kényelem, egy egynapos családi kiránduláson is sokat kell majd sétálni, egy kényelmetlen bakancs pedig az egész napot tönkreteheti. Válasszunk egy kényelmesen hordható, tágas hátizsákot, amibe minden cuccunk belefér. Készüljünk fel a tavaszi szeszélyes időjárásra is, bármikor elérhet minket egy zápor. Legyen nálunk kabát és esernyő, valamint száraz váltóruha. Érdemes sok elemózsiával készülni, ehhez tömjünk meg egy uzsonnás dobozt müzliszeletekkel, gyümölcsökkel, szendvicsekkel. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb romlandó élelmiszert és csomagolóanyagot vigyünk magunkkal. Nagyon fontos a folyamatos hidratálás, gondoskodjunk elegendő folyadékról a kulacsokba. Készítsünk össze egy egészségügyi dobozt is, az alábbi legfontosabb dolgokkal: 

  • Fájdalomcsillapító
  • Sebtapasz
  • Fertőtlenítő
  • Kullancs-, szúnyogirtó
  • Ha nyáron túrázunk, naptej
  • Törlőkendő, fertőtlenítő kendő

 

TIPP: Mindenképpen legyen nálatok GPS vagy térkép, hogy biztosan ne tévedjetek el az útvonalon. 

Kép forrása: Canva

 

Legyen móka és kacagás a kirándulás a családdal


Egy kirándulás családdal már önmagában igazi móka és kikapcsolódás, de azért belecsempészhetünk még több örömet és szórakozást néhány ötlettel és odafigyeléssel. Már az oda úton, az autókázás közben elkezdhettek egy jó kis szójátékot, vagy kitalálós játékot. Érdemes beiktatni egy-két pihenőt, ahol előkerülhet az úti társas, labda, vagy egyéb sportszerek.  Az erdei túrát pedig nagyszerűen fel lehet dobni egy természetfigyelő készlettel. Egy bogárfigyelő állomás, műanyag távcső és összecsukható nagyító segítségével a gyerekek igazi kis felfedezőnek fogják magukat érezni. Élményeik, kalandjaik során pedig fontos tudással, tapasztalattal lesznek gazdagabbak. 

 

Családi kirándulás ötletek és fontos tanácsok

A legnépszerűbb, könnyen megközelíthető célpontok, amennyiben Budapest környéki kirándulást terveztek gyerekekkel. Ezek a csodás útvonalak mindegyike viszonylag könnyű terep, akár egy 3 éves gyerekkel is bátran járhatóak. 

  • János-hegy
  • Budakeszi Vadaspark
  • Kis-svábhegy
  • Hármashatár-hegy

Magyarország egész területén szebbnél szebb látnivalókat fedezhetünk fel gyerekekkel, ha a fővárostól távolabbra szeretnénk menni friss levegőt szívni akár több napra is. 

  • Szalajka-völgy (az egyik legkedveltebb kirándulóhely)
  • Balaton-felvidék
  • Egri vár
  • Nemzeti parkok (Pl: Hortobágyi Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park, Aggteleki Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park) 

 

Tiszteljük a természetet

Bármerre is kirándultok az országban, soha ne veszítsétek szem elől a természet tiszteletét. Erre pedig a gyerekeket is meg lehet tanítani már nagyon korán, egy erdei kirándulás pedig tökéletes alkalmat biztosít hozzá. Ne törjünk le ágakat, ne bántsuk a fákat és a növényeket. Ha túrabotot szeretnénk farigcsálni, válasszunk a már leesett, letört ágak közül. Ne szedjük le a vadvirágokat és ne hagyjunk hátra szemetet. Csak a kijelölt ösvényen haladjunk, ne zavarjuk meg a vadállatok nyugalmát. 

TIPP: Ne felejtsük el magunkkal vinni az okmányainkat és mindenképpen tervezzünk egy pihenőnapot a hétvégére egy kiadós kirándulás után.  

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!