Magyar English


A memóriajátékok fejlesztő hatásai gyerekeknél

- Blog

A memóriajáték mindig is egy közkedvelt elfoglaltság volt a gyerekek körében, de vajon hogyan fejlesztik a memóriát és milyen hatással vannak a figyelmükre?

A kicsik agya még olyan, mint egy szivacs: pillanatok alatt magába szívja a tudást, eltárolja, és máris kész a következő információra. A megfelelő memóriafejlesztő játékokkal pedig szórakozás közben fejleszteni is tudjuk a gyerkőcöt, ezért nagy hiba lenne kihagyni ezt a lehetőséget.

Az üzletek polcain csakúgy sorakoznak a fejlesztő játékok 3-4-5 éveseknek, így nem csoda, hogy nehéz a választás. Az olyan egyszerű memóriajáték, mint a kitalált kvíz kérdések, az akasztófa játék vagy épp a képek párosítása is hihetetlenül jó hatással vannak a kicsikre.

 

Mit fejleszt a memóriajáték?

Nyilvánvalóan a memóriát, de ennél azért ássunk kicsit mélyebbre! Nem hiába játszunk ugyanis ezekkel nemzedékek óta. A memóriakártya gyerekeknek kifejezetten hatékony eszköz az agy különböző területeinek fejlesztésére.

A számos pozitív hatásból nézzünk most három kiemelkedően fontosat, amik az élet minden szakaszában és minden területén jól jönnek majd!

Segítik a figyelem és a koncentráció fenntartását: ez a készség nagyon hasznos lesz a mindennapok folytán abban, hogy a cseperedő gyerkőc ne felejtse el a teendőit, feladatait. Sőt, így jobban tud majd teljesíteni az iskolában is, ami pedig egyenes út a sikeresebb élethez - nem beszélve arról, hogy ez minden szülő nagy vágya is.

Továbbá, a memóriajátékok türelmet igényelnek, amivel fejlesztik a gyermek kitartását. Nem is kérdés, hogy kitartásra mekkora szükségünk van az életben. Kisgyerekek esetében azért mindenképp számoljunk vele, hogy megeshet, hogy nem lesz türelme hosszabb játékot végigjátszani. Ilyenkor könnyedén részekre bonthatjuk a játékokat, idővel pedig mindig kicsit hosszabbra tervezhetünk velük.

A memóriát fejlesztő gyerek játékok egyben fejlesztik a kritikus gondolkodás és problémamegoldás képességét is, segítségével tehát nagy erényekkel ruházhatjuk fel a gyerkőcöket.

Mondanunk sem kell, hogy a fenti képességek birtoklása megannyi előnnyel jár az életben, ezért különösen fontos ügyelnünk rá, hogy minél hamarabb elkezdjük a gyerekek fejlesztését. Na de mégis mikor?

 

Hány éves kortól érdemes elkezdeni a memóriajátékokat?

A memóriafejlesztő játékok legszerencsésebb ismérve, hogy a kicsik életkorához lehet őket igazítani, egyszerűbb verziókat akár már babák részére is találunk, de nagy sláger náluk a tanuló asztal is.

Általában 3 éves kortól szoktak ismerkedni a játékkal, ugyanis ekkortól kezdik a kicsik felismerni és megjegyezni a képeket, alakokat. Nem csoda tehát, hogy millió számra kaphatók a különböző fejlesztő játékok 3-4-5 éveseknek.

Mindig érdemes a csomagoláson javasolt korosztály szerint választani, hiszen a túl egyszerű és a túl nagy kihívást jelentő memóriajáték sem valószínű, hogy befutó lenne a gyerkőcnél.

Találjuk meg az életkorának és képességeinek megfelelőt, hogy valóban élvezze a játékot! Így tudjuk leginkább biztosítani a fejlesztését is, hiszen az élvezet mellett szinte észre sem veszi, hogy közben tanul is.

memóriafejlesztő játékok


A memóriajátékok fajtái

A legalapvetőbb memóriajátékok általában a különböző mintákat, figurákat, alakokat jelenítenek meg, amik alapján megkülönböztetjük őket. A hagyományos verziók mellett pedig interaktív játékok is kaphatóak, amik még inkább le tudják foglalni a kicsi figyelmét.

Ezek a fejlesztő játékok 3-4-5 éveseknek már bátran elővehetők, hiszen témájukat és nehézségi szintjüket tekintve is óriási a választék.

Íme, egy hasznos tanács: ahogyan a kicsik fejlődnek, úgy érdemes mindig újabb kihívást jelentő játékot választani nekik. A nehézségi szint fokozatos emelésével fenntarthatjuk az érdeklődésüket és folyamatosan tovább fejleszthetjük képességeiket is.

Nagy előny, hogy a legtöbb memóriajáték egyedül is játszható, így ha a gyerkőc megszereti, egy kis felszabadult időt is nyerhetünk magunknak! Ez persze nem jelenti, hogy nyugodtan hagyjuk rá a játékot, a közös szórakozás sok szempontból messze hasznosabb a gyerkőcre nézve.

A memóriakártyák talán a leggyakoribb memóriafejlesztő játékok óvodásoknak, de idővel számíthatunk rá, hogy már kevésbé fogják lefoglalni őket. Ilyenkor jöhetnek az interaktív játékok és logikai játékok!

Ezek már inkább a nagyobbacska gyerekeknek kínálnak remek szórakozást, miközben észrevétlenül fejlesztik is őket. A modern logikai játékok ráadásul erőszeretettel hasznosítják a kicsik kedvenc meséinek történeteit, karaktereit, ezzel is még szerethetőbbé válva számukra.

A listából nem maradhatnak ki a családi társasjátékok sem. Ezek ugyan nem kifejezetten memóriafejlesztő játékok, de ugyanúgy számos területen formálják a kicsiket. Fontos például a szociális készségek fejlesztése és a szülő-gyermek kapcsolat erősítése, amik szintén nélkülözhetetlenek egy egészséges gyermek életében.

 

Nem mindegy tehát, hogy mivel játszik a gyerkőc napközben! Válasszunk számára hasznos gyerekjátékokat: izgalmas memóriajátékokat, amikkel szórakozás közben számos készségét és képességét is fejlesztheti. Nem is gondolnád, milyen hálás leszel majd magadnak az előrelátásodért!

 

Képek forrása: iStock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!