Magyar English


Önállóságra nevelés – Minden, amit tudnod kell

- Blog

Miért is fontos önállóságra nevelni a gyermekedet, mikor kell elkezdeni ezzel foglalkozni, és hogyan kell csinálni? Ha benned is felmerültek már ezek a kérdések, akkor jó helyen jársz! Cikkünkben ugyanis ezekre keressük a választ. Olvass tovább!

 

Miért fontos az önállóságra nevelés?

Ismerősen cseng Maria Montessori neve? Az olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus iránytűje a nevelésben a mai napig fontos és hasznos támpontot ad. A montessori módszer szerint az önállóságra nevelés nagyon fontos része a fejlődésnek, hiszen ez az egyén szociális készségei közé tartozik. Ha a gyermek ura a saját életének, akkor nem érzi magát védtelennek.

 

Az autonómia fejlesztésével gyermeked önbizalmát és önbecsülését is fejlesztheted, ami a motiváció meglétét és a kitartást segíti elő. Szociális szempontból pedig könnyebben feltalálja majd magát gyermeked, és a lelkiállapota is erősebbé válik.

 

Gondoltad volna? Ha nem engedik a szülők a gyermeket önállónak lenni, düh, frusztráció és ellenállás alakulhat ki a kicsikben. 

 

Ha pedig a szülők támogatják a gyermeket az önállóságban:

  • képes lesz örömöt találni különböző elfoglaltságokban,
  • megismeri a saját határait,
  • kitapasztalja, hogy mi teszi boldoggá,
  • képessé válik önállóan is feltalálni magát, hogy élvezetesebbé tegyen kevésbé izgalmas tevékenységeket is.

 

Az önállóságra nevelés lépcsőfokai – Mikor kell elkezdeni?

A szabadság megtapasztalása minden korban mást jelent. Babakorban például teljesülhet úgy ez az igény, hogy mindent megfoghat, a szájába vehet a kicsi, míg kisiskolás korban például úgy, ha hagyod, hogy ő válassza ki, milyen ruhát szeretne viselni. 

 

Az önállósághoz hozzátartozik a döntésképesség, erre kamasz- és felnőttkorban hatványozottan szüksége lesz gyermekednek. Fontos, hogy életkornak megfelelően kezdd el ebbe a világba bevezetni gyermekedet. Legyen szó kisebb vagy nagyobb feladatokról, a felelősséggel saját idejét is jobban be tudja majd osztani, de az elköteleződésben és a célok kitűzésében is segítségére lesz.

 

Az önállóságra nevelés lépcsőfokai

0-6 éves kor - önállóság kisgyermekkorban

Egészen kicsi korban a belső motiváció vezérli a kicsiket az önállóság felé, ilyenkor a szülő feladata kísérni őt, hagyni, hogy végigmenjen ezen az úton. Ebben az időszakban sok apróság van, amit ráhagyhatsz gyermekedre, és segítheted az önállóság kialakulását. Ilyen például az, hogy engeded egyedül étkezni: ugyan a babák még sokat maszatolnak, ez fontos lépcsőfok ahhoz, hogy megtanulják, bizonyos dolgokat egyedül kell megtenniük.

 

Önállóságra nevelés a bölcsődében

A napirend nagyon fontos a kicsik életében, hiszen nagyfokú biztonságérzetet nyújt. Mondd el neki, hogy mi fog történni aznap, és hogy miután egy nagyot játszott és pihent, már megy is érte anya, apa. A bölcsődébe járás már eleve egy nagy lépcsőfok lesz az önállóság útján.

 

Önállóság fejlesztése óvodáskorban

Az oviban már egész sok mindent el kell végeznie gyermekednek egyedül, ezért otthon is sokat tehetsz azért, hogy minden gördülékenyen menjen. Így segítheted őt:

  • öltözködjön egyedül,
  • segítsen az étel készítésében,
  • játsszon olyan játékokat, amiket önállóan is tud,
  • vegyen részt a házimunkában (korának megfelelően),
  • segítsen a móka utáni rumli elpakolásában.

önállóságra nevelés lépcsőfokai

 

Önállóságra nevelés iskolában

Már alsó tagozaton is nagy szükség van az önállóságra, hiszen nem mindig leszel gyermeked mellett, és meg kell tanulnia egyedül is boldogulni, társas kapcsolatokat kiépíteni, végezni a kötelességeit. Ezt sok szituációban lehet gyakorolni:

  • pakolja be a saját iskolatáskáját,
  • engedd kibontakozni a játszótéren,
  • oldja meg egyedül a házi feladatát (csak akkor segíts, ha elakadt),
  • hadd válassza ki ő, mit fog viselni a nap során,
  • tervezzétek meg a hétvégi programot közösen.

 

Lehet, hogy már késő? – Önállóságra nevelés kamaszkorban

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint a kamaszt kamaszkora előtt kell nevelni. Fontos azonban felismerni a támogatás és a megmentés közötti különbséget. Ebben a korban hagyni kell gyermekedet a saját szociális életét élni, és csak irányt mutatni neki bizonyos helyzetekben. Mint ahogy minden korban, a ház körüli teendőknek ekkor is jelentős szerepe van, és segíti a kamaszokat az önállóság útján. Ha például rábízod a mosást vagy akár a főzést, netán a számlák befizetését, akkor nagyon sokkal járulsz hozzá ahhoz, hogy a későbbiekben könnyedén boldoguljon.

 

Gyermek önállóságra nevelése: Hogyan csináljam?

Érzelmi biztonság

  • Pozitív megerősítés: mindig legyél ott támaszként gyermekednek a kihívást jelentő feladatoknál, de ne oldd meg őket helyette. Ha például fordítva vette fel a cipőjét, ne szólj rá, hanem engedd, hogy magától vegye észre.
  • Bátorítás: Eredménytől függetlenül bátorítsd a próbálkozásait. Ha hibázik, abból tanulni fog, legközelebb pedig már biztosan jobban fog neki menni.
  • Közös gyakorlás: Ne mondd meg gyermekednek, hogy mit tegyen, bátorítsd arra, hogy gondolkodjon el ő a megoldáson.
  • Kérd ki a véleményét a vele kapcsolatos dolgokban: Tartsd tiszteletben a döntéseit, és segíts neki megérteni, hogy az milyen hatással lesz a jövőre.
  • Ne várd el tőle a tökéletességet: Hibázni ér, és nem fogja tudni mindig úgy elvégezni a feladatot, ahogy te. Ne kritizáld, hanem biztosítsd róla, hogy ez bárkivel előfordulhat.

 

Megfelelő környezet

  • Ha valamit nem érne el, akkor segítsd egy fellépőszékkel, az alacsonyabb fogasra pedig segítség nélkül felakaszthatja a kis ruháit.
  • Megmentés helyett támogatás: akkor segíts gyermekednek, ha kéri, ne oldd meg a feladatait helyette!
  • Rugalmasság: van amikor fáradt, vagy több figyelemre van szüksége, ilyenkor előfordul, hogy olyan dolgokban kell segítened, ami amúgy önállóan megy neki.

 

Játékok

A különböző játékok remek támaszt nyújtanak az önállósodás rögös útján. 

 

Egy szerepjáték például amellett, hogy remek érzelmi fejlesztő, még abban is segít, hogy gyermeked más bőrébe bújva éljen át különböző szituációkat. 

Az egyszemélyes társasjátékok szintén segítik őt abban, hogy önállóan döntéseket hozzon, hiszen csak úgy tudja végigvinni a játékmenetet. A Thinkfun készletei közül biztosan megtaláljátok a tökéletes darabot!

A Playmobil és a LEGO készletek remek lehetőséget biztosítanak az önálló játékra, amivel nemcsak gyermeked fantáziája szárnyalhat, de a kézügyesség fejlesztésében is segítségére lesz.

 

A szülők támogatása és példamutatása az önállóságra nevelésben is elhagyhatatlan, hiszen ez nyújt segítséget a gyermeknek abban, hogy saját függetlenségét, önkifejezését megtalálja. 

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!