Magyar English


Gyermekrajz elemzés, avagy mit olvashatsz ki a gyermekrajzokból?

- Blog

Gyakran felnőttként is nehezünkre esik megfogalmazni és kimondani az érzéseinket, a titkos vágyainkat vagy a legbensőbb félelmünket. A gyerekeknél ez még bonyolultabb feladat, mivel tapasztalat híján még nem tudják beazonosítani, hogy mit is éreznek, és a szókincsükben sem biztos, hogy megtalálják a megfelelő szót arra, amit mondani szeretnének.

Néha jó lenne kicsit belekukkantani a fejecskéjükbe, hogy megtudhassuk, mi is zajlik le bennük, nem igaz? A gyermekrajzok elemzése segít, hogy jobban mérthessük és szükség esetén könnyebben támogathassuk őket.

Amikor a kép beszél: Gyermekrajzok pszichológiai elemzése

Nem véletlenül alkalmazzák a grafológusok és gyermekpszichológusok a rajzelemzés módszerét. Minden gyerek szokott rajzolni, az önálló alkotás pedig egy kis nyitott ablak a belső világukba. A gyermekrajzok elemzése családrajz segítségével kiváló lehetőség arra, hogy jobban megismerhessük a rajzoló egyéniségét, látásmódját és érzelmeit. 

Ami a laikus számára csupán egyszerű zsírkréta ábrákkal tele firkált papírlap vagy éppen egy szép kép, az a szakavatott szem számára mentális jellemzők és belső megélések tárháza, amely rengeteg információt tartogat. 

Természetesen a rajzelemzés tudománya sokkal összetettebb annál, minthogy valaki messzemenő következtetést vonjon le egymaga, azonban ha a gyermekrajz elemzés anyai szemmel szükségesnek tűnik, nyugodtan forduljunk szakemberhez, aki készséggel segít feltárni a rajzok mögötti érzéseket. Persze van pár érdekesség, ami számodra is árulkodó lehet.

Gyerekrajzok elemzése - Mire érdemes figyelni?

Érdemes már az alkotás körülményeit és folyamatát is megfigyelni. Például egy 4 éves gyermekrajz elemzés teljesen más szempontok figyelembe vételét kívánja meg, mint egy  idősebb gyermek rajzának az elemzése. Ha pedig csak egy féle szín állt rendelkezésre, akkor nem kell aggódni a különös színválasztás miatt.

Azonban mégis van néhány fontos szempont, amelyekre érdemes odafigyelnünk, a rajzolás során. Nézzük, melyek ezek!

Mekkorák a rajzok?

A kis méretű figurák kisebbrendűségi tudatot és szorongást, míg a teljes lapot elfoglalók túlzott önértékelést jelezhetnek. Ha már a lapra sem fér ki a kép, akkor erős én-központúság lehet a háttérben, és könnyen lehet, hogy a gyermek nem törődik a szabályokkal, és minden figyelmet magának követel, akár erőszakosan is.

Milyenek a vonalak?

Aki inkább gömbölyű, lekerekített vonalakat vet papírra, szelídebb, kedvesebb és alkalmazkodóbb természetű lehet, szemben azzal, aki többnyire szögletes és feszes vonalakat csinál – ő nagyobb eséllyel erősebb és akaratosabb személyiség.

Helykihasználás és elhelyezés.

Az alakok elhelyezkedése is számít: ha valaki a bal oldalra sűríti „mondanivalóját”, azzal a múlthoz és az anyához való kötöttségét fejezi ki, aki viszont a jobb oldalra rajzol, az a jövőbe tekint és az apával való kapcsolatot jelzi. A kiegyensúlyozott gyermek az egész lapot kitölti rajzával, ami harmóniát sugall. Ha a papíron sok a hézag és az üres, kihasználatlan terület, az a távolságtartást és a magányt is kifejezheti.

Átsatírozott, átfirkált, eltépett rajzok.

A kicsi itt sokszor nemcsak a rajzával, hanem önmagával is elégedetlen.

Emberek és család ábrázolása.

Emberábrázoláskor a gyerek önmagát szokta lerajzolni, ezért érdemes figyelni, hogyan ábrázolja saját magát. Amikor a családot rajzolja le, sokat számít, hogy milyen sorrendben rajzolja le az egyéneket, milyen méretben és testtartással jeleníti meg a figurákat. Akivel hasonlóra formálja magát, azzal tud leginkább azonosulni. Figyeld meg a családtagok közötti közelséget is, ez ugyanis érzelmi közelséget is jelent! Továbbá az elsőként lerajzolt családtag utalhat arra, hogy érzelmileg ki a legfontosabb számára.

Ne felejtsük el, hogy a pillanatnyi érzelmek nem feltétlenül jellemeznek általában! Több rajz elemzésével viszont már feltérképezhetők a főbb jellemvonások.

gyermekrajzok elemzése családrajz


Az elemzésen innen és túl: A rajzolás pozitív hatásai

Amellett, hogy a gyerekrajzok elemzése kiváló módszer a kicsik lelki világának feltérképezésére, a rajzolás rendkívül sokoldalú készségfejlesztő elfoglaltság. Nézzük, hogy számos pozitív hatása közül melyik néhány a legkiemelkedőbb!

Erősíti a kézizmokat és az ízületeket

A rajzolás és a színezés mind olyan finom kézmozdulatokat kíván, amelyekkel a kicsik kitűnően edzhetik a legapróbb kézizmaikat és erősíthetik az ízületeiket is!

Javítja a szem-kéz koordinációt

A rajzolás hozzájárul a szem-kéz munka összehangolásához, ami elengedhetetlen lesz később az olyan helyzetekben, mint az írás tanulás.

Segít a kreativitás kibontakoztatásában

A kicsik fantáziája az ábrák megalkotása, a különböző színek és technikák kipróbálása során csak úgy szárnyal! A rajzolás során határtalanul kibontakoztathatják kreativitásukat.

Segít a stressz levezetésében, megnyugtat

A színezés és a rajzolás nyugtató hatásának köszönhetően ez az időtöltés kiváló módszer a stressz levezetésére is. Ha a kicsi feszülten jön haza az iskolából, üljetek le egy papírral és néhány színesceruzával!

Segít a tanulásban

Gyakran még felnőttként is könnyebben megjegyezzük a dolgokat, ha nem csak halljuk, hanem látjuk is. Érdemes pl. egy nehezen megjegyezhető tananyaghoz ábrákat készíteni, hogy a gyerek könnyebben megjegyezze a tanulnivalót.

Színek, formák világa - Eszközök rajzoláshoz

A rajzolás nem más, mint színek, formák és a fantzázia találkozása, amihez gyakran elég egy papír és némi írószer. A következő eszközökkel kiegészítve azonban még élvezetesebb elfoglaltság lesz a rajzolás!

 

Közeleg a suli? Kínálatunkban a fantasztikus írószerek mellett rengeteg iskolaszer is vár rátok! Látogassatok el webáruházunkba és találjátok meg a kedvenceit!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!