Magyar English


Mit szabad és mit nem egy játszótéren?

- Blog

Itt a tavasz, érkezik a jó idő és újra várják a gyerekeket a játszóterek! 

Van, akinek a játszótér otthon, a kertben található, így nem kell elmennie hazulról. Társasházak, lakóparkok kertjében igen gyakori a házi játszótér, de akinek elég nagy a kertje, akár maga is kipróbálhatja, hogy milyen a játszótérépítés otthon. Erről bővebben a kerti játékokról szóló cikkünkben írtunk.

Sokaknak nincs kertjük és saját hintájuk vagy csúszdájuk, így számukra a közterületi játszóterek jelentik a lehetőséget, hogy kicsit kiszabaduljanak. 

Azonban fontos mindig figyelni, nehogy valami baj történjen. Minden szülő a saját gyermekéért felel, ezért nem árt, ha megtanítjuk őket a játszótéri szabályok betartására.

 

Gondtalanul a játszótéren - érkezz felkészülten!

Akinek van gyereke, az tudja, hogy játszótérre menni nem kis feladat: egy külön esemény, ahova egy csomó cuccot magunkkal kell vinni, és biztos, hogy még így is mindig van valami, ami otthon marad.

Hogy ennek az esélyét csökkentsük, és biztosan mindenkinek jó élmény legyen a játék a játszótéren, érdemes mindig előre felkészülni:

  • Csak akkor merészkedjünk játszóterek környékére, ha mindannyian egészségesek vagyunk!
  • Mindig legyen nálunk kulacs és uzsonnás doboz!
  • Gondoljunk a váltó ruhára!
  • A kiegészítőket (pl. homokozó készlet vagy labda) se felejtsük otthon!
  • A gyermek az első, ne tévesszük szem elől!
  • Hagyjuk otthon a házi kedvenceinket!

gyerekek a játszótéren

Forrás: Canva

 

Íratlan játszótéri szabályok

Van néhány íratlan szabály, amit a játszótéri konfliktusok elkerülése végett érdemes betartani. Ezek jobbára apróságnak tűnő, triviális dolgok, azonban a kulturált játszótéri viselkedés kiváló lehetőség arra, hogy jó példát mutassunk a gyerekeknek:

  • Köszönjünk a játszótéren lévőknek!
  • Mindig zárjuk be magunk után a játszótér ajtaját!
  • A kijelölt tárolóba helyezzük a járműveket (bicikli, roller, kismotor)!
  • Ne foglaljuk el az egész padot!
  • Ha illemhelyre szeretnénk menni, tegyük azt a többiektől minél távolabb!
  • Kerüljük a dohányzást és az alkohol fogyasztását!

 

Felelősségteljes játék a játszótéren

A felelősségteljes játék legfontosabb alapszabálya, hogy vigyázni kell a játszótéri játékokra, nem szabad megrongálni őket. A játszótereken sok a fából készült játszótéri kiegészítő, ezekre különösen ügyeljünk, hiszen sérülékenyebbek, mint például a fém játszótéri játékok.

Mivel a legtöbb játékból csak egy van, ügyeljünk arra, hogy gyermekünk ne játsszon túl sokáig egyetlen játékon, hiszen mások is ki szeretnék próbálni. Ha pedig a játszótéri kiegészítők valaki más miatt sokáig nem elérhetők számunkra, ragadjuk meg az alkalmat, hogy türelemre tanítsuk a kicsiket.

Előfordulhat, hogy valaki kölcsön szeretné kérni a játékainkat. Ilyenkor a szülők feladata, hogy felmérjék a helyzetet és kommunikálják a másik szülő és gyermeke felé, hogy odaadják-e a játékot vagy sem.

 

A helyes játszótéri viselkedés nemcsak gyerekeknek

A játszótéren sok idegen, eltérő korú gyerek gyűlik össze egy helyen, ezért fontos felhívni mindannyiuk figyelmét, hogy nem szabad kötekedni egymással, pláne nem bántjuk a kisebbeket.

Szülőként nagyon fontos, hogy a konfliktushelyzeteket megfelelően kezeljük, kommunikáljunk asszertívan szülő társainkkal és gyerekeikkel egyaránt. Soha ne förmedjünk rá más gyerekére és ha a miénkkel van gond, ne rendezzünk jelenetet.

Mutassunk jó példát, és mindig legyünk türelemmel. Még akkor is, ha a kicsi nem akar eljönni a játszótérről, vagy ha játszani akar egy olyan játékkal, amin más játszik.

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!