Magyar English


Negatív érzelmek feldolgozása és kezelése gyerekeknél játékosan

- Blog

Negatív érzelmekkel születésünktől fogva találkozunk, ezért azok feldolgozása ugyanolyan fontos a gyerekeknél is, mint később a felnőtt korban. A sok öröm mellett a kisgyerekek is gyakran élnek át feszültséggel teli eseményeket, ilyenkor is nagyon fontos, hogy mellettük álljunk, segítsünk nekik. Cikkünkben összeszedtük, hogy mitől alakulnak ki negatív érzelmek, hogy miért fontos azok feldolgozása és hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia!


Mitől alakulnak ki negatív érzések gyerekeknél?

Mindannyiunk életében vannak negatív események, melyeket korunktól függetlenül bármikor átélhetünk. Egy kisgyermek is sok minden miatt élhet meg negatív érzelmeket, a legkisebb dolgoktól az egészen komoly nehézségekig. Fontos, hogy bármilyen irreálisnak is tűnik a problémája, mindig fordítsunk kellő figyelmet rá, és mindig higgyünk neki!

A negatív érzéseket gyerekeknél olyan apróságnak tűnő dolgok is okozhatják, mint egy elveszett játék, a sötét vagy egy képzeletbeli szörny az ágy alatt. Azonban komolyabb rossz élmények, negatív események is okozhatnak benne feszültséget, ilyen például a szülők válása vagy egy családtag halála.

Ilyenkor a stresszhormonok szintje megemelkedik, és a jobb agyfélteke kapcsol be, aminek következménye a sírás, csapkodás. Mindig kell időt hagyni, hogy megnyugodjon, ami nem magától értetődő dolog, hiszen a stresszhormonok szintje nem csökken önmagától, a megnyugváshoz, feszültségoldáshoz segítségre van szüksége a gyereknek.

Miért fontos a negatív érzelmek feldolgozása?

Mivel a feszültségoldás nem megy egyedül a gyerekeknek, szülői, nevelői segítségre van szükségük. A negatív érzelmek kezelésére nem feltétlenül jó módszer a csitítás, vagy ha arra kérjük a kicsiket, hogy hagyják abba a sírást, mert ettől még a szorongás megmarad. Ezért is fontos képesség a negatív érzelmek feldolgozása, melynek célja, hogy

  • visszaálljon a gyermek biztonságérzete a szülő közelsége, egy hosszú ölelés hatására (ezért nem szabad például a síró babát magára hagyni),
  • normális szintre csökkenjenek a stresszhormonok,
  • segítsünk a gyereknek megérteni, hogy mi történt, történik.

gyermek érzelmi intelligencia fejlesztése 

A gyermek érzelmi intelligenciájának fejlesztése játékosan

Amikor az érzelmekről, az érzelmi nevelés fontosságáról beszélünk, meg kell említeni az EQ-t, ami az érzelmi intelligenciát jelenti. Az érzelmek kifejezése, befogadása és felismerése ugyanis nagyban összefügg az érzelmi intelligenciával, aminek alakulásában nagyon fontos a szülők által nyújtott minta.

A szülőknek azt kell átadniuk kisgyermeküknek, hogy merjenek érezni, és ehhez természetesen arra is szükség van, hogy a szülők a gyermek előtt kifejezzék érzelmeiket, legyen az öröm, düh, meglepettség, félelem, szeretet vagy csalódottság, és ezekre megfelelő válaszreakciókat adjanak egymásnak. Így tanulja meg a kicsi például azt is, hogy a negatív érzelmeket – a pozitívakhoz hasonlóan – megoszthatja másokkal, hogy könnyebben tudja azokat kezelni, feloldani.

Az első 7-8 évben „elegendő” az alapérzelmekre figyelni, melyek az öröm, a bánat, a düh, a meglepődés, a félelem és az undor. Nem baj, ha nem tudja pontosan beazonosítani ezeket, de segítő kérdésekkel közelebb kerülhetünk az érzések beazonosításához, pl. Jól érzem, hogy félsz, haragszol, örülsz valaminek?  

A gyermek érzelmi intelligencia fejlesztése – sok mindenhez hasonlóan – sokkal könnyebb játékosan. Mutatjuk a legjobb EQ fejlesztő játékokat:

  • Szerepjátékok: kontrollált keretek között könnyebb elmondani, hogy mi a baj, és könnyebb megoldásokat találni a helyzetre, ráadásul segít a dühkezelésben is.
  • Mesekönyvek: a hallott mese fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, eközben születik meg a belső képalkotás képessége (erre a tévé nem alkalmas!). A folyamat segít feloldani a szorongást és a félelmeket, és segít értelmezni a valóságot.
  • Plüssjátékok: sokszor könnyebb a gyerekeknek a kedvenc macinak vagy az alvós plüssnek elmondani, hogy mi bántja őket, vagy mi okozott nekik örömöt.
  • Általánosságban a játékok hatással vannak az érzelmi intelligencia fejlődésére, hiszen pl. a játszótéren a homokozóban szuperül lehet gyakorolni az osztozkodást, ha pl. egy valaki elkéri a homokozólapátot, és gyermekünk odaadja neki, azzal a nagylelkűség érzését élheti át, ami olyan dolog, amit újra és újra szeretnénk átélni.

 

A gyermek érzelmi nevelése nagyon összetett, ám fontos feladata a szülőnek. A családdal együtt töltött minőségi idő és ezen belül is a nyitott, felhőtlen beszélgetés az érzelmeinkről nélkülözhetetlen a boldog, lelkileg is egészséges, kiegyensúlyozott gyermeki, majd felnőttlét eléréséhez.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!