Magyar English


Nyelvtanulás kiskorban: mikor érdemes elkezdeni?

- Blog

Vannak szülők, akik esküsznek a korai nyelvoktatásra, míg mások úgy gondolják, hogy elég az is, ha majd az iskolában sajátítja el az alapokat csemetéjük, hiszen még ha ismerkedne is a nyelvvel, az angol, német vagy egyéb nyelven tanult mondókák és dalocskák vajmi keveset nyomnak később a latba. Hogy is van ez?

A saját bőrén tapasztalhatja bárki, hogy nélkülözhetetlen legalább egy idegen nyelv stabil ismerete a boldoguláshoz. Már csak akkor is, ha valaki az iskolában szeretne jól teljesíteni, de a diplomához, állásinterjúhoz, munkához, külföldi utazáshoz vagy idegen nyelven elérhető információk megértéséhez is jó, ha beszélünk a magyaron kívül más nyelven is. Szülőként természetesen szeretnénk gyermekünk számára biztosítani, hogy később jó esélyekkel induljon az önállóság felé, ennek pedig az egyik legjobb eszköze a nyelvismeret. Mikor és hogyan kezdjük a kicsi felvértezését?

 

Miért jó, ha már az ovis korú gyerek elkezd ismerkedni az idegennyelvvel?

A legújabb kutatások szerint az agyunk 3-4 évesen a legfogékonyabb a nyelv elsajátítására. Egyrészt mert a gyerekek akkor még máshogy, játékosan fedezik fel, és így tanulják meg a nyelvet, szemben az iskolai és felnőttkori módszerrel, amikor sok ismétléssel próbálják megjegyezni például a ragozási szabályokat. Azt is megállapították, hogy a 6 hónapos lurkók már az összes alaphangot, amelyekből a világ nyelvei állnak, képesek előállítani. A szűk környezetüktől tanulják meg, hogy ezekből melyik az anyanyelv része, és használat híján a többi hang elvész. Azonban, ha okot adunk egy második nyelv használatára, annak a hangkészletét is megőrzi a kicsi, aki így könnyebben tanulhatja meg az adott idegennyelvet.

Egy új kutatás szerint ráadásul anyanyelvi szinten csak akkor képes valaki egy idegen nyelvet elsajátítani, ha 10 éves kora előtt kezdte el tanulni. Persze, ha valaki kicsúszott ebből az időből, attól még megtanulhatja nagyon jól a nyelvet!

Tippek az otthoni nyelvtanuláshoz

Ha szeretnéd elültetni gyermekedben valamelyik idegen nyelv csíráját, már csak a megfelelő módszerhez kell nyúlnod. A kulcs a gyerkőcödhöz, mint sok más esetben, most is a játék. Fontos, hogy ne érezze kényszernek! Ha csak azért is ki akarod préselni belőle a teljesítményt, akkor hamar elveszíti az érdeklődését és a motivációját, ami a tanulás hatékonyságát veszi el. A gyors és tartós fejlődést ugyanis éppen az élménydús tanulás teszi lehetségessé, mivel az érzelmi agyféltek felel a memóriatárolásért.

Vegyél részt te is a mókában! Közös játékokkal, mondókákkal, versikékkel, énekléssel és táncolással a kicsi szórakozva, szinte észrevétlenül szívja magába a nyelv alapjait. Akár el is bábozhatjátok a történtet, ami a mondókákban és énekekben van. Tovább színesítheted a fejlesztést néhány izgalmas játékkal is. Például 3 éves korig a babáknak való angol nyelvű Winfun junior laptop lehet megfelelő választás, míg a LOGO Junior English társasjáték már kimondottan az ovis korosztály szókincsét hivatott fejleszteni. Választhatod a Sapientino angol oktatójátékot is, ami remekül szórakoztatja a kicsiket, miközben játszva tanulhatják meg az angol számokat, szavakat és egyszerűbb mondatszerkezeteket, amiket az elemmel működő készülék ellenőriz is.

 

Mesék a nyelvtanulás szolgálatában

Rengeteg idegennyelvű mese közül válogathatsz a YouTube-on is, ahol eredeti nyelven, akcentus nélkül hallhatja az apróság a második nyelvet. Még a tévében a mesecsatornákon is sok kedves, ovisokat célzó nyelvoktató mese van, például a Mondd együtt Noddy-val és a Tanulj angolul a Badanamu szereplőkkel című rajzfilmek.

Jó tanulást, jó szórakozást!

 

Források: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!