Magyar English


Miért fontosak a szerepjátékok ovisoknak? Tippek és ötletek

- Blog

A gyerekek életének szerves része a móka, a kacagás és a kreativitás fejlesztése, a saját képzelőerejük megélése. Az óvodában gyakran játszanak szerepjátékot a gyerekek, de mi, szülők is bátoríthatjuk erre őket. A szerepjátékok fontossága több szempontból is jelentős kiskorban. Szerepjátékozás során számos készséget, szociális képességeket sajátítanak el a gyerekek, ezért most összeszedtünk néhány tippet és ötletet az önfeledt játékhoz! 

 

Az óvodás gyermek kihívásai

Az óvoda persze a szülőknek is nagy lépés, de a gyerekek számára még több új kihívást, élményt tartogat, főleg ha nem jártak korábban bölcsibe. Először töltenek több időt a szülők nélkül és vannak együtt hasonló korú gyerekekkel egy közösségben. 

 

Ezek a körülmények önállósodásra kényszerítik a gyerekeket. A sok új élményt gyakran nehéz feldolgozni, és a gyerekek gyakran stresszesek az új, ismeretlen helyzetek miatt. Szülőként a feladatunk ezeknek az élményeknek a feloldása! Meséljünk sok történetet a saját óvodás éveinkről, szerepjátékozzunk velük, amikben feloldhatjuk a problémákat!

 

Miért olyan fontos a szerepjáték az óvodában?

 

Felkészíti a gyerekeket az életre

Elképzelhetik, eljátszhatják, hogy hogyan működik a való élet, illetve hogy mit jelent felelősséget vállalni. A szerepjáték során sok új szituációval ismerkedhetnek meg, amik során gyakorolhatják a való életben előforduló helyzeteket. A sok szerepjáték jellemzően magabiztosabbá, felkészültebbé teszi a gyerekeket. 

 

Megtanulnak szabályokat, normákat

Az adott szerepekben átvesznek viselkedésmintákat és elsajátíthatnak szabályokat, normákat a gyerekek. A mi felelősségünk, hogy megfelelő szerepeket, pozitív tulajdonságokat sajátítsanak el, ezért is fontos a jelenlétünk a szerepjátékozás során is. Ez a játéktípus azért is szuper lehetőség, mert a gyerekek egészen sokáig egy - jó értelemben vett - álomvilágban élnek, ezért nem érzik, hogy ez most játék vagy sem, így teljesen komolyan veszik az egészet.

 

Oldja a szorongást

A játék során a hétköznapitól elrugaszkodó szerepekbe helyezkedhetnek a gyerekek, ami jó hatással van a lelkükre. Ha félnek valamitől, próbáljuk meg játékkal oldani a szorongásukat, hogy ha később hasonló helyzetbe kerülnek, ne féljenek annyira! 

 

Fejleszti a szociális készségeket

Szerepjátékokat általában társaságban játszanak a gyerekek, ez segíti őket a társas kapcsolatok viselkedésmintáinak elsajátításában, ezáltal sokkal komfortosabbak lesznek emberek között. A játék során megtanulják kezelni a konfliktusokat, gyakorolják az alkalmazkodást és az együttműködést. 

 

Fejleszti a szókincset és a képzelőerőt

Játék közben sok új szót tanulhatnak egymástól a gyerekek, ami fejleszti a szókincsüket. Folyton bele kell helyezkedniük új szerepekbe, ami által pedig a képzelőerejük és a kreativitásuk fejlődik.

Az óvodai szerepjátékok alapja

A gyerekek mindennapi játék szükségletét ki kell elégíteni, hiszen ez a gyerekek egyik legelemibb pszichés igénye, ezért az óvodában fontos, hogy túlsúlyban legyen a játék más foglalkozásokkal szemben. A játék során fejlődik a kreativitás és a társas kapcsolatok is.

 

A játékeszközöknek igazodniuk kell a gyermekek életkorához, így annak szükségleteihez is. Játék közben fejlődik a gyerekek emlékezete, fantáziája, gazdagodik az érzelmi világuk, szabálytudatuk és a kitartásuk is. A játék fejlesztő hatással van a figyelmükre, a nagymozgásokra és finommotorikára is. 

szerepjátékok fontossága

 

Óvodai szerepjáték ötletek

 

Papás-mamás

A gyerekek szívesen azonosulnak a szülői szerepekkel, hiszen óvodás korukig a szülőkkel töltik a legtöbb időt. Ők szolgálnak példával, az ő viselkedési mintáikat sajátítják el. A papás-mamás megtanítja a gyerekeket felelősségvállalásra, empátiára. 

 

Szakmák

A szakmák eljátszásával új helyzetekkel ismerkednek meg, kialakulhat az érdeklődési körük is. Ez segíthet abban is, hogy később milyen szakkörökre járjanak. 

 

Sportolók

A sportolók “utánzása” mozgásra ösztönzi a gyerekeket és a versenyszellemüket egészséges környezetben élhetik ki. 

 

Szuperhősök 

A szuperhősös szerepjáték során átélhetik, hogy milyen a kedvenc karaktereik bőrébe bújni, és a saját kedvükre alakíthatják a történetet, jelmezek segítségével pedig tovább színezhetik a történetet. Játék közben megtanulhatnak karaktereket, jellemvonásokat.

 

Óvodai mesék eljátszása

Az óvodában történteket vagy az ott hallott meséket eljátszhatják, tovább írhatják, megváltoztathatják, ami segíti az emlékezetük fejlődését. Szülőként megkérhetjük őket, hogy játsszuk el otthon közösen az aznapi eseményeket. 

óvodai szerepjáték ötletek

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!